Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šokující nález: Fotoalbum z lidské kůže! Mělo tetování, vlasy a divně zapáchalo, popsal hrůzu zákazník starožitnictví

Aktualizováno -
7. března 2020
06:45
Autor: jel - 
7. března 2020
05:15

Zákazník v polském obchodě se starožitnostmi si při prohlížení starého alba povšiml, že je na něm tetování, lidské vlasy a že přebal divně zapáchá. Tak vyšlo najevo šokující zjištění, že je vyrobeno z lidské kůže! Předmět, který zřejmě vznikl v koncentračním táboře Buchenwald, skončil ve sbírkách muzea v bývalém vyhlazovacím táboře v Osvětimi.

Hrůzný nález, který vznikl v dobách chladnokrevného pronásledování a vyvražďování Židů, byl předán správě Státního muzea Osvětim. Vedoucí muzea Elžbieta Cajzerová sdělila, že se nejedná o prostý unikát vzhledem k tomu, že v jejich sbírkách se již jeden zápisník s deskami vyrobenými z lidské kůže nachází.

Ten byl vyroben v německém koncentračním táboře Buchenwald a je pravděpodobné, že z téže továrny na smrt pochází také současný nález. „Výzkum ukazuje, že obě knihy jsou si velmi podobné a pravděpodobně pocházejí ze stejné knihařské dílny,“ dodala Cajzerová. Uvedla také, že nově nalezený kus pravděpodobně patřil bavorské rodině, která vlastnila penzion. Zjevně šlo o dárek od některého z dozorců výše zmíněného tábora.

S táborem Buchenwald, a především s výrobky lidské kůže, je spojena osobnost Ilse Kochové, jedné z nejkrutějších nacistických dozorkyň. Kochová, přezdívaná „Čarodějnice z Buchenwaldu“, měla zvlášť políčeno na tetované vězně, které prý nechávala ihned vraždit. Z jejich kůže pak nechávala dělat zvrácené designové doplňky jako stínítka lamp nebo ubrusy. 

Přeživší z německého tábora Karol Koniecznyová se svěřila: „V knihařské dílně jsem musela vázat knihy vyrobené z kůže mých spoluvězňů.“ Lidská kůže byla v táboře údajně považována za materiál vhodný také pro výrobu předmětů každodenní potřeby, jako jsou například peněženky.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání