Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký přehled zvýšení platů! Mrkněte, kolik vám letos přidají!

  • Autor: lc - 
    12. 1. 2019
    05:45

    S příchodem nového roku došlo k několika významným pozitivním změnám v pracovní oblasti. Podobně jako v předchozích letech byla od 1. ledna zvýšena minimální mzda a společně s ní i odvozené stupně tzv. zaručené mzdy. Ta poroste od 1 150 do 2 300 Kč měsíčně a vyplácí se v osmi stupních.

     „Zaměstnanec dané profese nemůže být podle zákona za svoji práci odměněn částkou nižší, než je stanovená zaručená mzda pro dané povolání,"upozorňuje Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR a SK. Jak se zvýší mzda v různých mzdových skupinách?

  • 1. 1. skupina

    Pomocnice v kuchyni, šička, skladník – manipulace s předměty do 15 kg, pomocník v obchodě, uklízečka, doručovatel zásilek a další nekvalifikované práce.

    První a druhá platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

    Minimální měsíční mzda se zvyšuje z 12 200 Kč na 13 350 Kč. Rozdíl: +1 150 Kč

    Foto:  Shutterstock.com

  • 2.2. skupina

    Řemeslník nebo dělník na stavbě, skladník – manipulace s předměty nad 15 kg, popelář či sanitář, trafikant, domovník či školník a ochranka objektů, řidič osobních aut, kuchař jednoduchých jídel, pokojská, kontrolor a třídič v balírnách, obsluha balicích linek apod.

    Třetí a čtvrtá platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

    Minimální měsíční mzda se zvyšuje z 13 500 Kč na 14 740 Kč. Rozdíl: + 1 240 Kč

    Foto:  Daniel Černovský

  • 3.3. skupina

    Zedník či klempíř, instalatér a topenář – jednodušší práce, opravář elektrických či tepelných spotřebičů, holič a kadeřník, prodavač, kuchař – běžné druhy teplých jídel, pokladní, číšník či barman, pracovník na počítači – databáze, tabulky apod., účetní, fakturant – jednodušší práce, automechanik, strojvedoucí metra, řidič aut nad 9 míst nebo nad 3,5 t, ošetřovatel, zubní instrumentář, řezník na jatkách apod.

    Pátá a šestá platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

    Minimální měsíční mzda se zvyšuje z 14 900 Kč na 16 280 Kč. Rozdíl: +1 380 Kč

    Velký přehled zvýšení platů! Mrkněte, kolik vám letos přidají! Velký přehled zvýšení platů! Mrkněte, kolik vám letos přidají! | scom

  • 4.4. skupina

    Zdravotní sestra všeobecná, porodní asistentka, instalatér, topenář – složitější práce, průvodce – tlumočník, organizátor, jednání se zahraničními partnery, účetní – veškerá agenda kolem mezd, údržbář jednodušších zařízení a staveb, kuchař specialista – náročné menu, krejčí v modelové a zakázkové výrobě, automechanik – diagnostika a odstranění závad na elektronice, strojvedoucí na vedlejších tratích apod.

    Sedmá a osmá platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

    Minimální měsíční se zvyšuje z 16 400 Kč na 17 970 Kč. Rozdíl: +1 570 Kč

    Foto:  Profimedia.cz
     

    Spočítejte si výši čisté mzdy 

  • 5.5. skupina

    Řidič autobusu pro víc než 16 osob, mistr, dispečer, záchranář, personální a mzdový účetní – zajišťování agendy, průzkumník trhu, daňový expert – jednání s finančním úřadem, kalkulace, správce rozsáhlého majetku, programátor, správce IT, podpora pro zaměstnance firem, učitel ve školce, instruktor v autoškole, projektant staveb nebo jednodušších sestav apod.

    Devátá a desátá platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

    Minimální měsíční mzda se zvyšuje z 18 100 Kč na 19 850 Kč.  Rozdíl: +1 750 Kč

    Foto:  Profimedia.cz

  • 6.6. skupina

    Obchodní referent – mezinárodní obchodní vztahy, tvorba cen, organizace prodeje, programátor (vývoj, návrh systémových komponent) a správce sítě (náročnější úkoly), tvůrce koncepce IT systémů, samostatný projektant rozsáhlých a náročných staveb apod.

    Jedenáctá a dvanáctá platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

    Minimální měsíční mzda se zvyšuje z 20 000 Kč na 21 900 Kč. Rozdíl: +1 900 Kč

    Foto:  Profimedia.cz

  • 7.7. skupina

    Finanční expert, expert na marketing, expert IT, programátor – vývoj nových programů a systémů, vyučují na VŠ, lékař, zubař, farmaceut apod.

    Třináctá a čtrnáctá platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

    Minimální měsíční mzda se zvyšuje z 22 100 Kč na 24 180 Kč. Rozdíl: +2 080 Kč

    Foto:  scom

  • 8.8. skupina

    Finanční a obchodní ředitel, makléř na finančním a kapitálovém trhu, náročné tvůrčí systémové práce apod.

    Patnáctá a šestnáctá platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.

    Minimální měsíční mzda se zvyšuje z 24 400 Kč na 26 700 Kč. Rozdíl: +2 300 Kč

    Velký přehled zvýšení platů! Mrkněte, kolik vám letos přidají! Velký přehled zvýšení platů! Mrkněte, kolik vám letos přidají! | iStock
  • 9.Jak postupovat, když dostáváte nižší mzdu než minimální?

    •Nárok na zvýšení mzdy má každý zaměstnanec pobírající minimální mzdu, a to bez ohledu na to, zdali jeho zaměstnavatel legislativní změnu zaznamenal, či nikoliv. Nařízení vlády o minimální mzdě je vždy nadřazeno ujednání o výši mzdy v pracovní smlouvě.

    • Pokud vaše profese spadá do příslušné mzdové skupiny, ale nedostáváte mzdu ve výši garantované zákonem, vyzvěte zaměstnavatele, aby vám mzdu zvýšil. V případě, že odmítá, obraťte se na inspektorát práce.

    • Doplatek do výše minimální mzdy by vám měl být vyplacený do patnácti dnů po uplynutí období splatnosti mzdy. Pokud tak zaměstnavatel neučiní, máte právo podat okamžitou výpověď a také požadovat náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku za dobu odpovídající výpovědní době. Minimální mzdu můžete po zaměstnavateli vymáhat také soudně. Právo na doplacení mzdy můžete u soudu uplatnit až 3 roky zpětně.

    Velký přehled zvýšení platů! Mrkněte, kolik vám letos přidají! Velký přehled zvýšení platů! Mrkněte, kolik vám letos přidají! | Profimedia

     

Citronel ( 12. ledna 2019 08:11 )

 Zubař,právě jsem nějakého u nás sháněl a nesehnal,všude prý mají plno.Kdyz jsem koukal na jejich pracovní doby,tak se ani nedivím,že toho více nestihnou.Maji dost,tak proč trávit čas prací.Jeden mě zarazil,4 hodiny denně.

Agent_007 ( 12. ledna 2019 08:05 )

Chybí zde podstatné upozornění,že i přes drobné navýšení platů se sníží životní úroveň oproti minulému roku.

Zobrazit celou diskusi