Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Překvapilo by mě, kdyby byl naživu,“ tvrdí o Kimovi expert. Nahradí diktátora sestra?

Autor: Darina Jíchová - 
26. dubna 2020
18:20

V posledních dnech je vedle pandemie koronaviru nejdiskutovanějším tématem zdravotní stav severokorejského vládce Kim Čong-una, ten měl podle jistých zdrojů prodělat náročnou operaci srdce. Diktátor Severní Koreji se už přes 2 týdny neukázal na veřejnosti, což vyvolalo spekulace o tom, že zemřel. „Překvapilo by mě, kdyby byl naživu,“ komentoval situaci americký senátor Lindsey Graham pro stanici Fox News.

Graham je považován za jednoho z nejvlivnějších diplomatických poradců ve Spojených státech, jeho slova jen podpořila hromadící se zprávy o Kimově smrti.

Senátor: Věnujme pozornost jeho nástupkyni

Podle Grahama je diktátor „buď mrtvý, nebo neschopný výkonu funkce“, což by odpovídalo informacím některých asijských portálů, kde se kromě hypotéz o Kimově úmrtí šíří i tvrzení, že je po operaci ve vegetativním stavu. Objevují se ale i zprávy, že se zotavuje v letovisku Wonsan, kde satelitní snímky zachytily jeho soukromý vlak.

„Pozornost bychom teď měli zaměřit na jeho mladší sestru, jednatřicetiletou Kim Jo-čong, která se s největší pravděpodobností stane jeho nástupkyní,“ doplnil Graham. Situaci v KLDR bedlivě sledují další světoví diplomaté. „Četl jsem ty zprávy, ale my zatím nemáme žádné oficiální údaje. Samozřejmě zvěstem věnujeme velkou pozornost,“ nechal se v neděli slyšet britský ministr zahraničí Dominic Raab.

Severní Korea se ještě nikdy nevyjádřila k tomu, kdo by se chopil moci v případě Kimovy smrti. Většina analytiků sází na jeho mladší sestru, podle expertů by se ale stala zřejmě jen regentkou, která by vládla pod dohledem nejvyšších hodnostářů strany, dokud by nedospělo jedno z Kimových dětí.

Více o možné nástupkyni Kim Čong-una čtěte ZDE >>>

„Doufám, že se jeho lidem uleví.“ 

„Severní Korea je uzavřená společnost, takže samozřejmě nevím nic přesně. Nicméně by mě opravdu překvapilo, kdyby nebyl mrtvý, nebo ve stavu, kdy není schopen vykovát funci. Země jako KLDR nenechá po světě kolovat takovéhle zvěsti bez toho, aby reagovala. Severní Koreu musíte chápat spíš jako kult než jako stát,“ vysvětlil Graham.

„Osobně se domnívám, že Kim je mrtvý, nebo že na tom při nejmenším je hodně špatně. Doufám, že tamním lidem se s jeho případnou smrtí trochu uleví,“ navázal senátor a dodal, že prezident Donald Trump je připravený dál jednat s KLDR. „Kdokoliv bude stát v čele země po Kimovi, doufám, že z KLDR ve spolupráci s prezidentem Trumpem udělá lepší zemi pro všechny její obyvatele,“ uvedl Graham.

Zběhové zprávám o smrti nevěří

Oficiální kanály zatím mlčí, například zdroj z Pentagonu uvedl, že zatím nezaznamenali nic, co by nasvědčovalo, že v KLDR došlo „ke změně u moci vlivem Kim Čong-unova zdravotního stavu“. Zvěsti o Kimově smrti „hasí“ také poradce jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. „Pozice naší vlády v této otázce je jasná. Kim Čong-un je naživu,“ reagoval pro Fox News Čung-in Mun.

Pentagon však kontroval tím, že zvěsti nejsou úplně neopodstatněné. Tento výrok podkládají diktátorovou nepřítomností na dvou velkých akcích včetně oslav narozenin jeho dědečka Kim Ir-sena. Naopak severokorejští zběhové nevěří zprávám o Kimově úmrtí. „Zdraví členů rodiny Kimů je nejstřeženějším tajemstvím v zemi. Nevěřím, že by se někdo náhodou prořekl,“ napsal na svých sociálních sítích zběh, novinář Čú Sung-a.

AVATAR ( 27. dubna 2020 12:35 )

Svatá pravda, naprostý souhlas

HledacPravdy ( 27. dubna 2020 12:03 )

Je to divné, protože v M.A.S.H. byli severokorejští doktoři vyobrazeni jako machři..

HledacPravdy ( 27. dubna 2020 11:59 )

Docela kočka ta jeho ségra. Ale nevim jestli jí budou respektovat..

MirdaKradousek ( 27. dubna 2020 08:37 )

Tak a USA tam může vletět šířit demokracii,tak jak jinde po světě.

mojmir skočdopole ( 26. dubna 2020 21:43 )

přání otcem myšlenky-ten nás má na háku

Zobrazit celou diskusi