Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanovi zpevnili ruku titanovými hřeby. Z nemocnice ho pustí asi o víkendu

Autor: Jakub Veinlich, trm - 
26. srpna 2020
14:00

Prezident Miloš Zeman se po operaci pravé paže cítí dobře a v Ústřední vojenské nemocnici v Praze měl už své blízké, tedy manželku Ivanu a dceru Kateřinu. Blesk Zprávám to řekl Zemanův kancléř Vratislav Mynář, který po poledni strávil s hlavou státu hodinu a půl. Zeman se zranil v úterý večer, když se v Lumbeho vile přesouval bez hůlky a upadl. Lékaři museli Zemanovi zlomenou ruku zpevnit dvěma titanovými šrouby, v nemocnici zůstane minimálně do soboty. Z jednotky intenzivní péče se už přesunul na standardní oddělení. Mynář v rozhovoru prozradil, co měl Zeman k obědu i jaké změny programu ho teď čekají.

Jak se daří panu prezidentovi?

Byl mu implantován titanový hřeb ukotvený nad loktem a pod ramenem. Podle informací od ošetřujících lékařů a pana profesora Zavorala proběhla operace standardně bez jakýchkoli komplikací. Zákrok trval necelou hodinu. Teď momentálně byl pan prezident přeložen na pokoj z jednotky intenzivní péče. Momentálně požívá oběd, dával si kousek ryby s vařeným bramborem.

Co se týče programu pana prezidenta, zatím jsme se dohodli, že k žádné změně programu nedojde. Jestli bude všechno v pořádku, tak pan prezident by měl být v sobotu, nejhůř v neděli, propuštěn do domácího ošetřování a teprve potom se rozhodneme, jestli bude potřeba úprava programu, nějaké posunutí či změna.

Zatím tedy počítáte s tím, že by měl jet například na začátku školního roku do Jihomoravského kraje a tak dále, tak, jak to bylo původně plánováno?

Zatím počítáme s tím, že se nemění program pana prezidenta, protože nechceme být ani optimističtí ani pesimističtí, ale pan prezident se cítí velmi dobře a neuvažujeme o tom, že by se měnil.

Už ho navštívila třeba rodina?

Ano, paní Ivanka byla samozřejmě včera u pana prezidenta, byla i dnes u pana prezidenta, i dcera Kateřina.

Video  Vratislav Mynář o stavu prezidenta Miloše Zemana  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Měl jste možnost s ním mluvit?

Ano, mluvil jsem s panem prezidentem, asi hodinu jsme spolu teď strávili. Bavili jsme se právě o programu. Bavili jsme se o tom, že ho pozdravují někteří jeho kolegové, prezidenti zemí Egypta, Ruska, Německa, Srbské republiky. Pan premiér si přál vyřídit pozdravy, pan vicepremiér Hamáček, pan ministr Metnar a spousta dalších politiků, kteří přejí brzké uzdravení. Dnešní program jsme museli bohužel zrušit, nicméně s panem prezidentem Kalou i s panem kardinálem Dukou jsem mluvil, oba samozřejmě chápou situaci a věříme, že dojde k náhradě toho programu.

Co říkal pan prezident na to, že Jiří Ovčáček včera popisoval to, jakým způsobem ke zranění pana prezidenta mělo dojít. Prý odmítal pobídku ochranné služby, aby si vzal hůlku. Jakým způsobem to pan prezident komentoval?

Na toto téma jsem se s panem prezidentem nebavil, jak se to stalo. Samozřejmě pan prezident má nárok na své soukromí a pokud se rozhodl přemístit se ve vlastním domě nebo bytě bez ochranky, tak je to jeho právo. Bohužel se to stalo.

Jakým způsobem bude to zranění limitovat jeho pohyb, v té ruce nebude moci mít hůlku.

Podle pana ošetřujícího lékaře a pana profesora Zavorala se jedná asi o 6 až 8 týdnů, kdy záleží na panu prezidentovi a na tom, jak mu práh bolesti dovolí s tím manipulovat. Nicméně podle nich jim to po té krátké rekonvalescenci nebrání ve výkonu a bude záležet na tom, jak se dostane do domácího ošetření a jak samozřejmě rekonvalescence bude probíhat.

Do budoucna lékaři počítají s nějakou dlahou či ortézou?

Postupujme per partes, Teď momentálně po operaci. Počítá se s nějakou ortézou, ale já myslím, že je to předčasné.

Subjektivně si pan prezident stěžoval na nějakou bolest?

Ne, pan prezident se cítí opravdu dobře, je plný humoru, rozdával úkoly, které chce, abychom všichni plnili, a připravuje se na kontrolu. Budu mu pravidelně přivážet materiály, které potřebuje.

Z vašeho pohledu k tomu úrazu došlo tedy jak?

Já myslím, že jsme se o tom už bavili. Byla to nešťastná událost, která je v součtu jeho problémem s dolními končetinami a tím, že chtěl mít soukromí. To se prostě může stát.

Vojenská nemocnice se prezentuje jako nekuřácké zařízení. Jak to zvládá pan prezident?

Zatím to zvládá všechno na jedničku.

 

sekebo ( 27. srpna 2020 16:13 )

Hlavně, aby udržel pero, ať může opět pracovat pro lid této republiky na alespoň 130 %

Pohybovenadany ( 27. srpna 2020 01:49 )

Mílo a teď s pravdou ven . Jak se to doopravdy stalo ?

Pohybovenadany ( 27. srpna 2020 01:35 )

Když neumi pít , tak ať nepije !

kakamilek ( 26. srpna 2020 21:42 )

Jako kdo preferuje emerickou diktatůru, narušuje bolševickou superdemokracii... Jseš BIG ÚD!!!

BoziMilda ( 26. srpna 2020 21:38 )

Samozřejmě, odkud jinud.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa