Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čína se pustila do západu kvůli Huawei: Skončete s nepodloženými výmysly

Autor: ČTK - 
14. ledna 2019
13:31

Čínské ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo k ukončení „výmyslů“ kolem čínské telekomunikační společnosti Huawei. Tato firma čelí v západních zemích obviněním, že úzce spolupracuje s čínskou vládou a že její zařízení je uzpůsobeno pro špionáž. Huawei to důrazně popírá.

S podobným varováním přišly i Český úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Bezpečnostní a informační služba (BIS). NÚKIB před Vánocemi upozornil, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu.

Pochybnosti vůči uvedené čínské telekomunikační společnosti oživila zpráva z minulého týdne, že polská civilní kontrarozvědka (ABW) zadržela jednoho Poláka a jednoho Číňana a obvinila je ze špionáže pro čínské tajné služby. V případě čínského občana jde o jednoho z ředitelů polské pobočky firmy Huawei, která tohoto pracovníka hned propustila.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing na dnešní tiskové konferenci v Pekingu podle Reuters vyjádřila naději, že polská strana bude pracovat duchu důvěry a s cílem udržet vzájemné vztahy. Podle jejího vyjádření „některé země“ se snaží využít nepodložená obvinění ohledně bezpečnostního ohrožení k „potlačení a omezení rozvoje čínských technologických firem v zahraničí“.

Vyzýváme příslušné strany, aby skončily s nepodloženými výmysly a bezdůvodnými omezeními vůči Huawei a dalším čínským společnostem a aby vytvořily čestné, dobré a spravedlivé prostředí pro vzájemné investice a normální spolupráci společností obou stran,“ uvedla mluvčí.

Vedle České republiky výhrady k působení telekomunikační firmy Huawei projevily úřady například v Británii, Belgii či v Norsku. Varování zaznělo také od Evropské komise. Evropské země však nejsou v přístupu k čínskému koncernu jednotné, navíc podle některých expertů je za současné situace jeho vybavení pro mobilní operátory nepostradatelné.

PPP150W ( 14. ledna 2019 18:09 )

Když existuje firma, v tomto případě Huawei, která je prohlášena zákazníkem za nepostradatelnou, je si toho jistě vrcholný managment této firmy, jakož i vládní špičky dobře vědomy. To vytváří velmi dobré podmínky pro zneužitelnost. Nedivím se bezpečnostním složkám jednotlivých zemí, kde tvoří technologie Huawei páteřní i dílčí komunikační systémy obavám ze špionáže, protože v podstattě neexistují kontrolní mechanizmy jak zjistit, zda tomu tak je, či není. Důkazem toho je fakt, že nikdo ještě nepodal důkaz, že Huawei špehuje, ale ani to nikdo stoprocentně nevyvrátil. Není totiž dost dobře jak. A v tom je jádro pudla.

Zobrazit celou diskusi