Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Doktoři zjistili u Zemana neobvyklou věc: Netrápí ho nemoc jako většinu jiných seniorů

Aktualizováno -
27. srpna 2020
12:00
Autor: bel, ida, map, vei, sab - 
27. srpna 2020
05:40

Hodinu operovali pětasedmdesátiletému prezidentovi Miloši Zemanovi zlomenou pravou paži. Zeman totiž v úterý večer odmítl hůlku i pomoc ochranky a upadl. Zlomeniny u lidí v prezidentově věku ale nejsou žádná legrace - dlouho se léčí, nutná je rehabilitace a vypadá to, že prezidentova zlomenina je navíc jedna z těch ošklivějších. Jak Blesk Zprávy shrnují, operací už má Zeman za sebou hned několik. Řešil třeba ztrátu sluchu i chuti. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka se prezidentovi daří dobře a ani přes úraz nechce rušit pracovní program. 

Podle statistik končí se zlomeninou každý desátý senior, který upadne. A to hlavně kvůli osteoporóze. To je nemoc, která spočívá v řídnutí kostí, i proto každý desátý pád způsobí zlomeninu. Právě osteoporózou trpí každý pátý muž nad 50 let. U žen je to každá třetí.

U důchodců je navíc riziko, že upadnou, dost vysoké. Způsobit to může jakékoli neurologické onemocnění, ale třeba i náhlý pokles tlaku. To jsou právě potíže, které trápí i Miloše Zemana.

Hojit se může až 8 týdnů

Zlomeniny tzv. stabilní, kdy se konce kosti nepohybují, se řeší pouze fixací. K operacím se přistupuje při nestabilních zlomeninách, kdy se konce zlomené kosti mohou posunovat a poškozovat přilehlé cévy či nervy. Doba léčení je různá v závislosti na postižení kosti i na věku – obecně se zlomenina na paži hojí 4 až 8 týdnů. Při následné rehabilitaci se u seniorů daří rozcvičit ztuhlé klouby během zhruba čtyř týdnů.

Video  Vratislav Mynář o stavu prezidenta Miloše Zemana: Ruku mu zpevnili titanovými hřeby  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Na sál před půlnocí

Ve špitále Zemana ihned operovali a do zlomené pažní kosti, která spojuje rameno a loket, mu vsadili titanový šroub. Zákrok podstoupil hodinu před půlnocí v celkové narkóze. „Výkon byl proveden standardním způsobem, bez komplikací. Nyní je pacient v adekvátní pooperační péči,“ uvedla včera dopoledne mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Podle Ovčáčka se prezident „cítí velmi dobře, srší humorem a je mu nablízku jeho milovaná rodina“. U jeho lůžka se střídají jak manželka Ivana (55), tak dcera Kateřina (26).

Rekonvalescence podle Ovčáčka pokračuje dobře. „Pan prezident se cítí velmi dobře, rekonvalescence probíhá dle očekávání bez problémů, nenastala žádná komplikace. První krevní testy ukázaly, že celkový zdravotní stav je velmi dobrý. Pan prezident neuvažuje o změně pracovního programu,“ řekl ve čtvrtek před polednem Blesk Zprávám Ovčáček.

Zeman prý osteoporózu nemá

Za pád prezidenta může nejspíš neuropatie dolních končetin, kdy kvůli ztrátě jejich citlivosti obtížně chodí. Naopak ale netrpí osteoporózou, která u seniorů většinou může za zlomeniny i při lehkých pádech. „Při operaci, vše zlé je k něčemu dobré, lékaři zjistili, že pan prezident ve svém věku netrpí odvápněním kostí. A to je moc dobře pro hojení!“ uvedl Ovčáček.

Podle něj rekonvalescence bude trvat 6 až 8 týdnů a hlava státu určitě počítá s televizním vystoupením 6. září. „V sobotu, nejpozději v neděli, by pan prezident měl být propuštěn do domácího ošetřování do Lán,“ napsal Ovčáček. Prezident už jednou doma nešťastně upadl, a to v roce 2013, když zakopl o koberec. Kvůli pohmožděnému kolenu se pak musel pohybovat na vozíku.

Video  Klepající se ruka Miloše Zemana. Prezidenta čeká vyšetření  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zemanova chyba: Odmítl hůlku

Nehodu hlavy státu popsal pro Blesk jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan prezident se každý večer dívá na televizní zpravodajství. Po ukončení televizních zpráv si odmítl vzít hůlku od ochranky, což činiti neměl, protože zakopl a spadl na pravou paži, kterou si zlomil,“ sdělil. Prý byl přesvědčen, že zvládne ujít určitou vzdálenost bez opory.

Z Lumbeho vily poté ale prezidenta nepřevážela pražská záchranka, nýbrž přímo sanitka Ústřední vojenské nemocnice. „Je to jediné zařízení svého druhu, které disponuje neustálou připraveností postarat se o hlavu státu v kteroukoliv hodinu. Automaticky přebírá odpovědnost. Tam nevzniká otázka ,proč my?'“ vysvětlil zvyklosti bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt (42).

Co už Zemana potrápilo

  • 2012:
    • operace šlachy v palci levé nohy
    • operace šedého zákalu
  • 2013:
    • úraz kolene po nočním pádu
    • diagnostikována neuropatie a cukrovka
    • operace zubů
  • 2015:
    • diagnostikována 40procentní ztrátu sluchu
  • 2018:
    • operativní zákrok kvůli zánětu v ústech
  • 2019:
    • zjištěn kolísavý tlak a kvůli tomu vrávorání
    • rekondiční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici kvůli ztrátě chuti k jídlu a nutnosti posílit pohybové stereotypy

Video  Žantovský u návštěvy Pompea v Česku zmínil i Zemanův člun. Přidal výtku pro Petříčka  - Sabina Dračková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

mirkli ( 30. srpna 2020 21:51 )

Řešíte hovadiny, pokud si myslíte že máte pravdu, vysvětlete jak mohl ovlivnit Delon páté století, a to další co uvádíte!
Nepochopil jste jeho myšlenku!
A jen pro úplnost Frankové byli svaz GERMÁNSKÝCH Kmenů!

BoziMilda ( 29. srpna 2020 12:22 )

Tak Francouzi také uloupili území. V pátek století vyhnali Kelty za moře, pak vytvořili Franskou říši a porobovali si národy směrem na východ. Zkolonizovali skoro celou Afriku, část Severní Ameriky, jihovýchodní Asii, dodnes mají svojí armádu v několika afrických státech. Ničím se neliší od USA, Ruska nebo Číny, takže ať si pan Delon nejprve zamete před vlastním prahem.

blamal ( 28. srpna 2020 07:34 )

Jasne, ovar nema osteoporozu, jdn zakop, ruku si rozsakroval na hadry tak, ze mu ji museli sroubovat v narkoze, ale je uplne zdravej. Bezte s tema ulhanejma kecama do ***e uz. Vy i ta hradni sebranka.

levicove-smegma ( 27. srpna 2020 23:22 )

Soudruh Putin již připravuje armádu oficiálně k okupaci Běloruska.

jjusa2 ( 27. srpna 2020 22:11 )

Ale my bychom si vydělali,jen kdyby nějaké VILKY postavili odpovídající platům,které nám flaškova vláda odsouhlasila.To víš z almužny se moc našetřit nedalo,ale pěkná králíkárna je moje a jsem za ni ráda,neměnila bych

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa