Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Jacka Rozparovače“ prozradila po 28 letech DNA. Vraha žen a dívek popravili

Autor: Darina Jíchová - 
3. ledna 2019
14:55

Čínský sériový vrah Kao Čcheng-jung (†53), kterému tamní média přezdívají Jack Rozparovač, byl popraven. Zločinec 28 let unikal policii, před dvěma lety byl ale zatčen a odsouzen. Trest přišel více než 30 let po jeho první vraždě, Kao má na svědomí 11 žen a dívek, informovala stanice BBC.

Kao svou první vraždu spáchal v květnu roku 1988 ve městě Paj-jin v severozápadní provincii Kan-sun. Vraždit začal ve stejném roce, kdy se mu narodil první syn. Jeho zločiny byly brutální, vždy postupoval podle stejného scénáře. Své oběti pronásledoval domů, kde je znásilnil a zabil. Následně zohavil jejich těla – Kao ženám odřezával část genitálií, a nakonec je ještě okradl.

Těla zohavoval

Jeho první oběť, třiadvacetiletá žena, skončila s 26 řeznými a bodnými ranami, příčinou smrti bylo prořízlé hrdlo. Ženy a dívky z Paj-jinu, zvláště ty, které bydlely samy, žily léta ve strachu. Na ulicích se pohybovaly jen v dobrovodu svých mužských příbuzných nebo přátel. Vrah policii unikal a případ zcela ochromil oblast, zvláště poté, co byla zavražděna osmiletá holčička, ta se stala Kaovou nejmladší obětí.

V roce 2002 vraždy přestaly, vyšetřovatelé ale neměli jedinou stopu, která by jim pomohla. Prozkoumali 230 tisíc otisků prstů. O rok později byl ale za drobný přestupek zatčen Kaův strýc, který dal policii vzorek DNA. Provedené testy dokázaly, že se vzorek částečně shoduje s DNA odebrané z těl obětí. Pachatelem podle policie musel být příbuzný zatčeného muže.

Vraha identifikovali díky DNA

Kao byl zadržen v roce 2016 ve svém obchodu s potravinami, který v Paj-jinu provozoval. Žil „spořádaným“ rodinným životem malého podnikatele s manželkou a dvěma dětmi. Soudní proces skončil v loňském roce trestem smrti. Kaovy vraždy soud označil za „odporný zločin“.

Forenzní technik Čang En-wej uvedl, že byl Kao během všech přelíčení velmi klidný a proti předloženým důkazům neargumentoval. „Věděl, že tento den jednou přijde. Nepřišel s žádnou velkou obhajobou,“ Čang dodal, že se Kao proti rozsudku ani neodvolal.

Jediné, proti čemu Kaův obhájce Ču Aj-ťün vystoupil, bylo tvrzení, že si jeho klient jako oběti vybíral pouze ženy a dívky s dlouhými vlasy oblečené v červeném. Zprávu o vykonání popravy potvrdila dnes čínská prokuratura, není jasné, zda Kao dostal smrtící injekci, nebo byl zastřelen.

Zobrazit celou diskusi