Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Korejská „princezna“ hrála klíčovou roli ve vyhození úřadu do povětří. Nahradí Kima?

Autor: mj, ČTK - 
18. června 2020
20:20

V úterý Severní Korea vyhodila do vzduchu budovu styčného úřadu se svým jižním sousedem. Tím dala země jasně najevo, že nemá zájem pokračovat v hledání křehkého kompromisu. Na pozadí konfliktu se ale formuje nová silná osobnost severokorejské politiky, Kim Jo-čong, informují zahraniční weby.

Kim Jo-čong je mladší sestrou severokorejského vůdce Kim Čong-una a odborníci na politiku v této diktátorské zemi se o ní vyjadřují jako o jeho nejbližší spojenkyni, uvádí BBC. Na veřejnosti se stala známou až poměrně nedávno, v roce 2018, když jako první ze své dynastie navštívila Jižní Koreu. Byla tam vyslána jako součást delegace v rámci olympijských her, na kterých obě Koreje soutěžily v jednom společném týmu.

Zatím jenom zastupuje

Rok 2018 byl označován za rok otevření politiky diktátora vůči okolnímu světu. Po boku vládce se objevovala i Kim Jo-čong a spolu s bratrem tak obnovovala severokorejské vazby se světovými lídry. Setkala se s prezidenty Číny, Spojených států, ale také Jižní Koreje.

Postupem času dostávala pořád více prostoru ve státních médiích a objevovala se na veřejnosti i sama, což svědčí o tom, že její bratr v ní vkládá velkou důvěru. Letos v dubnu se Kim Čong-un na čas stáhl z očí veřejnosti a v jeho nepřítomnosti ho zastupovala právě mladší sestra.

V té době se objevily pochybnosti o zdravotním stavu diktátora, které automaticky s sebou přinesly i spekulace o tom, kdo by ho v případě nutnosti mohl nahradit. A právě jméno Kim Jo-čong se skloňovalo nejčastěji.

Raketová kariéra

Stoupat po mocenském žebříčku začala Kim v říjnu 2017, když dostala místo v politbyru. Předtím zastávala funkci náměstkyně na odboru propagandy. Tam pravděpodobně pracuje i teď, hlavním úkolem úřadu je pracovat na vylepšování veřejného obrazu jejího bratra.

Jak je známo, politický systém Severní Koreje je zahalený tajemstvím a nikdo skutečně neví, jak přesně funguje. Je proto těžké s přesností určit, jak velkou moc ve skutečnosti Kim Jo-čong má. Předpokládá se ale, že jejím manželem je syn jednoho z hlavních představitelů Korejské strany práce, vládnoucího hnutí země.

Odborník Oliver Notham se k jejímu postavení vyjádřil následovně: „Vezmeme-li v úvahu, že jde o ženu po třicítce, což je skupina, která tradičně v Severní Koreji nemá silné společenské postavení, můžeme říct, že většina jejího vlivu je závislá na tom, kdo je její bratr.“

Komunikuje i se Soulem

Nedávno jí byla svěřena komunikace s jižním sousedem. Byla to právě ona, kdo upozornil jihokorejské úřady na to, že budova styčného úřadu bude zničena. Pár dní nato se tak i skutečně stalo. Tento akt jenom zhoršil už i tak napjaté vztahy mezi dvěma zeměmi.

Kdyby měl někdo Kima v pozici lídra státu nahradit, musel by to být někdo z jeho blízké rodiny. Kim Jo-čong má výhodu i v tom, že děti jejího bratra jsou ještě příliš malé na to, aby mohly moc převzít. „Pokud se o pozici nebude ucházet někdo jiný z rodiny, bude mít ona situaci velice jednoduchou,“ říká Fiodor Tertickij z univerzity v Soulu. „Buď se ujme vedení země, nebo přijde o všechnu moc a možná dokonce i o svůj život,“ dodává.

Všechno, nebo nic

Kim je od svého známějšího bratra mladší o čtyři roky. Oba dva studovali ve Švýcarsku, kde se o ni staral celý tým pečovatelů a bodyguardů, jak tvrdí pracovníci škol, které navštěvovala. Zdá se, že její role v rámci politických struktur Severní Koreje bude pořád víc a víc důležitá, jelikož vztahy s jižním sousedem se nezlepšují, spíše naopak.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950-1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoliv podpisem mírové smlouvy. Nejvyšší představitelé obou zemí se v roce 2018 sešli na třech summitech a slíbili, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z poloostrova. Od té doby ale vztahy výrazně ochladly.

Zobrazit celou diskusi