Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Číňanům na odvrácené straně Měsíce vyklíčila bavlna. Zadaří se i řepce?

Autor: ČTK, nkov - 
16. ledna 2019
23:45

Čína oznámila, že semínka bavlny dopravená na odvrácenou stranu měsíce lunární sondou Čchang-e 4 úspěšně vyklíčila. Jde o první případ růstu organické hmoty na Měsíci. Součástí mise byla i semena brambor a řepky olejné, na jejich vyklíčení se však zatím čeká.

Vypěstovat rostliny se v minulosti povedlo například na mezinárodní vesmírné stanici, na měsíci jde však o historický milník.

Lunární sonda Čchang-e 4 spustila poprask před několika týdny, kdy jako první plavidlo úspěšně přistála na odvrácené straně Měsíce.

Nyní sdílela CNSA (čínská obdoba NASA) fotografie výhonků bavlny, které vyklíčily na měsíci v uzavřené nádobě.

Sonda je navíc vybavena speciálními nástroji vyvinutými například ve Švédsku a Německu, které mají naměřit hodnoty měsíčního prostředí, kosmické radiace, nebo interagovat s povrchem měsíce.

Oblečení z měsíční bavlny

Fotografii sdílel jako první na Twitteru deník People’s Daily Newspaper, oficiální státní médium čínské komunistické strany. Podle něj jde o „dokončení prvního biologického experimentu lidstva na Měsíci.“

Podle profesorky Liu Hanlongové z univerzity ve městě Čchung-čching, lídra celého projektu, jsou už zaklíčená i semena brambor a řepky, čeká se už jen na jejich vyklíčení.

Podle odborníků by mohlo jít o historický průlom ve snahách o pěstování rostlin na měsíci v kontrolovaném prostředí. Podle profesorky Hanlongové by se pak vypěstované brambory daly použít jako potrava pro vesmírnou posádku. Z bavlny by pak mohlo vzniknout oblečení, z řepky zase olej. Kosmonauti by v tom případě dokázali na palubě přečkat delší dobu a byli by tedy schopní delších cest.

Úspěšný čínský projekt také poukazuje na nedávné snahy země stát se velkým hráčem ve „vesmírném závodu“ 21. století. Dalším krokem je pak vypuštění lunární sondy Čchang-e 5 na jižní pól měsíce nebo iniciace mise směrem na Mars v roce 2020. Na Rudou planetu by pak Čína chtěla v blízké budoucnosti poslat i lidskou posádku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi