Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Samoživitelka Monika: Dětem nemohu koupit do školy skoro nic. S penězi pomáhají rodiče

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
28. srpna 2019
05:20

Kdyby nebylo finanční pomoci jejích rodičů, tak by školní rok, především jeho začátek, samoživitelka Monika Kašpárková nezvládala. V úterý v Epicentru řekla, proč její bývalý manžel nadělal dluhy a jak se vyhýbá placení výživného na jejich dvě děti. Iveta Novotná z organizace Vaše výživné naznačila, jak se dá samoživitelkám v takové situaci pomoci.

„Vzala jsem si brigády a tam, kde je ta možnost přivydělat si, tam si přivydělám. Ne vždycky to jde,“ řekla Kašpárková. Přesto to finančně nezvládá a její děti musí spoustu věcí, které by jim ráda koupila, oželet. „Nemůžeme si dovolit úplně všechno, takže dost často slyší ‚ne‘. Často končíme u sporu,“ dodala samoživitelka. 

„Mnozí samoživitelé nemají podporu těch rodičů nebo širší rodiny. Obrací se na nás rodiče, že nemají možnost doučování pro děti, kroužků,“ řekla Iveta Novotná. To je i případ Moniky, která by bez celoroční pomoci rodičů své děti nezabezpečila. „Kromě bot jim moje máma nakoupila do školy vše,“ řekla Kašpárková s tím, že střední školu dětem bude muset vybrat podle její dostupnosti, ne podle toho, co by děti chtěly.

Samoživitelka Monika Kašpárková (vlevo) a ředitelka organizace Vaše výživné Iveta Novotná byly hosty pořadu Epicentrum dne 27. 8. 2019. Samoživitelka Monika Kašpárková (vlevo) a ředitelka organizace Vaše výživné Iveta Novotná byly hosty pořadu Epicentrum dne 27. 8. 2019. | Blesk:TONDA TRAN

Vyhýbají se placení výživného

Podle ředitelky organizace Vaše výživné Ivety Novotné není tato situace, bohužel, vůbec ojedinělá. „Obrátilo se na nás už přes 30 tisíc rodičů. Opravdu je častým jevem, že rodič neplatí výživné a že se svým způsobem skrývá, aby to výživné ani nešlo vymoci,“ řekla Novotná. Její organizace poskytuje hlavně právní rady, na rodiče, kteří se schovávají a tají své příjmy, je ale krátká, proto apeluje na změnu legislativy. Dluhy je ale podle Novotné třeba řešit co nejdříve.

Bývalý muž Moniky ještě v manželství kradl naftu a hrál na automatech. Teď má jako řidič kamionu velmi chytře nastavenou výplatu. „Mají minimální mzdu ve smlouvě a zbytek mají vyplácený v dietách. Zákon je postavený tak, že na diety řidičům nemůže ani exekutor, ani nikdo jiný,“ řekla Kašpárková. Exekutor z minimální mzdy strhává zhruba 2200 korun. Díky tomu všemu se dluh vyšplhal na 300 tisíc.

pb-crew ( 13. dubna 2023 14:11 )

...a teď si jezdí SUVčkem za stovky tisíc .... Takže jí posíláte peníze na děti a ona si koupí auto a ne zrovna malé a levné se spotřebou asi tak 9l/100km

pb-crew ( 2. listopadu 2020 19:13 )

Cože? Tak tuhle ukřivděnou jineckou lhářku znám osobně. Nevěřte jí ani slovo, je to psychopatka a lhářka takových rozměrů, že si to nedovedete představit. Tahle samoživitelka je samoživitelkou proto, že je to arogantní nesnesitelná bestie, lhářka a manipulátorka. Když "s někým je" tak ho postupně nutí uvěřit jejím lžím o tyranském otci, co znásilňuje její mámu a jí bije, vytahuje se, že mu dělá s maminkou kafe z destilované vody a do stravy mu dávají různé jiné jedůvky, pomlouvají ho jde můžou, ale bez něj se ani neuprdnou. Nány dvě. Paní Monika si v jejích rodných Jincích vysloužila přezdívku PP, protože ještě v dobách povinné vojenské služby po Jincích lovila vojáky a ti si jí předávali jak putovní pohár, proto PP. Prostě Monika putovní pohár. Znám chlapíka který mi vyprávěl, že ho citově tak vydírala, že ho skoro dostrkala ona s její povedenou maminkou k úkladné vraždě jejího otce, což je vynikající řemeslník a makáč a někde v Jincích opravuje auťáky.
Tahleta paní Monika šikanuje své děti tak, že se z ní doslova třesou a jednou je tahle despotická bestie dožene možná až kdoví kam.. A že nemá peníze?? Co to tady vypráví??? Vždyť prý vyhodila babičku z baráku kam se nastěhovala, má tam podnájemníka za velké prachy, také má živnostenský list a dělá v české pobočce jedné německé firmy nějakou kontrolorku tak co tady mele tyhle lži?? ta si přijde více jak na 40 papírů měsíčně lhářka jedna..

chyba ( 28. srpna 2019 22:05 )

pokud byl manzel nejaky cas bez prijmu, nemusela se rozvadet. Byla by na tom stejne jako je ted. Jen by za nejaky cas zase mela jeho prijem.

PPP150VV ( 28. srpna 2019 15:08 )

Asi tak nějak a ani my moralisté to nezměníme.

Evka4 ( 28. srpna 2019 14:58 )

Nějak mě těch samoživitelek není líto.Mám vedle sebe jednu, má 5 dětí, 3 jména schránce a bez cíga neudělá krok. Mám pocit, že spořádané manželství s 2 dětmi je na tom hůř, než ona.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa