Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Delší víkend pro pracující a nižší daně: Takhle chtějí v Číně „nakopnout“ domácí ekonomiku

Autor: peb, ČTK - 
16. ledna 2019
08:33

Severočínská provincie Che-pej uvažuje, že prodlouží víkend o půl dne a zaměstnanci budou pouštěni domů již v pátek po poledni. Má jít o součást širší škály opatření na podporu domácí ekonomiky. Informoval o tom čínský vládní list The Global Times.

„Těžké časy žádají těžká opatření,“ charakterizuje deník plán zveřejněný minulý týden, který má za cíl dopřát zaměstnancům více volného času na nakupování a cestování, a tím i podpořit spotřebu. Týkal by se ale zřejmě jen těch odvětví, kde to bude možné - nemocnic, škol či policie by se opatření netýkalo. 

Pětasedmdesátimilionová provincie Che-pej není jediná, která uvažuje o tomto neortodoxním opatření. Přemýšlí o něm prý více než deset místních vlád, například ve Fu-ťienu na východě země či lidnatém Kuang-tungu na jihu. V minulosti již s tímto nápadem některé provincie experimentovaly a centrální vláda o něm diskutuje minimálně od roku 2015.

Čína se nyní potýká se zpomalováním hospodářského růstu, na který mají negativní dopad obchodní spory se Spojenými státy. Obavy ohledně dalšího vývoje druhé největší ekonomiky světa v uplynulých dnech posílily údaje o překvapivém prosincovém poklesu zahraničního obchodu i aktivity v čínském zpracovatelském průmyslu. Peking dnes signalizoval, že v brzké době přikročí k dalším opatřením na podporu domácí ekonomiky. Ministerstvo financí oznámilo, že letos posílí rozpočtové výdaje a přikročí k výraznějšímu snižování daní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jana999 ( 16. ledna 2019 09:03 )

čínani jsou mazaní, když budou mít zaměstnanci víc volna utratí peníze za mimopracovní aktivity, budou spokojenější a budou víc utrácet.

Zobrazit celou diskusi