Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Premiér Johnson bojuje s koronavirem na JIPce. Nelepší se to, má kyslíkovou masku

Aktualizováno -
7. dubna 2020
16:00
Autor: ČTK, for, trm - 
6. dubna 2020
07:20

Britský premiér Boris Johnson zůstává kvůli onemocnění covid-19 na jednotce intenzivní péče. V rozhovoru se zpravodajskou stanicí BBC to dnes řekl člen britského kabinetu Michael Gove. Podle zdrojů agentury Reuters se zdravotní stav ministerského předsedy od pondělního přeložení na JIP nijak nezměnil. Johnson oznámil nakažení koronavirem na konci března a kvůli přetrvávajícím příznakům covid-19 byl hospitalizován tuto neděli. Mluvčí vlády to tehdy označil za „preventivní“ opatření. Teď svému protějšku drží palce i český premiér Andrej Babiš (ANO). Johnsonově těhotné přítelkyni Carrie Smondsové napsala královna Alžběta II.

„V okamžiku, kdy spolu mluvíme, je premiér na jednotce intenzivní péče, kde se o něj stará jeho lékařský tým a kde dostává tu nejlepší možnou péči týmu Nemocnice svatého Tomáše,“ řekl v úterý ráno v rozhovoru s BBC Gove. Ministerský předseda podle něj není připojen k plicnímu ventilátoru, využívá pouze podpůrné kyslíkové masky.

Klíčový člen vlády v karanténě

Podle několika zdrojů agentury Reuters se od přeložení na jednotku intenzivní péče zdravotní stav britského premiéra nijak nezměnil. Podle ministra Govea bude vláda v případě změn Johnsonova stavu veřejnost informovat.

Britská média informovala, že sám Gove, který je jedním z nejvýše postavených členů britské vlády, je nyní v domácí karanténě. Uchýlil se do ní údajně proto, že jeden z členů jeho rodiny vykazuje příznaky covid-19. I z domova ale Gove nadále pracuje.

„Gove je klíčovým hráčem v koordinaci (boje proti koronaviru), tohle celou věc ještě trochu víc zkomplikuje,“ komentoval ministrovu izolaci politický redaktor BBC Lewis Goodall.

Převoz na jipku

Johnson byl přesunut na jednotku intenzivní péče na doporučení svého lékařského týmu. Podle britských médií má potíže s dýcháním. Mluvčí premiérovy kanceláře dodal, že Johnson „zůstává v tuto chvíli při vědomí“.

„Premiér požádal ministra zahraničí Dominika Raaba, aby jej zastupoval tam, kde je to nutné. Premiérovi se dostává prvotřídní péče, děkuje všem pracovníkům (státního zdravotnického systému) NHS za jejich namáhavou práci a nasazení,“ dodává prohlášení úřadu vlády.

Johnson byl na jednotku intenzivní péče převezen v 19:00 místního času (20:00 SELČ).

Podle informací reportérů televize ITV nebo deníku The Times měl odpoledne předseda vlády musel být napojen na kyslíkový přístroj. „Když už bylo jasné, že jej musí přesunout do intenzivní péče, řekl poradci, že Dominic Raab by jej měl zastupovat,“ napsal na twitteru Steven Swinford z uvedeného listu.

Nově zvolený lídr opozičních labouristů Keir Starmer řekl, že s Raabem už hovořil a nabídl mu „konstruktivní“ spolupráci své strany s vládními konzervativci.

Původně měl premiér jít jen na vyšetření

Ještě v pondělí ráno přitom Downing street tvrdila, že premiéra čeká v nemocnici vyšetření.

„Na radu Johnsonova, lékaře byl premiér večer přijat do nemocnice na vyšetření,“ uvádí se v prohlášení Downing Street. Podle premiérova úřadu jde „o preventivní krok“ a Johnson podstoupí „rutinní testy“. Konzervativní politik prý zůstane v nemocnici do pondělí.

Pětapadesátiletý Johnson byl v domácí izolaci od 26. března, kdy u něj test prokázal nákazu koronavirem. V pátek uvedl, že se cítí lépe, ale má pořád vysokou teplotu. V sobotu jeho těhotná snoubenka Carrie Symondsová uvedla, že poslední týden strávila v posteli s hlavními příznaky nákazy koronavirem a že už se uzdravuje.

Premiérově těhotné přítekyni Carrie Symondsové, která zřejmě také prodělala covid-19, napsala v úterý královna Alžběta II. Buckinghamský palác na Twitteru uvedl, že panovnice poslala zprávu i Johnsonově rodině. Napsala, že „na premiéra myslí a přeje mu co nejrychlejší a plné zotavení“

Požději se s přáním přidal i princ William s manželkou Kate.

Brzké uzdravení Johnsonovi přejí světoví lídři, včetně Zemana a Babiše

Podpora britskému premiérovi Borisi Johnsonovi přichází z celého světa. Vzkaz českého prezidenta Miloše Zemana zveřejnil na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

„Myslím na Vás, přeji Vám mnoho sil v boji s nemocí, přeji Vám, abyste ji překonal a zvítězil nad ní,“ napsal na twitter prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) popřál svému britskému protějšku na twitteru brzké uzdravení. V příspěvku psaném v angličtině také uvedl, že doufá, že jej bude moci co nejdříve přivítat v Praze. „Držím vám palce a doufám, že budete brzy v pořádku. Stále vzpomínám na naše setkání v New Yorku a doufám, že vás budeme moci v Praze přivítat co nejdřív,“ uvedl Babiš v příspěvku se společnou fotografií.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu napsal, že se za Johnsona modlí celá země. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na Twitteru uvedla, že je „myšlenkami u Johnsona a jeho rodiny“ a přeje mu co nejrychlejší zdravení.

„Přeji mu, aby tuto zkoušku rychle překonal,“ uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron, který v „těžkém momentu“ vyjádřil „veškerou podporu“ britskému premiérovi, jeho rodině a celému britskému lidu.

S přáním brzkého uzdravení přišli také vrcholní představitelé institucí EU Ursula von der Leyenová, Charles Michel a David Sassoli. K nim se připojil i ruský prezident Vladimir Putin, který uvedl, že si je jist, že Johnsonova „energie, optimismus a smysl pro humor“ mu pomohou zvítězit nad nemocí.

Trump: Můj přítel, modlí se celá USA

Americký prezident Donald Trump popřál britskému premiérovi brzké uzdravení. „Všichni Američané se za něj modlí. Je to můj přítel a skvělý člověk, vynikající vůdce,“ řekl americký prezident. „Jsem přesvědčen, že to dobře dopadne. Je to silný muž, silná osobnost,“ dodal.

Britský premiér Boris Johnson se svou těhotnou partnerkou Carrie Symondsovou, (9. 3. 2020). Britský premiér Boris Johnson se svou těhotnou partnerkou Carrie Symondsovou, (9. 3. 2020). | Reuters

Skotský „Prymula“ skončil, porušoval vlastní předpisy

Z funkce pak v neděli odstoupila hlavní expertka skotské vlády pro zdravotnictví Catherine Calderwoodová, tedy protějšek Romana Prymuly v Česku. Stalo se to poté, co dostala napomenutí od policie kvůli porušení vlastních opatření proti šíření koronaviru.

Dva víkendy za sebou vyrazila do venkovského domu své rodiny na východním pobřeží Skotska. „Neřídila jsem se radami, které jsem dala ostatním, moc se za to omlouvám,“ řekla Calderwoodová na tiskové konferenci v Edinburgu. Večer oznámila, že z funkce odchází. To, že se její chování oprávněně dostalo do středu pozornosti, podle ní může vládu a zdravotníky vyrušit od tak důležité práce, jakou je vyvést Skotsko z epidemie vyvolané koronavirem.

„Nařízení neopouštět domov bez opodstatněného důvodu se týkají každého,“ připomněl šéf skotské policie Iain Livingstone. Naopak Prymula má 28. října od prezidenta Miloše Zemana dostat za zvládání epidemie Řád Bílého lva.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

žanyn ( 7. dubna 2020 14:06 )

A že by ho vzali do česka na vyléčení? Když mohli francků....

spania ( 7. dubna 2020 12:04 )

Možná kdyby tam nosili povinně roušky jako tady,tak by tam nebylo tolik nemocných...

BoziMilda ( 7. dubna 2020 11:56 )

Johnson je ve skupině nejohroženějších. Je tlustej a navíc je to politik, takže všude si vozí *** v limuzíně, tašku mu nosí nějakej řiťolez, jídlo mu strkaj až pod nos, nic nedělá a rukama umí akorát máchat za pultem.

zlodejska_sekta_ods ( 7. dubna 2020 10:54 )

nneexistující bůh věděl velice dobře co dělá jen ať ten kretohňup zdechne

gibbon ( 7. dubna 2020 10:14 )

Každý,kdo hlásá teorii promořování,by měl tak
jako Johnson jít příkladem a sám se "promořit".
Doporučovat to jiným a sám se tomu vyhýbat není
přesvědčivé.Proto žádám všechny zastánce této
taktiky,aby se záměrně nakazili a předvedli
národu "neškodnost" tohoto coronavíru.Johnson
by měl svoje lůžko na JIP uvolnit ve prospěch
těch,kteří se nakazili díky jeho počáteční teorii
promořenosti národa.Jinak mu přeji uzdravení,jako
všem ostatním,neboť každý z nás je chybující.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa