Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman neposlechl ochranku a po pádu bez hůlky si zlomil pravou paži. Za hlavou státu spěchal Mynář

Aktualizováno -
26. srpna 2020
12:15
Autor: trm, vei - 
25. srpna 2020
22:50

Prezident Miloš Zeman (75) si v úterý večer zlomil pravou ruku v paži, je po operaci. Oznámil to mluvčí Jiří Ovčáček. Blesk Zprávám řekl, že Zeman upadl poté, co si odmítl vzít hůlku. Zákrok proběhl standardním způsobem a hlava státu je v pooperační péči, doplnila Ústřední vojenská nemocnice, kde je Zeman hospitalizován. Už dřív Ovčáček řekl, že nejde o život ohrožující stav a prezident byl po úrazu v kontaktu s rodinou a spolupracovníky. Operace trvala asi hodinu a půl až dvě hodiny, zákrok proběhl v celkové narkóze. Ve středu kolem poledne dorazil ze Zemanem jeho kancléř Vratislav Mynář.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident upadl, když se koukal ve své pražské Lumbeho vile večer na televizi. „Pan prezident se každý večer dívá na televizní zpravodajství. Po ukončení televizních zpráv si odmítl vzít hůlku od ochranky, což činiti neměl, protože zakopl a spadl na pravou paži, kterou si zlomil,“ popsal důvod úrazu Ovčáček pro Blesk Zprávy.

Hned po úrazu skončil Miloš Zeman se zlomeninou v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. „Teď právě byla zahájena operace,“ řekl Ovčáček Blesk Zprávám v úterý krátce před 23. hodinou. „Ale není to věc, která by pana prezidenta ohrožovala na životě. Je to prostě zlomená ruka,“ dodal. Později upřesnil, že zákrok trval asi hodinu a půl a proběhl standardně. 

V úterý odpoledne se prezident Zeman potkal na Pražském hradě s místopředsedou Sněmovny Tomiem Okamurou. Jak to bude s příštím programem, se rozhodne ve středu ráno. „Zítra dostaneme další podrobnější informace. Pan prezident je samozřejmě v kontaktu s rodinou a nejbližšími spolupracovníky,“ řekl Ovčáček. „Je to zlomená paže, není to záležitost natolik omezující, ale záležet bude také na tom, co řeknou lékaři, jaká bude potřeba rekonvalescence,“ upřesnil mluvčí s tím, že si Zeman zlomil pravou ruku. „Pan prezident je přeučený levák,“ dodal. „Předpokládám, že převoz do nemocnice pana prezidenta řešila rodina.“ 

Kolem šesté hodiny ráno mluvčí České televizi sdělil, že zákrok proběhl standardním způsobem, trval asi hodinu a půl až dvě hodiny a Zeman byl při něm v celkové narkóze. Podle Ovčáčka má prezident běžnou pooperační péči.

Kolem středečního poledne dorazil ze Zemanem jeho kancléř Vratislav Mynář. Blesk ho zachytil při vstupu do pavilonu A7. Na obličeji měl roušku.

Za operovaným prezidentem Milošem Zemanem přijel do Ústřední vojenské nemocnice jeho kancléř Vratislav Mynář (26. 8. 2020) Za operovaným prezidentem Milošem Zemanem přijel do Ústřední vojenské nemocnice jeho kancléř Vratislav Mynář (26. 8. 2020) | David Malík/Blesk Zprávy

Jak dlouho bude muset Zeman být nyní v nemocnici, označil Ovčáček za předčasnou otázku. V úterý poznamenal, že program Zemana bude uzpůsoben rekonvalescenci. Dnes dodal, že program na dnešní den byl zrušen. Prezident se měl zúčastnit poklepání základního kamene nové budovy Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze. Setkat se také chtěl s kardinálem Dominikem Dukou. O otázce dalšího programu prezidenta se bude teprve jednat. Příští týden měl například navštívit Jihomoravský kraj. Sejít se s ním také chtěli premiér Andrej Babiš (ANO) a místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) kvůli jejich snaze o odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje.

Premiér Andrej Babiš (ANO) Blesk Zprávám řekl, že se za prezidentem nechystá, informace o jeho stavu ale má. „V kontaktu jsem s lidmi okolo pana prezidenta. Pan prezident totiž nemá mobilní telefon,“ řekl Babiš.

„Panu prezidentovi jsem poslala velmi srdečný pozdrav prostřednictvím pana Ovčáčka včera večer hned poté, co jsem se o jeho hospitalizaci dozvěděla,“ řekla Blesk Zprávám vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Rychlé uzdravení popřál prezidentovi na twitteru šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který zároveň upozornil, že v Zemanově věku je zákrok v celkové narkóze náročný.

Ve stejné nemocnici byl loni v říjnu, Hrad tehdy čtyřdenní pobyt označil za rekondiční. Nemocnice po říjnové hospitalizaci na webu uvedla, že se prezident v nemocnici léčil a i po jejím opuštění léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. Prezident za dva roky zhubl 20 kilogramů, lékaři u něho objevili známky dehydratace.

V tehdejší lékařské zprávě bylo uvedeno, že Zeman má cukrovku druhého typu a trpí neuropatií obou nohou.  Letos v únoru byl v ÚVN na vyšetření, lékaři odhalili, že hůře slyší. Za pozitivní naopak označili, že od podzimu přibral osm kilogramů.

mazanykralicek ( 27. srpna 2020 14:56 )

kwido : Aligátor - výrobce telefonů pro seniory. Velké písmena, jednoduché ovládání, SOS tlačítko když se něco stane. Při volbě prezidenta se chlubil, že ho vlastní. Viz You Tube link dole
http­s://ww­w.ali­gator­.cz/pr­oduk­ty/te­lefo­ny/ a podívejte se prosím na link
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=0JXu­o4gnPpk pan prezident předvádí Aligátora.

tomlk007 ( 27. srpna 2020 08:59 )

Bývalý kámoš Soukup nešel navštívit churavého parťáka?Taková to byla velká láska

PPP150W ( 26. srpna 2020 20:59 )

Mám několik jmen, ale nezveřejním je, protože je mi jasné, jaká by se tady rozpoutala debata a já nechci ty lidi vystavit potupným komentářům od hlupáků.

BoziMilda ( 26. srpna 2020 20:51 )

Nešeptej. Přidej ještě 4 palce dolů.

jjusa2 ( 26. srpna 2020 19:15 )

Nač nosit na zádech,pokud ho bolí nohy tak že si netroufne chodit dá se použít invalidní vozík(křeslo)a nebyl by první ani poslední prezident na vozíku.Není ani pravda těžký zdravotní stav,vypadá MOC DOBŘE!a k Havlovi se nedá přirovnat,to jeho zdravotní stav byl těžký a vážný,ale nikdo si nedovolil něco takového ani vzpomenout,jak si dovolí mnozí z vás k Zemanovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa