Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Uprchlice (29) utekla čistkám: „Jednou jim řeknu, že jim brášku zabila čínská vláda“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
27. ledna 2019
16:23

Mihrigul Tursunová (29) a její děti se staly oběťmi etnické čistky, kterou v Číně provádějí úřady. Žena strávila nespočet měsíců ve vězení, přišla o syna a byla mučena. V Číně od dubna 2017 probíhá systematické uvězňování turkicko-muslimské menšiny známé jako Ujgurové, etnických Kyrgyzů a dalších muslimských národů. Nejvíce se to dotklo lidí z oblasti západočínské provincie Sin-ťiang, podle amerického ministerstva zahraničí v tzv. převýchovných táborech skončilo nejméně 800 tisíc lidí. Počet uvězněných je pravděpodobně mnohem vyšší, možná až 2 miliony lidí, informovala stanice CNN.

Tursunová v roce 2015 jako hrdá matka porodila zdravá trojčata, její štěstí ale záhy ukončila tragédie. Fotek všech svých dětí má málo. Tříletí Moez a Elina jen zmataně hledí na snímek, kde jim společnost dělá třetí bratr, který krátce po narození zemřel.

Muslimka Tursunová promluvila o mučení, které Ujgurové zažívají v čínských převýchovných táborech. Muslimka Tursunová promluvila o mučení, které Ujgurové zažívají v čínských převýchovných táborech. | reprofoto/twitter

„Až trochu vyrostou, řeknu jim pravdu. Řeknu jim, že čínská vláda zabila jejich bratra Mohaneda,“ prohlásila Tursunová. Muslimka uvedla, že ona a její syn se stali obětí zátahu proti Ujgurům. Tursunová přijela do Urumči, hlavního města provincie Sin-ťiang, kde žije většina Ujgurů, v březnu 2015. Do Číny se vracela navštívít své rodiče. Netušila, že má před sebou 3 roky utrpení a bolesti.

Nešťastný návrat do Číny

Tursunová sice v Sin-ťiangu vyrostla, stejně jako spoustu dalších Ujgurů odešla za prací do zahraničí. Žila a pracovala v Egyptě, kde se i vdala, chtěla se ale pochlubit svými osmitýdenními trojčaty. Problémy začaly už na letišti. „Zadrželi mě úředníci, měli spoustu otázek. Ptali se mě: Co jste z Egypta přivezla. Koho tam znáte? Kolik Ujgurů znáte?“ vypověděla žena. Dodala, že jí odebrali děti.

Záhadná smrt syna

Ve vazbě strávila 3 měsíce. Když ji propustili, lékaři jí sdělili, že její syn Mohaned, které mu nebyl ještě ani rok, zemřel v nemocnici během operace. Tursunová uvedla, že jí nikdo neřekl, proč byly její děti hospitalizovány. Chtěla odpovědi, pátrala po tom, proč mají její děti identické jizvy na krku.

„Řekli mi, že je museli krmit infuzí,“ uvedla muslimka, doplnila, že tím zájem úřadů o její osobu neskončil. Reportéři CNN se pokusili kontaktovat kancelář letištní ostrahy v Urumči a další úřady, které Tursunová zmínila, včetně dětské nemocnice, kde zemřel její syn, ale nikdo jim neposkytl žádné informace.

Celu sdílela s 50 dalšími muslimkami

V dubnu 2017, kdy byla znovu pobývala u rodičů, byla ona a její děti zadženy. „Příkaz přišel z Pekingu. Nejdřív jsem byla v detenčním, pak v převýchovném centru. Kde jsou děti jsem nevěděla. Byla jsem ve stísněné cele ještě s dalšími více než 50 ženami. Mnoho z nich jsem poznala. Byly mezi nimi moje doktorka, učitelky a spolužačky ze střední a sousedky,“ popsala situaci.

