Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Znovu se potkáme.“ Klíčová věta z projevu královny Alžběty II. zaujala i Forejta

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
6. dubna 2020
08:50

Historický moment. Řeč plná porozumění a naděje. Tak píší o řeči královny Alžběty II. (93) britská média. V mimořádném výstupu, teprve pátém, také dala najevo vděk zdravotníkům v první linii boje proti infekci, které v Británii podlehlo více než 4934 lidí. Projev britské královny Alžběty II. zaujal bývalého českého šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, který k němu nabídl několik postřehů.

AlžbětaII. pronesla v neděli večer dle mého názoru jeden ze svých nejlepších projevů. Byla osobní, rozhodná, důstojná… nehledala viníky, neužívala statistiky ani neoznamovala scénáře. Poděkovala zdravotníkům a všem v přední linii. Brity nerozdělovala, ale dokázala spojit,“ míní Forejt a odkázal na jednu konkrétní pasáž:

„Zase se budeme potkávat“

„Znovu se potkáte se svými přáteli… znovu se uvidíte se svými příbuznými. Zase se budeme potkávat…“ pronesla britská královna.

Poslední věta v projevu britské královny Alžběty II. nebyla podle Forejta vybrána náhodně. „We'll meet again je název písně oblíbené za 2. světové války a zpívané hlavně v době ohrožení a německých náletů. Zpívala ji Vera Lynnová. Královna připomněla, že tehdy – v roce 1940 – pronesla (se svou sestrou Margaret Rose po boku) v rozhlase povzbuzující poselství dětem, které musely být evakuovány z bezpečnostních důvodů z pobřežních oblastí do vnitrozemí…,“ vysvětlil Forejt.

Britové své královně věří

V reakci na to jedna starší divačka řekla televiznímu moderátorovi: „Na ten projev královny před 80 lety si vzpomínám, i když jsem byla malá. Věřila jsem jí tehdy, že pokud vydržíme a budeme držet spolu, zvítězíme. A bylo to tak. Věřím jí i teď..“

„K tomu se už nedá nic dalšího dát. Byl to projev královny, která svůj lid zná a neopustí,“ zanalyzoval Forejt.

Královnin projev na svém twitteru krátce ohodnotil také americký prezident Donald Trump. „Bezvadná a skvělá žena,“ napsal Trump.

„Zase zažijeme lepší dny,“ podle britských novinářů byl královnin mimořádný projev „hluboce osobní“. Zmiňovala se o „bolesti, kterou pocítili ti, kteří přišli o své milované“. Zároveň ale zdůrazňovala naději, že se „národu podaří tuhle obtížnou situaci překonat“, uvedli například reportéři deníku The Guardian.

Britská vláda doufá, že královnina řeč přiměje lidi, aby dodržovali karanténní opatření. Úřady se totiž obávají, že Britové neodolají teplému počasí a opustí izolaci.

Video  Miloš Zeman: Testovat jsem se nenechal. Bojí se o zdraví?  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

majojo ( 11. dubna 2020 18:40 )

To teda musela být síla, když to zaujalo i Forejta!

juuuhele ( 6. dubna 2020 22:23 )

8vox8 řekni zrovna, že bys chtěla, ale nemůžeš protože neumíš anglinu. Se za to nestyď. Ono není projev jako projev a tenhle projev by mohl patřit celém světu. Byl vynikající.

Diginka ( 6. dubna 2020 19:56 )

závidím Angličanům jejich Výsost královnu, Slováci mají Čaputovou, my Češi Zema --na To je trest za naši domýšlivost? Stydím se v zahraničí promluvit česky, proč musíme tolik trpět kvůli těm co mají v hlavě nasra.....

jaromir123 ( 6. dubna 2020 16:22 )

Ta již dávno nevládne.

adeso ( 6. dubna 2020 12:03 )

kdo to pořád valí toho Forejta? Má svých průserů málo, tak bude opindávat královnu??? Tyhle vyžrané lemry to je prosím hnus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa