Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za Lví dvůr chtěli aspoň 180 tisíc měsíčně, pak Hrad slevil: Plaťte, kolik můžete

Autor: Jakub Kopřiva - 
25. srpna 2020
06:20

Známá značka, skvělé místo a nájem za hubičku. Firma Top Hotels Group platí za pronájem restaurace Lví dvůr jen 10 tisíc korun měsíčně. A i když tato suma později vzroste až na 80 tisíc, stále je to oproti říjnovému požadavku Správy Pražského hradu laciné. Ten totiž zněl minimálně 180 tisíc za měsíc!

Luxusní restaurace s výhledem na katedrálu sv. Víta neměla provozovatele od loňského října, kdy ji pustila pro nevýdělečnost firma Astacus. Podle podkladové dokumentace k veřejné soutěži požadovala Správa Pražského hradu (SPH) za pronájem podniku slušný balík. „Vyhlašovatel stanovuje minimální cenu nabízeného nájemného, a to 180 000 Kč/měsíc,“ píše se v dokumentu. Jenže jak Blesku řekl mluvčí SPH Jan Pastor, za takových podmínek nakonec nikdo o restauraci neměl zájem. A to přes to, že na Hrad v běžném „necovidovém“ období ročně zamíří přes 8 milionů lidí, hlavně pak turistů.

Cenu nabídli sami

Po neúspěchu vloni na podzim a covidové pauze to Hrad zkusil jinak. A to i s ohledem na to, že návštěvnost jedné z nejpopulárnějších památek u nás klesla až o tři čtvrtiny. „Už jsme nevypisovali další veřejnou soutěž,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa