Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Brexit bude za týden. Johnson podepsal „rozvodovou“ dohodu s lídry EU

Autor: ČTK - 
24. ledna 2020
20:55

Představitelé Evropské unie a Spojeného království dnes splnili jeden z posledních formálních požadavků před odchodem Británie z EU: Brusel i Londýn podepsali brexitovou „rozvodovou“ dohodu, která by po ratifikaci Evropským parlamentem měla za týden ukončit spojení Spojeného království s unijní „sedmadvacítkou“, informovala agentura AFP.

Dohodu nejprve za EU podepsala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel. „Charles Michel a já jsme právě podepsali dohodu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie a tím uvolnili cestu pro její schválení Evropským parlamentem,“ napsala von der Leyenová na twitteru.

Následně byl dokument odeslán do Londýna, kde jej podpisem stvrdil britský premiér Boris Johnson. Na twitteru následně prohlásil, že tento akt považuje za předznamenání „nové kapitoly v historii naší země“. Ve čtvrtek podepsala zákon nutný k ratifikaci brexitové dohody britská královna Alžběta II. Učinila tak poté, co po letech sporů prošel oběma komorami britského parlamentu.

„Věci se nevyhnutelně změní, ale naše přátelství zůstává,“ uvedl Michel. „Otevíráme novou kapitolu jako partneři a spojenci.“

Co všechno řeší brexitová dohoda?

Brexitová dohoda upravuje především tři oblasti: práva občanů unijních zemí v Británii a Britů v EU, finanční závazky Londýna vůči Bruselu po brexitu a zamezení vzniku tvrdé hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou, která zůstává členskou zemí bloku.

Významným bodem brexitové dohody je rovněž přechodné období, během nějž se do konce tohoto roku prakticky nic na vztahu Británie s EU nezmění.

Europarlament bude o ratifikaci dohody hlasovat 29. ledna. Opustit EU by Británie měla po 47 letech členství o půlnoci 31. ledna.

cid2000 ( 1. února 2020 17:14 )

Brusel je v dnešní době především nástroj poli­tiky,­propa­gandy,­omezo­vání práv jednotlivých národů,nucené řízené migrace,spousty zákazů, restrik­cí,po­kut,př­edělá­vání historie,uvalovaní sankcí,genderových deviantních neziskovek atd.To je ten základní problém všeho!­!Obcho­d,vzá­jemný business států je taky různě omezován kvótama,které vymýšlejí silnější státy v EU a různě dle zákulisního handlu pak přerozdělují na úkor ekonomicky slabších menších členů atd.!!Je to složité, ale Brusel nasadil všem menším státum okovy!! Bohužel,prvotní myšlenka svobody,obchodu je pryč!!

lesnismes ( 25. ledna 2020 00:27 )

No ty dopadnou,jeste budou litovat

zlymikes ( 24. ledna 2020 21:19 )

chtěl bych se dožít až bude ze IV. říše vystupovat i naše vlast.

Zobrazit celou diskusi