Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trička „Spajsek“ šijí bangladéšské dělnice. Pracují 16 hodin denně za 10 korun na hodinu

Autor: Darina Jíchová - 
21. ledna 2019
11:10

Britská charitativní organizace Comic Relief a dívčí hudební skupina Spice Girls v listopadu 2018 oznámily spolupráci, z níž vznikla trička s jednoduchým nápisem #IWannaBeASpiceGirl, v češtině Chci být Spice Girl. Trička se prodávala za 563 korun, z čehož 337 korun šlo na charitu. Výtěžek byl určen na kampaň rovnosti pohlaví. Nyní vyšlo najevo, že symbol rovnosti mužů a žen vyráběly bangladéšské šičky, které si v továrně vydělaly zhruba 10 korun za hodinu. Byly nuceny pracovat až 16 hodin denně a byly neustálým terčem nadávek svých nadřízených, uvedl deník Guardian.

Když čtyři z původních pěti „Spajsek“ oznámily svůj návrat na světová pódia, fanoušci byli nadšení. Pak se Mel B, Mel C, Geri Halliwellová a Emma Buttonová objevily v kampani Comic Reliefu a bylo jasné, že jejich trička budu brzy vyprodaná. Zpěvačky se nechaly slyšet, že projekt a rovnost pohlaví považují za velmi důležité. Design podle všeho navrhly samy. Do kampaně, stejně jako do comebacku se nezapojila Victoria Beckhamová.

Reálný boj za rovnost žen

Reportérům Guardianu se podařilo zjistit, že trička slavných „Spajsek“ vyrábí dělnice v nelidských podmínkách v jedné z bangladéšských oděvních továren ve městě Gazipur. Pracovní dobu mají žen až 16 hodin denně, plat jen 10 korun na hodinu. Jejich nadřízení dohlížejí, aby dělnice splnily denní normu, oslovují je jako „dcery prostitutek“, bengálky khankir baccha, což patří mezi drsné nadávky. Tak vypadá reálný boj za „genderovou rovnost“, který „Spajsky“ propagují.

Továrnu spoluvlastní ministr zahraničí

Spoluvlasníkem továrny je ministr zahraníčí Shahriar Alam, ten už byl několikrát obviněn z omezování svobody slova. Nechal zatknout několik reportérů. „Nemyslím, že bylo správné, aby novináři připojili mé jméno ke svým příběhům,“ reagoval na kritiku. Přiznal, že je spoluvlastníkem a spoluzaklatelem společnosti, které továrna patří, ale že již nesedí ve správní radě.

Tričkem Spice Girls se pochlubila na Instagramu spousta lidí mezi nimi i celebrity včetně zpěvačky Jessie J. Tričkem Spice Girls se pochlubila na Instagramu spousta lidí mezi nimi i celebrity včetně zpěvačky Jessie J. | reprofoto/instagram

Charita Comic Relief navíc oznámila, že ještě nedostala slíbený podíl z prodeje triček, která jsou už několik týdnů k dostání. Na sociálních sítích se jimi pochlubilo už několik celebrit, mezi nimi také zpěvačka Jessie J, olympijská vítězka Jessica Ennisová-Hillová nebo oblíbená televizní moderátorka Holly Willoughbyová. Slavné osobnosti prý nevěděly, kde a jak trička vznikla. Nebyly si toho vědomy ani „Spajsky“.

Šok a pobouření

„Jsou hluboce šokovány a pobouřeny,“ oznámil mluvčí Spice Girls, dodal, že zpěvačky hodlají osobně zafinancovat vyšetřování. Chtějí vědět, jak to v továrně skutečně vypadá a jaké tam dělnice mají pracovní podmínky. Také charita Comic Relief vyjádřila svůj šok a obavy.

Trička měl původně vyrábět internetový maloobchod Represent, který Spice Girls vybraly a nechaly prověřit. Bez jejich vědomí však Represent předal zakázku jinému výrobci. „Přebíráme plnou zodpovědnost,“ oznámilo vedení Represent a nabídlo zákazníkům, že jim na požádání vrátí peníze. Spice Girls vyzvaly maloobchod, aby celý zisk z prodeje věnoval na charitu.

Také společnost Interstoff Apparels, pod kterou bangladéšská továrna patří, uvedla, že provede důkladné šetření tamních pracovních podmínek. Její vedení ale vzkázalo, že se jedná o „pomluvy. Něco takového prostě není pravda.“ Důkazy ale mluví jasně.

Nízký plat a nesplnitelné limity

„Pracujeme v nelidských podmínkách a nedostáváme odpovídající plat. Z peněz sotva vyjdeme, živoříme,“ sdělila Guardianu jedna z bangladéšských šiček. „Nadávají nám, ty vulgarismy ani nemůžu zopakovat. Některé ženy to neunesou a odejdou,“ doplnila další. V továrně pracuje přes 4 tisíce lidí, pracovní doba je od osmi do pěti včetně placené hodiny na oběd. „Na oběd není čas, jestli chceme plat, musíme splnit denní limit,“ vysvětlila dělnice.

Nápis „Genderová spravedlnost“, kterou trička mají na zádech, ženám přijde směšný. Každá jich vyrobila stovky a jejich plat se ani vzdáleně nepřiblížil minimální mzdě. Dělnice si za měsíc vydělají 2380 korun, což je téměř o polovinu méně, než je stanovené minimum.

Pracovnice navíc musí denně ušít až tisíc triček, to je podle nich nesplnitelné. V továrně tak často zůstávají i 16 hodin a pracují až do půlnoci. Pokud ženy nesplní zadaný plán, stanou se terčem urážek svých nadřízených, mnohé z nich domů odchází s pláčem. 

„Je jedno, jestli máte horečku nebo jste ve vysokém stupni těhotenství, pracovat musíte,“ řekla jedna z žen. Doplnila, že tamní zaměstnankyně si často musí brát půjčky, aby s penězi vyšly a uživily své děti.

„Plat, který tu dostanu, nám nestačí. Jsem živitelka rodiny, platím za veškeré životní výdaje a k tomu i za vzdělání své dcery,“ vypověděla dělnice. „Náš vedoucí je zlý, snažíme se vyhýbat jakýmkoliv sporům. Normu nám nastavili neuvěřitelně vysoko, nemůžu si vzpomenout, kdy jsme ji naposledy splnily, a to tu zůstáváme 16 hodin místo 8, ani na oběd nechodíme,“ popsala situace v továrně.

Zadavetelé si musí továrny kontrolovat

„Je podstatné, aby si celebrity, charity a známé značky zajistily, že jejich výrobky vznikají v továrnách, které svým dělníkům zajišťují férové podmínky a vyplácí jim odpovídající peníze,“ prohlásil Dominique Muller, ředitel neziskové organizace Labour Behind the Label zkoumající pracovní podmínky v manufakturách.

Stejná továrna šila také pro belgickou ekologickou značku oblečení Stanley/Stella. „Vedení Stanley/Stella tvrdilo, že má pod pečlivým dohledem všechny své bangladéšské továrny, ale důkazy jasně ukazují, že v nich dochází nejen k porušování zákoníků práce, ale především k porušování lidských práv,“ uvedl Muller. Manažer značky Stanley/Stella Bruno Van Sieleghem vzkázal, že vše vyšetřují a že se zasadí o to, aby „dělníkům a dělnicím zlepšili pracovní podmínky“.

 

mckartny ( 21. ledna 2019 14:00 )

Pořád si někdo myslí že svět je spravedlivé místo kde tem bohatým jde o dobro chudých...kdyz je bříško plné o hladu jde hovořit s krásným úsměvem a taaaak moudre

Jarabak ( 21. ledna 2019 12:36 )

Ty nebudeš moc dobrej počtář, soudružko. To je 10x víc

Amrasha ( 21. ledna 2019 12:28 )

To zrovna mohou prodávat ve světě trička naší provenience. Tady také lidé makají často od rána do večera a mají za práci směšnou hodinovou sazbu 3 €.

petr366 ( 21. ledna 2019 11:45 )

To se jim to hraje na charitu, když na ně otročí jiní. Proč chodit, ale tak daleko. Naši sousedi na západě a jihu taky žijí z naší otrocké práce, která často nestačí ani na slušné živobytí. Také u nás to musí někteří zoufalci řešit lichvářskými pujčkami. Ovšem pohoršovat se nad poměry v Bangladéši je pro redaktůrky pohodlnější i bezpečnější pro jejich karieru.

Zobrazit celou diskusi