Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman brání Huawei: Neplatí mě a žádné špiclování není. Zmínil i rušení letenek

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, David Vaníček, ČTK - 
20. ledna 2019
15:05

Prezident Miloš Zeman odmítá podezření, že by čínská firma Huawei špiclovala držitele svých zařízení v Česku. Podle hlavy státu o tom neexistují jasné důkazy a vše je podle něj především součást obchodní války. Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech dále odmítl, že by byl ve střetu zájmu, když má Huawei smlouvu s Hradem. A řekl i další detaily k údajně zrušené česko-čínské schůzce. 

„Ředitel německého úřadu pro kybernetickou bezpečnost uvedl, že Huawei není bezpečnostní riziko a že neexistují žádné důkazy o tom, že by špiclovala,“ zmínil Zeman pro Blesk. A znovu v této věci podpořil premiéra Andreje Babiše (ANO), který po nedávné schůzce s čínským velvyslancem v Praze mírní první vlnu podezření o špionážích a prověření ministerských a vládních mobilních telefonů. 

„Premiér Babiš nedávno konstatoval, že NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, pozn. red.) oklamal vládu, neboť s ní předem své varování nekonzultoval. A co je ještě důležitější, že nepředložil žádné důkazy o tom, jak vy říkáte špiclování,“ řekl Zeman a obrátil pozornost na Německo a USA.

„Jedno špiclování znám. Američané odposlouchávali mobilní telefon kancléřky Merkelové, to bylo prokázáno. A jestliže by se prokázalo, že něco podobného dělá Huawei, pak bych změnil své stanovisko,“ naznačil Zeman, co by pro něj bylo zásadní v této věci.

„Je to normální obchodní válka“

Prezident zároveň odmítl, že by byl v celé kauze ve střetu zájmu. A to i přesto, že má Hrad s Huawei podepsanou smlouvu. „Nevím, proč bych měl být v konfliktu zájmů. To bych byl, kdyby mě Huawei platila, což evidentně neplatí,“ dodal Zeman a zopakoval hlavní parametry smlovy. Zaměstnanci Hradu mají levnější mobily a firma se může prezentovat na recepcích pořádaných v hradních prostorách.  „To je normální obchodní záležitost,“ tvrdí Zeman.

Víc než problém údajného špiclování, za které například v Polsku zatkli šéfa tamní pobočky Huawei a firma ho okamžitě propustila, vnímá Zeman souboj mezi obchodními hráči na trhu.

„Je to normální obchodní válka mezi různými počítačovými firmami a my bychom se měli chovat tak, abychom neprodělali na tom, že například Huawei tady nebude investovat osm a půl miliardy korun. Nebo, že počítačová síť 5G bude pořízena za podstatně dražší cenu, než kdyby ji dělala tato firma,“ řekl prezident.

Nebo když v rámci čínských recipročních opatření dojde k tomu, že firma Home Credit, která má 30 milionů zákazníků v Číně, se octne v nějakých obtížích,“ dodal Zeman. Ekonomické ztráty jsou podle něj prý mnohem důležitější než „podezření, nikoliv důkaz, ale podezření.“

V souvislosti s obchodní válkou na poli výpočetní techniky Zeman zmínil, že v prodejích mobilních telefonů je jedničkou firma Samsung a Huawei v závěsu těsně druhá. V odvětví počítačů je naopak podle Babiše s velkým náskokem na prvním místě právě Huawei. „A bohužel, i když je to nepříjemné, tak v obchodní válce se používají i některé špinavé triky - proč byste neobvinil nějakou firmu z toho, že je bezpečnostní riziko. To je normální trik v obchodní válce,“ vidí hlavní Zeman příčinu současných „rizik“ okolo čínské firmy.

„Pro dobrotu na žebrotu“

Na odvetných opatřeních Huawei vůči České republice si Zeman trvá, konkrétní důkazy ale nepředložil. Ani nechce prozradit jméno ministra, který ho na chystané sankce měl upozornit.

„A proč bych velmi solidního ministra, který mě o tom jako první informoval, a mimochodem i Andrej Babiš řekl: „Řekl mi to jeden ministr.“ A neuvedl jeho jméno, tak proč bych ho měl uvést do nějakých obtíží? Prostě to, že odvetná opatření existují, bohužel všichni víme, a já se je snažím zmírnit,“ dodal prezident.

„Původní schůzka měla proběhnout v lednu, měla proběhnout v Pekingu, naše delegace už měla zaplacené letenky a čínská strana to na poslední chvíli zrušila,“ trvá Zeman na tvrzení, že kvůli nedůvodnému podezření, které vydal NÚKIB, Čína zrušila schůzky na úrovni ministerstva zahraničí.   

Nový termín se podle Zemana objevil až po té, co vystoupil na obranu Huawei. „Vůbec nebylo dohodnuto, že to bude někdy v druhé polovině února. Tato dohoda se objevila až teď. A podle mých informací z několika zdrojů právě proto, že jsem vystoupil na podporu firmy Huawei a čínská strana řekla, že v takovém případě ta schůzka bude,“ zminil prezident a dodal: „Kdybych mlčel, tak by ta schůzka nebyla, a bylo by to špatně.“

Jak šel čas s kauzou Huawei? 

Miloš Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov řekl, že kvůli varování před technologiemi čínské firmy Huawei byly bez dalšího odůvodnění zrušené česko-čínské konzultace na úrovni ministerstev zahraničí. Černínský palác to ale popřel s tím, že schůzky byly pouze přesunuté na polovinu února.

Zeman se chce sejít s šéfem Huawei, aby si celou situaci vyjasnil. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) mají Česko i Čína zájem na pragmatické spolupráci a kauza Huawei by neměla zásadně ovlivnit jejich vztahy.

„Nedošlo ke zrušení česko-čínských konzultací na úrovni ministerstev zahraničí, ale pouze k přeplánování jejich termínu na druhou polovinu února. To potvrdilo jak čínské ministerstvo zahraničí, tak čínská ambasáda v Praze,“ vyvrátil Zemanovo tvrzení v pátek mluvčí Černínského paláce Michal Bucháček. Později dodal, že česko-čínská mezivládní komise, která byla ustavena v rámci strategického dialogu z roku 2016, se doposud nesešla. „Nelze tedy hovořit o odložení zasedání této komise," doplnil Bucháček.

Podle Petříčka ministerstvo zahraničí původně chtělo, aby se první kolo konzultací uskutečnilo v lednu. Nyní je rozhodnutí o termínu na čínské straně, řekl novinářům při návštěvě Železné Rudy. Ministr věří tomu, že jednání budou pokračovat, neví, z jaké doby měl prezident informace.

Petříček se také vrátil ke schůzce s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem, se kterým o kauze Huawei minulý týden jednal. „S panem velvyslancem jsme hovořili především o tom, že máme nyní zájem tu záležitost uzavřít a směřovat to naopak k tomu, že budeme rozvíjet vztahy v praktické rovině. Obě strany projevily zájem na pragmatické spolupráci, takže si v tuto chvíli nemyslím, že by ta záležitost zásadně ovlivnila vztahy České republiky a Číny,“ řekl ministr.

Předvánoční varování před čínskou firmou

Před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE varoval před Vánocemi právě Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Technologie těchto čínských firem podle úřadu představují bezpečnostní hrozbu. Zeman už dřív varoval před odvetou Číny, kterou podle něj pocítí mimo jiné automobilka Škoda nebo investiční skupina PPF.

Prezident v televizi Barrandov řekl, že se pokusí při své dubnové návštěvě Číny situaci zklidnit. Předpokládá, že o věci bude mluvit příští týden i s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Premiér už dříve řekl, že předvánoční varování NÚKIB před technologiemi Huawei a ZTE vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. O absenci důkazů mluvil i Zeman, který opakovaně tvrdě kritizoval úřad pro kybernetickou bezpečnost i Bezpečnostní informační službu (BIS).

Zeman také řekl, že Peking kvůli kauze Huawei odložil jednání mezivládní komise pro ekonomickou spolupráci. To se podle něj dotkne minimálně 70 českých firem, jejichž zástupci s ním loni byli v Šanghaji na česko-čínském fóru.

Video  Zeman pro Blesk: Blbci u Palacha, vyhazov za šikanu a odhalený důchod  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jen-pravda ( 27. prosince 2019 14:45 )

Nádher­ný,pov­znáše­jicí a uspokojující pocit videt, jak lidskemu hnoji falešnych sluníčkářů ,kavarenskemu odpadu žere nervy a trhá psychiku naš nejlepší prezident co kdy byl : ❤💋 ing.Miloš Zeman.🤗👍🤗👍🤗😂 a užasný Andrej Babiš!❤
Uduste se záští svoloči 👍👍👍👍👍
Jdu otevřít šampíko!👍🤣😍🤣🤗😂😘😝😁😀🥰

episkopi ( 21. ledna 2019 12:41 )

Nejsem žádný mladík ale doufám že se dočkám toho až chcípne. Budou vlajky na domě i z auta

aleia ( 20. ledna 2019 21:12 )

Rusko-čínský agent zase lže a jasně upřednostňuje jejich zájmy a soukromé firmy před bezpečností českých občanů. Senáte ,sněmovno ,policie už s tím něco dělejte

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa