Důkladné mytí rukou mýdlem, případně použití dezinfekce na bázi alkoholu jsou sice účinné proti virům a bakteriím, ale pokožku rukou vysušují, protože ji zbavují přirozené ochranné vrstvy. Jenže popraskaná a zeslabená kůže se stává náchylnější k infekci než zdravá. A proto byste neměli zapomínat na správnou péči o ruce. Zabere vám to pár minut denně.

Krému se nebojte

Nebojte se natřít si po důkladném umytí ruce krémem. Před aplikací je však dobře osušte (v případě použití dezinfekce nechte přípravek pořádně zaschnout) a používejte výhradně svůj vlastní krém, který nikomu nepůjčujte.

Bez dotyku

Odborníci doporučují z preventivních důvodů se vůbec nedotýkat hrdla tuby s krémem. Krém vymáčkněte na hřbet ruky, aniž byste otřeli ruku o otvor, a poté pořádně rozetřete po celých rukou.

Střídejte jich víc

Krém používejte několikrát k denně. A můžete střídat více druhů. Ty, které se rychle vstřebávají, používejte přes den. Hutné aplikujte spíš večer k televizi nebo na noc do postele. Vyhněte se parfemovaných krémům nebo těm s retinolem či alkoholem.

Zábal na noc

Vysušené a popraskané ruce byste měli alespoň třikrát týdně hýčkat zábalem. Na noc si naneste silnou vrstvu hutného krému (nejlépe kosmetické vazelíny na ruce) a takto namazané ruce dejte do igelitových rukavic. Takto je nechte do rána, pokožka bude krém během spánku vstřebávat.

Autor: istock.com

Vnitřní péče

Vnější péče není zdaleka vše, důležitá je i ta vnitřní. Nezapomínejte na pravidelný pitný režim a do jídelníčku zařaďte potraviny a vitaminy, které kůži posilují a chrání před nepříznivými vlivy.

● Jaké vitaminy jsou důležité: A, E, C, B2, B3, B6

● Kde je najdete: mrkev, slunečnicová semínka, ovesné vločky, sladké brambory (batáty), olivový olej, jablka, houby, brokolice, kuřecí prsa, hovězí játra, rajčata, grep, kiwi, avokádo, vlašské ořechy.

Při uklízení do rukavic

Šetřete si ruce a nevystavujte je zbytečně kontaktu s čisticími prostředky. Veškeré domácí práce, dokonce i mytí nádobí, vykonávejte v gumových rukavicích, ať zbytečně nezatěžujete pokožku rukou.

 

Video
Video se připravuje ...

Miloš Zeman: Testovat jsem se nenechal. Bojí se o zdraví? Redakce Blesk