Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Spor o roušku u Trumpů. Melania ji chce, prezident ne a Barron má karantény po krk

Autor: Darina Jíchová - 
6. dubna 2020
14:10

První dáma Spojených států Melania Trumpová se se svým manželem, prezidentem Donaldem Trumpem, neshodne v otázce nošení roušek v době šíření koronaviru. Trumpová na všech svých sociálních sítích vyzvala Američany, aby brali karanténní opatření vážně, stejně jako nošení roušek, případně zakrývání obličeje. Prezident Trump se naopak nechal slyšet, že on „roušku nosit nehodlá“. Brání se tím, že je to dobrovolné, informoval list Daily Mail. Zmínil se také o tom, jak karanténu snáší jeho nejmladší syn Barron.

Prezident na každodenním brífinku uvedl, že jeho manželka roušku klidně bude nosit, i když on ji mít nebude. „Přijde jí to správné,“ komentoval názor první dámy.

První dáma a prezident si protiřečí

„Žádám vás všechny, abyste brali vážně omezení pohybu a shromažďování, stejně tak i nošení roušek, případně zakrývání obličeje,“ napsala Trumpová na svém twitteru i instagramu.

Trump však obě její výzvy, které jsou součástí pokynů Centra pro kontrolu nemocí (CDC), považuje za dobrovolné. „Samozřejmě, že bych si ji taky vzal, ale chcete, abych si roušku nasadil hned teď? To by bylo trochu divné, ne? Ale samozřejmě, pokud bych to považoval za důležité, roušku bych nosil. První dámě se ten nápad líbí a považuje ho za správný, stejně jako spousta lidí,“ řekl Trump novinářům.

První dáma je v době pandemie koronaviru v USA velmi aktivní na sociálních sítích, sdílí rady odborníků, jak se chovat v karanténě. Ve spolupráci s CDC rovněž vystoupila ve dvou instruktážních a informačních videích.

Roušku nenosí ani hlavní epidemiolog

Roušce se brání také hlavní americký epidemiolog a stratég boje s koronavirem Anthony Fauci. „Ptáte se, proč nemám roušku? Hned z několika důvodů, tím hlavním je to, že rouška má bránit tomu, abych vás nakazil. A jelikož jsem včera podstoupil testy na koronavirus a byly negativní, nevidím důvod mít roušku,“ vysvětlil Fauci.

Video  Jak funguje Antivirus? Maláčová v instruktážním videu popsala program v boji s propouštěním kvůli koronaviru  - Facebook - J. Maláčová
Video se připravuje ...

„Výborná odpověď,“ pochválil Fauciho Trump. V pátek 3. dubna CDC vyzvala Američany, aby na veřejnosti nosili nechirurgické roušky. „Není to povinné,“ opakoval se už několikrát Trump na dotaz, kdy si on sám začne zakrývat obličej. „Je to dobrovolné, to znamená, že to dělat nemusíte. Já to teda dělat nehodlám,“ řekl Trump v pátek odpoledne.

Pár hodin na to napsala Trumpová na svůj twitter. „S tím, jak se blíží víkend, pojďme brát karanténu a nošení roušek vážně. Covid-19 je virus, který může napadnout kohokoli. Společně to můžeme zastavit,“ žádost následně zopakovala i v neděli, oba její příspěvky jsou v rozporu s prezidentovým postojem.

Barron by si radši venku kopal

Prezident Trump během pravidelných brífinků s tiskem často odpovídá na otázky ohledně svého syna Barrona (14), který karanténu tráví v Bílém domě. „Většinou je ve svém pokoji, je spokojený, ale ne tak spokojený, jak by mohl být. Je to teenager a velký fanoušek sportu, radši by si venku kopal,“ první dáma i prezident se už několikrát zmínili, že jejich syn je „vášnivý fotbalista“.

„Barron je skvělý atlet, je jako každý teenager. Teď sedí zavřený v pokoji, všechno je zavřené, ligy přerušené. Musíme počkat, co se stane. Zase se vrátíme k životu,“ dodal Trump. USA jsou momentálně ohniskem pandemie koronaviru, v zemi je 337 tisíc nakažených, nemoc si v zemi vyžádala již více než 8500 obětí, stoupá však i počet uzdravených, vyléčit se podařilo přes 17 tisíc pacientů.

Nošení roušek prezidentovi Trumpovi i všem Američanům doporučil český premiér Andrej Babiš (ANO).

Vše o prezidentských volbách v USA naleznete zde>>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa