Radní na dnešním zasedání zatím o záměru nehlasovali, protože podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) ještě není formálně připraven. Vedení města by ho chtělo schválit do konce ledna. Pokud se tak stane, dostane primátor mandát zahájit jednání se zástupci Pekingu o úpravě, což by se mělo stát do června. Pokud by v jednání neuspěl, o dalším postupu by rozhodovali zastupitelé a zástupci koalice se nebrání ani úplnému ukončení partnerství s čínskou metropolí. „Chci apolitické rovnocenné partnerství mezi Prahou a Pekingem založené na kulturní výměně,“ řekl primátor.

Smlouvu s Čínou město pod vedením Adriany Krnáčové (ANO) podepsalo v roce 2016. Zakotvuje kulturní a hospodářskou spolupráci mezi oběma městy. Právě kvůli třetímu článku smlouvy, hovořícím o politice jednotné Číny, smlouva sklidila vlnu kritiky. Tehdejší vedení svůj podpis obhajovalo i tím, že Peking článkem podmiňoval plánované zapůjčení pandy do pražské zoo.

Zapůjčení zvířete se zatím neuskutečnilo a podle nového vedení Prahy není tak podstatné. „Za Prahu Sobě jsme si jisti, že lidská práva jsou více než panda v zoo,“ řekl na tiskové konferenci lídr Prahy Sobě Jan Čižinský. „Politika TOP 09 je dlouhodobě v duchu Václava Havla, to znamená v duchu lidských práv,“ přidal se předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Dodal, že článek je nadbytečný a servilní. Podobně se vyjádřila radní Hana Marvanová (STAN/Spojené síly), podle které článek v zásadě znamená podporu autoritářského režimu v Číně.

Primátor Hřib doplnil, že například v podobné smlouvě se Šanghají žádný takový článek není. Dodal, že město také nechává na základě varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost prověřit, zda úřad využívá technologie čínských firem Huawei a ZTE. Magistrát již uvedl, že s výjimkou několika služebních telefonů zařízení od firem nepoužívá. Primátor dnes řekl, že analýzu rozšířil i na městské společnosti.