Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pražské nemocnice přitvrdily: Do areálů lze projít už jen přes třídící stany

Autor: veef - 
8. dubna 2020
20:55

Nemocnice v hlavním městě nadále zpřísňují opatření pro návštěvníky a transformují svá oddělení tak, aby byla co nejlépe připravena na další pacienty nakažené virem SARS-CoV2. Nemocnice Na Bulovce navýšila počet lůžek pro pacienty s koronavirem, v Thomayerově nemocnici, Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a dalších zase každý návštěvník musí projít vstupní prohlídkou ve venkovním stanu, jinak nebude vůbec vpuštěn do areálu.

Už na začátku pandemie nemocnice a porodnice zakázaly návštěvy na odděleních, stejně tak jako přítomnost otců u porodu. Na základě rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, hygieniků a infektologů nadále trvá zákaz přítomnosti doprovodu při porodu i po porodu. Současně stále platí přísný zákaz návštěv na všech odděleních, včetně oddělení šestinedělí. Naše porodnice přijala veškerá opatření k minimalizaci rizika infekce pro naše těhotné, rodičky a novorozence,“ stojí na webových stránkách porodnice v Podolí.

Opatření přitvrdila

Nyní se pravidla ještě zpřísňují. „Všichni příchozí pacienti se musí podrobit vstupní prohlídce v kontrolním stanu, který je u příjezdu do nemocnice. Kontrola je rychlá a komfortní. Každý musí vyplnit jednoduchý dotazník. Po základním vyšetření dostane pacient potvrzení a s tím pak nadále pokračuje na konkrétní oddělení k cílenému vyšetření či léčbě. Bez tohoto potvrzení nebude takový člověk vpuštěn na oddělení. Kontroly se týkají i dětských pacientů,“ vysvětluje Petr Sulek, mluvčí Thomayerovy nemocnice.

Podobně postupují i třeba ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. „Kvůli zabránění šíření infekčního onemocnění covid-19 ve zdravotnickém zařízení byla zřízena v areálu FNKV 4 místa třídění - triáže všech pacientů. Před vstupem do kteréhokoliv pavilonu je třeba nejdříve navštívit jedno z těchto míst, kde pacient vyplní dotazník a protokol o covidové triáži. Bez tohoto vyplněného dokumentu nebude pacientům umožněn vstup do objektů FNKV,“ řekla Tereza Romanová, mluvčí FNKV.

Ve VFN tento týden dokonce zavedli plošné testování všech pacientů, kteří budou přijímáni k hospitalizaci. „Toto nařízení se dotkne pacientů na všech klinikách VFN. Bohužel, z kapacitních důvodů nebylo možné k takovému kroku přistoupit dříve,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Více lůžek pro pacienty s covid-19

Nemocnice Na Bulovce zase zvyšuje počet lůžek pro nemocné koronavirem. „Nově zavedená opatření cílí na zajištění přibližně 300 lůžek vyčleněných pro boj s pandemií covid-19. Jde o výrazné navýšení oproti předchozímu plánu. Provoz nemocnice přechází de facto do nouzového stavu. Za současné situace se nemocnice věnuje čtyřem hlavním oblastem. A to jsou pacienti nakažení nebo suspektní na covid-19, maminky a rodičky na našem gynekologickém oddělení, dále pak beze změn probíhá léčba onkologických pacientů a veškerá neodkladná chirurgická péče,“ sdělila Blesku Simona Krautová, mluvčí Nemocnice Na Bulovce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa