Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Stovky lidí v Praze chtějí otestovat na koronavirus. Může to být kontraproduktivní, varují nemocnice

Autor: diz - 
16. března 2020
20:35

Celkem čtyři pražské nemocnice už zřídily speciální místa na odběry u osob, které si chtějí ověřit, zda nejsou nakaženy novým koronavirem Covid-19. Po Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) ve Střešovicích, která byla první, jsou to Nemocnice Na Bulovce, Fakultní nemocnice Motol a od pondělí 16. března též Thomayerova nemocnice. Jak odběry probíhají a čeho se při nich vyvarovat?

První ostrý den testování má za sebou Thomayerova nemocnice v Krči. Do speciálního odběrového stanu, který je umístěn před hlavním vjezdem do areálu, v pondělí podle mluvčího nemocnice Petra Sulka zavítalo 150 lidí a odběry byly celkem bezproblémové. „Mohu potvrdit, že lidé k odběrům přistupovali svědomitě, převážná většina z nich měla roušky nebo alespoň šály přes obličej,“ upřesnil mluvčí.

V Krči je k nalezení odběrový stan hned u hlavního vchodu do areálu. V Krči je k nalezení odběrový stan hned u hlavního vchodu do areálu. | Thomayerova nemocnice

„Nechat se testovat bude možné denně od 7 do 15 hodin,“ sdělil Sulek. Za preventivní odběr vzorků z nosohltanu se standardně platí 3000 Kč, a to hotově. „V případě potřeby jsou hned vedle stanu dva bankomaty. Účtenku o zaplacení obdrží každý plátce,“ sdělil mluvčí. Lidem, kteří mají výslovné doporučení lékaře či epidemiologa hygienické stanice, je odběr uskutečněn zdarma. Zapotřebí je v každém případě mít s sebou občanský průkaz a kartu pojištěnce.

Kontraproduktivní fronty

Ve všední dny má od 7 do 15 hodin otevřeno odběrové pracoviště mezi pavilony 7 a 8 také v Nemocnici Na Bulovce, přičemž o víkendu je provozní doba rozšířená na 11 až 19 hodin. „Na vyšetření jednoho člověka má personál pět minut, takže se během dne zvládá otestovat více než 100 osob,“ upřesnila mluvčí Bulovky Simona Krautová.

Speciální odběrové místo kvůli koronaviru se na Bulovce nachází mezi pavilony 7 a 8. Speciální odběrové místo kvůli koronaviru se na Bulovce nachází mezi pavilony 7 a 8. | Nemocnice Na Bulovce

Také podle ní zatím odběry probíhají bezproblémově a návštěvníci nemocnice dodržují obecně známá nařízení. „Ve frontách dodržují rozestupy a mají na sobě roušky. Činí tak sami od sebe, nemocnice jim v tomto ohledu nic výlučně nenakazuje,“ upřesnila Krautová. Podle ní však jediný problém spočívá v tom, že na odběry chodí lidé zbytečně předčasně.

„Žádáme proto pacienty, aby na odběr nechodili bez příznaků, protože v takovém případě bývá výsledek tzv. falešně negativní,“ uvedla Krautová. Ve výsledku to znamená, že u lidí, kteří přece jen nakaženi koronavirem jsou, ale u kterých se ještě nestihl projevit, testy nejsou směrodatné. Naopak mohou vést ke klamnému pocitu zdraví a možnému roznášení nákazy dál. „Upozorňujeme, že u bezpříznakových pacientů je testování nevýtěžné. Pokud nemají žádné respirační onemocnění, neměli by testování podstupovat.“

Střešovice a Motol

V ÚVN bylo 13. března zřízeno speciální odběrné místo ve stanu zhruba uprostřed nemocničního areálu. Podle nemocničních statistik se do pondělí nechalo otestovat zhruba 200 lidí. „Od pondělí 16. 3. je umožněno i testování osob bez příznaků – je zpoplatněno na 2900 Kč za odběr,“ uvádí web nemocnice.

Speciální odběrový stan se nachází na volném prostranství uprostřed nemocničního areálu. Speciální odběrový stan se nachází na volném prostranství uprostřed nemocničního areálu. | Ústřední vojenská nemonice

„Pacienti indikovaní praktickým lékařem nebo epidemiologem hygienické stanice mohou do odběrového místa v ÚVN přijet od 8 do 18 hodin. Testování je určeno pro symptomatické osoby, které by měly ideálně přijet k odběru vozem, nikoliv MHD a ihned po odběru opět odjet do domácí izolace, kde vyčkají na výsledky testů,“ nabádá na svých stránkách nemocnice.

V motolské nemocnici funguje speciální odběrové místo na infekčním oddělení v budově číslo 22. „Tam budou směřováni lidé bez příznaků. Ti s příznaky by měli chodit na urgentní příjmy – dospělý a dětský,“ uvedla pro ČTK mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Otevřeno je ve všední dny od 8 do 15 hodin, přičemž i zde je vyžadován poplatek 2900 Kč v případě, že člověk nemá výslovné doporučení od lékaře či epidemiologa z krajské hygienické stanice.
Zde lze nalézt odběrové místo ve FN Motol. Zde lze nalézt odběrové místo ve FN Motol. | Fakultní nemocnice Motol

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa