Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejmladší oběť: Koronaviru podlehla holčička (†6 týdnů). „Srdcervoucí,“ truchlí Američané

Autor: Darina Jíchová - 
2. dubna 2020
10:15

Ve Spojených státech si koronavirus způsobující nemoc Covid-19 vyžádal už více než pět tisíc obětí, tou nejmladší je podle guvernéra státu Connecticut šestitýdenní miminko. Zatím není známo, zda holčička měla nějaké další zdravotní potíže. Testy na koronavirus byly u kojence pozitivní. „Tohle je naprosto srdcervoucí zpráva,“ uvedl guvernér. Zprávu přinesl list Daily Mail.

„S hlubokým zármutkem musím oznámit smrt dosud nejmladšího pacienta s koronavirem. Jde o šestitýdenní miminko z Hartfordu,“ napsal ve středu 1. dubna na svém twitteru guvernér Ned Lamont, který se domnívá, že kojenec je nejen nejmladší obětí nákazy v USA, ale i na světě.

„Truchlíme s rodinou“

Dítě bylo v bezvědomí narychlo převezeno do nemocnice už minulý týden, lékaři se ho marně pokoušeli oživit. „Jednalo se o malou holčičku z našeho města, truchlíme s rodinou. Její smrt jen dokazuje, jak moc je virus nevypočitatelný a že zabíjí bez ohledu na věk. Holčičce by bylo sedm týdnů,“ doplnil starosta Hartfordu Luke Bronin.

„Podle lékařské zprávy byl u kojence potvrzen Covid-19. Věříme, že se jedná o dosud nejmladší oběť nákazy na světě. Upřímnou soustrast rodině. Láme nám to srdce, tenhle koronavirus bez milosti napadá ty nejkřehčí jedince. Smrt kojence jen podtrhuje důležitost dodržování zavedených opatření, jako je omezení pohybu a shromažďování, závisí na tom život váš i ostatních. Buďte doma!“ vyzval guvernér Lamont.

Náctileté oběti koronaviru

Největší daň si koronavirus vybírá na seniorech, nyní se ale objevují čím dál mladší oběti. Za posledních několik dní média informovala o smrti několika dětí: ve Francii koronaviru podlehla šestnáctiletá Julie Alliotová, v Portugalsku čtrnáctiletý Vitor Godinho, v Belgii dvanáctiletá školačka a v Británii třináctiletý Ismail Mohamed Abdulwahab.

USA jsou epicentrem pandemie

V USA je ke čtvrtku 2. dubna nejvíc potvrzených případů na světě – podle bilancí je v zemi přes 216 tisíc nakažených, nejhorší situace je ve státu New York, kde je kolem 84 tisíc pacientů s koronavirem. Podle odborníků mají USA to nejhorší teprve před sebou, podle jejich odhadů by nákaze mohlo podlehnout 200 tisíc Američanů.

Prezident Donald Trump šel ještě dál a tento týden varoval občany, že pokud nebudou dodržovat restrikce, koronavirus zabije až dva miliony lidí.

Video  Česku nehrozí kritická situace jako v Itálii či Španělsku, míní ministr Vojtěch o pandemii. koronaviru (1.4.2020)  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

ginkognito ( 2. dubna 2020 15:18 )

Vzhledem ke zdravotnictví v USA je tato zpráva nanic. Jen strašíte.

Evka4 ( 2. dubna 2020 13:59 )

Vždyť ti Amíci vůbec nenosí roušky, tak co se diví. Hloupý to národ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa