Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

USA vyšetřují Huawei, před riziky varují i Němci. Zeman firmu bránil, kritiky měl „za chudáky“

Autor: ČTK, nkov - 
17. ledna 2019
10:45

Německá vláda podle listu Handelsblatt uvažuje kvůli možným bezpečnostním rizikům o změně přístupu k čínské firmě Huawei. Je dokonce možné, že se firma nebude podílet na budování mobilní sítě páté generace (5G). Společnost vyšetřují i Spojené státy, a to kvůli krádeži obchodních tajemství amerických firem. Informoval o tom list The Wall Street Journal (WSJ). Prezident Miloš Zeman se přitom ostře opřel do Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a Bezpečnostní informační služby, kteří před výrobky Huawei varovali. Hlava státu označila ředitele úřadů za „čučkaře“ a „chudáky“, co se snažili jen zviditelnit.

Spolková republika byla zatím na rozdíl od Spojených států, Británie či Norska v přístupu k čínské společnosti a možným rizikům zdrženlivější. Telekomunikační skupina Deutsche Telekom se sice rozhodla přezkoumat svou strategii výběru dodavatelů vybavení pro telekomunikační sítě, vládní politici ani bezpečnostní orgány ale zatím neviděli důvod, proč Huawei vyřadit z výstavby sítě 5G.

Nyní se dost možná situace mění. „Jak osoby s tématem obeznámené Handelsblattu potvrdily, je ve vládě v plném proudu diskuse o tom, jak by Huawei mohl být vyloučen (z výstavby sítě 5G),“ píše německý list. Času pro rozhodnutí přitom není nazbyt. Už na jaře se budou dražit frekvence a telekomunikační firmy do té doby potřebují vědět, s kým mohou pro výstavbu potřebné infrastruktury počítat.

Přímo zakázat působení některým zahraničním firmám na zdejším trhu německá vláda, která je podle Handelsblattu pod tlakem USA, nechce. Mohla by ale například skrze Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI) nastavit bezpečnostní standardy tak, že by z výstavby nové sítě byl Huawei, který jakákoliv pochybení odmítá, prakticky vyloučen. Je také možná změna telekomunikačního zákona.

Operátorovi ukradli obchodní tajemství

V případě USA stál podle zdrojů WSJ u zrodu vyšetřování soudní spor, který T-Mobile zahájil vůči Huawei v roce 2014. Tehdy jednu z největších telekomunikačních společností na světě obvinil, že se zmocnila jeho technologie robotického zařízení používané při testování smartphonů. Soud v Seattlu v roce 2017 potvrdil, že se čínská firma protiprávně zmocnila obchodního tajemství, ale rozhodl, že tak neučinila „úmyslně a s nekalým záměrem".

Západní země viní Huawei, že se prostřednictvím svých zařízení podílí na čínské špionáži. Tato nařčení v úterý odmítl její zakladatel Žen Čeng-fej.

V Kanadě byla minulý měsíc zadržena finanční ředitelka Huawei Meng Wan-čou. Zatčena byla na žádost Washingtonu a ten nyní usiluje o její vydání do USA. Její zatčení zkomplikovalo jednání o obchodních vztazích mezi USA a Čínou.

USA zvyšují v otázkách krádeží technologií na Čínu tlak a hrozí jí uvalením dalších obchodních překážek

Spojené státy již zakázaly používání výrobků Huawei vládním úřadům; Nový Zéland, Austrálie či Japonsko firmě znemožnily přístup do chystaných 5G sítí. V Evropě výhrady k působení Huawei projevily úřady v Británii, Belgii či v Norsku a varování zaznělo také od Evropské komise (EK).

Polská civilní kontrarozvědka (ABW) minulý týden zadržela jednoho Poláka a jednoho Číňana a obvinila je ze špionáže pro čínské tajné služby. V případě čínského občana jde o jednoho z ředitelů polské pobočky firmy Huawei, která tohoto pracovníka hned propustila.

Před používáním softwaru i hardwaru společnosti Huawei varoval v prosinci i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Varování se ale týkalo jen kritické infrastruktury, a nikoliv v ČR hojně používaných mobilních telefonů Huawei.

Zemana nepřesvědčili

Prezident Miloš Zeman se kvůli varování před technologiemi a výrobky firem Huawei a ZTE minulý týden ostře opřel do Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a Bezpečnostní informační služby (BIS). Hlava státu označila ředitele úřadů za „čučkaře“ a „chudáky“, co se snažili jen zviditelnit. Podle Zemana Čína zvažuje odvetu, která by ohrozila miliardové investice českých firem v Číně i zhruba 8,5 miliardy korun, které Huawei plánovala investovat do budování 5G sítí v Česku.

Své stanovisko podporoval právě i prohlášením německých informačních složek. „Pro tak závažné rozhodnutí potřebujete důkazy. A ředitel německého úřadu uvádí, že žádná průkazná zjištění nejsou. Tady máme dvě tvrzení proti sobě. Pokud jde o Němce, nepochybuji o jejich kvalifikovanosti, kterou mimo jiné prokázali tím, že odhalili americké špiclování telefonu kancléřky Merkelové. A protože nepovažuji náš národní úřad za souměřitelný s německým, tak dávám přednost jejich hodnocení,“ vysvětlil Zeman.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

turbina ( 17. ledna 2019 15:11 )

satanas: Ale,ale, ty jsi blbec jako poleno , Dežo, od kdy je Chánov v německu ?

marmat ( 17. ledna 2019 11:10 )

Jakým způsobem se dá označení "čučkaři a chudáci" uvést na pravou míru ??? Omluvou. Takže původní dehonestující názvy z ů s t a n o u A to je zlé!

Zobrazit celou diskusi