Spát v cele se podle ní téměř nedalo, ženy se musely střídat o místo na zemi. Tursunová tvrdí, že nejméně 8 žen kvůli nehumánním podmínkám v táboře zemřelo. „Věkově jsme se pohybovaly v rozpětí 17 až 62 let. Gulsahan, jedna ze starších žen, mi řekla, že už je tam půlroku. Měla nateklé nohy i obličej a vyrážku. Jednoho dne se prostě neprobudila,“ sdělila reportérům Tursunová.

„Stejný osud potkal třiadvaciteletou Padegun, měla dvě děti. V cele jí drželi třináct měsíců. Měla menstruační problémy, krvácení nešlo zastavit, nepohodlí a nečistota tomu nepomohly. Zkolabovala, volaly jsme o pomoc, ale stráže nám řekli, ať se jí nedotýkáme a odvlekli ji pryč. Už se nevrátila,“ vypověděla Tursunová. Doplnila, že ji nejvíce trápilo, že nevěděla, co je s jejími dětmi.

Po elektrošocích chtěla zemřít

Tursunová rovněž promluvila o mučení, které si v táboru prožila. „Po každém mučení jsem si říkala, že bych radši umřela, než abych tím musela projít znova. Nejhorší byly elektrošoky. Celé moje tělo se třáslo, ta bolest byla neuvěřitelná,“ sdělila tisku. „Být Ujgurem je zločin, to je to poslední, co jsem slyšela, než jsem ztratila vědomí.“

„Krmili nás různými léky, nevím, co byly zač. Jejich účinek byl ale strašný, mnohým ženám ovlivnil menstruační cyklus, způsobovaly nezastavitelné krvácení, nebo naopak úplnou ztrátu periody,“ doplnila.

Z Číny ji dostali Egypťané

Z vězeňské cely vyšla až v roce 2018 díky zásahu egyptských diplomatů. Ti zajistili její svobodu i znovushledání s dětmi. Urychleně odjeli do Káhiry. Dnes žijí v americké Virginii. „Nemáme to lehké, neseme si s sebou trauma z Číny,“ svěřila se Tursunová. Její syn má chronické astma a rodina mnoho času tráví v nemocnicích. Zatím nemají schálenou žádost o udělení azylu.

Žena neví, zda se někdy vrátí do rodné Číny. Obává se také o osud svých rodičů, za poslední měsíc se jí ani jednou neozvali. „Možná jednou, až bude moje země svobodná, se tam vrátím a uvidím znovu rodinu,“ ukončila svou výpověď. Její svědectví podle odborníků koresponduje s dalšími informacemi, které se jim podařilo o krutých převýchovných táborech získat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petrw ( 27. ledna 2019 19:11 )

tak tam nemaji lezt! a ten hadr z hlavy dolů!!!

janhu ( 27. ledna 2019 17:27 )

UJGUŘI jsou islámští teroristi na území číny, kteří jsou využíváni USA fašismem k tomu aby páchaly teroristické útoky prtoi číně boss těchto islámskcýh teroristů žije v USA Rebíja Kadyrová najíždění do lidí , teroristické útoky noži, přepadání policejních stanic ,vyvraždování civilistů práce ujgurských teroristů řízených USA hitlerem tento zrůdný režim označuje alkajdy CIA jako umírněná opozice asada NATO + islámští teroristi Učk ukradli území Kosova Srbsku a založili muslimský narkostát v evropě čečenští radikální islamisti plánovali založit islámský stát chalifaát jejich spojenci jsou usa a čr havloidi, 1979 miliardy dolarů ročně pro mujahediny radikální islamisty tajná operace CIA CYCLONE čr mainstream podporuje islámské agresory v číně .......čr je součástí zla

Sibyla ( 27. ledna 2019 17:06 )

to má být nedělní dojemný příběh, taková masírka a nasírka

egyptanka ( 27. ledna 2019 16:48 )

Co my s tím? Brečí na blbém hrobě.

Zobrazit celou diskusi