Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Měl být vyléčený, ale zemřel. Muž (†36) podlehl koronaviru po propuštění z nemocnice

Autor: Darina Jíchová - 
6. března 2020
12:28

Čínského fyzioterapeuta Lia Lianga (†36) z Wu-chanu zabil koronavirus jen 5 dní poté, co ho propustili z nemocnice s tím, že nákazu porazil a je „zcela zdravý“. Závěrečné testy potvrzovaly, že je muž vyléčený, Lia testovali před propuštění hned dvakrát, oba výsledky byly negativní na koronavirus. Jeho smrt jen posiluje obavy, že současná diagnostika nákazy je nedostačující, uvedl list DailyMail.

Li zemřel v pondělí 2. března, po propuštění z nemocnice zůstával v preventivní karanténě pod lékařským dohledem v hotelovém pokoji ve Wu-chanu. Toto čínské město v provincii Chu-pej je považováno za hlavní ohnisko nákazy. Wuchanské nemocnice v souvislosti s jeho smrtí pozastavily propouštění pacientů, kteří jsou považováni za vyléčené.

Lia se zachránit nepodařilo

Náhlou smrt u Lia způsobily respirační problémy a následné celkové selhání orgánu, stojí v jeho úmrtním listě, který tisku poskytla jeho manželka, známá jako „paní Mej“. Jako příčinu smrti uvedli lékaři právě koronavirus. Muž byl v pondělí rychle převezen do nemocnice, zachránit se ho ale nepodařilo.

Koronavirus se u Lia potvrdil 9. února, o 3 dny později byl hospitalizován v jedné z polních nemocnic, které byly postaveny na počátku epidemie. Propuštěn byl ve čtvrtek 27. února, lékaři u něj dvakrát provedli testy, které potvrdily, že virus nemá. Li neměl žádné symptomy nákazy a jeho teplota byla normální. Z nemocnice putoval do hotelu, který funguje jako provizorní izolační zařízení na doléčení. Domů měl odejít 10. března.

Koronavirus se vyléčeným vrací

Uživatelé čínských sociálních sítí v pátek upozornili na to, že zprávy o Liově případu zmizely z internetu. Dál platí, že wuchanské polní nemocnice po incidentu pozastavily propouštění pacientů, nařízení zavedly místní úřady. Ukázalo se navíc, že u řady propuštěných opětovné testy znovu potvrdily koronavirus.

Pacientovi z provincie Če-ťiang se koronavirus vrátil po 18 dnech od propuštění z nemocnice a po uplynutí 2týdenní preventivní karantény, u dalšího propuštěného pacienta se nákaza znovu projevila po 10 dnech. Světoví experti spekulují, že čínští lékaři před propuštěním zdánlivě vyléčených pacientů neprovedli testy správně.

Nakažené má i Česko

Nemoc známá jako COVID-19 k pátku 6. března zabila 3383 osob. Bilance nakažených přesáhla už 98 tisíc, 12 infikovaných hlásí také Česko, u 13. pacienta se čeká na potvrzení oficiálních testů, ty původní provedla soukromá laboratoř. Denně stoupá i počet uzdravených, vyléčit se podařilo 55 tisíc lidí, včetně stoletého staříka a 17denního novorozeněte.

Video  Koronavirus a čeští zaměstnanci: Karanténa připravuje rodiny o peníze, ale mohlo být i hůř, upozorňuje Středula.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

russoo ( 7. března 2020 14:01 )

Náhlou smrt u Lia způsobily respirační problémy a následné celkové selhání orgánu, stojí v jeho úmrtním listě" A kterého orgánu? Upřesněte pisálkové s (Plesku)

brano34 ( 6. března 2020 22:18 )

Sport je jediným pohybovým lékem na všechny nemoci. Tak hejbněte kostrou. Sportovci můžou všechno, včetně závodů i utkání, ale diváci ne, ne, ne..

CAVESMAN ( 6. března 2020 20:13 )

je také možné , že všichni vyléčení do půl roku zemřou -bohužel

pindal ( 6. března 2020 17:54 )

Divný je to,že ty plagiaty předběhly originál.

pindal ( 6. března 2020 17:45 )

Taky by se mohlo stát,že vlivem léčby to sice virus nevydržel,ale ani pacient.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa