Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nahradí Kima sestra (32)? „Princezna“ věrně slouží režimu, za krásnou tváří se skrývá zlo

Autor: Tomáš Vašek, Darina Jíchová - 
28. dubna 2020
05:02

Ať už je pravda o zdravotním stavu severokorejského vůdce Kim Čong-una jakákoliv, v centru pozornosti se aktuálně ocitla jeho mladší sestra a pravděpodobná nástupkyně Kim Jo-čong (32). Dlouho se jí dařilo skrývat se v bratrově stínu, užila si ale i svou „chvilku slávy“ na olympiádě v Jižní Koreji. Někteří ji přirovnávají k Ivance Trumpové nebo označují za „princeznu“ režimu. Minulý měsíc navíc ukázala, že má i jinou než vlídnou tvář.

O současné popularitě severokorejské „princezny“ svědčí i údaje z internetové encyklopedie Wikipedia. Mezi nejčtenějšími články v českém jazyce byl včera ten věnovaný Kim Jo-čong na devátém místě. Politička se tak umístila těsně za svým zesnulým otcem Kim Čong-ilem, jehož jméno se umístilo na osmé příčce, a starším bratrem a současným lídrem KLDR Kim Čong-unem, který obsadil druhou pozici.

Ještě zajímavější čísla získáme, když se tamtéž podíváme na statistiku návštěvnosti anglické mutace její stránky. Zatímco ještě předminulou neděli 19. dubna zavítalo na wikistránku Kim Yo-yong (jak zní jméno sestry severokorejského diktátora v anglické transkripci) za celý den slabých 1500 návštěvníků, předevčírem už její stránka zajímala během 24 hodin téměř půl milionu čtenářů.

Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim je bratrovým velvyslancem, jeho jménem několikrát jednala například s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Snímky z jednání v červnu 2019. Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim je bratrovým velvyslancem, jeho jménem několikrát jednala například s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Snímky z jednání v červnu 2019. | Reuters

Hvězda sítí

A čím více roste o „ženské Kim“ povědomí, tím větší množství obsahu o ní se na síti objevuje. Její fotografie nebo vtipné koláže a internetové memy s političkou v hlavní roli už pronikají na „talíře“ sociálních sítí i lidem, kteří se zákulisnímu mocenskému dění v komunistické diktatuře normálně nevěnují.

K něčemu podobnému koneckonců nabádal před několika dny i americký senátor a diplomatický poradce Lindsey Graham. „Pozornost bychom teď měli zaměřit na jeho (Kimovu) mladší sestru, dvaatřicetiletou Kim Jo-čong, která se s největší pravděpodobností stane jeho nástupkyní,“ řekl americký zákonodárce Fox News.

Původní a neupravená „toustová“ fotografie běžící Kim Jo-čung, která po internetu koluje v několika verzích. Původní a neupravená „toustová“ fotografie běžící Kim Jo-čung, která po internetu koluje v několika verzích. | Instagram @2cupsofdepresso

„Východní“ Ivanka?

Mladší sestra severokorejského vůdce je dlouholetou pravou rukou a nejbližší poradkyní Kim Čong-una. Ve stranické hierarchii neustále stoupá a podle expertů je nejen nejmocnější ženou KLDR, ale jednou z nejmocnějších postav tamního režimu vůbec. Důležitou roli sehrála při sbližování s Jižní Koreou – byla to právě Kim Jo-čong, která svou vlídně působící tvářičkou přesvědčila na zimní olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu tamního prezidenta Mun Če-ina k osobnímu setkání s jejím bratrem.

Kim byla totiž na jihokorejské hry vyslána jako velvyslankyně sousedního totalitního režimu a svou roli sehrála dokonale. Zaujala svým skromným vystupováním i vizáží, ale i drobným úsměvem, který nosila neustále na lících. Chvílemi to působilo, že se do ní zahraniční tisk zamiloval. Přes prezidenta Muna „obměkčila“ Jihokorejce a o jejím „kouzlu“ napsaly i stanice BBC a CNN. Několikrát byla dokonce přirovnávána k americké Ivance Trumpové, dceři a taktéž blízké poradkyni prezidenta Spojených států.

Jihokorejský prezident Mun Če In a Kim Jo Čong, sestra severokorejského diktátora Kim Čong Una Jihokorejský prezident Mun Če In a Kim Jo Čong, sestra severokorejského diktátora Kim Čong Una | Reuters

Sázka, která nevyšla

Ke schůzce došlo hned o dva měsíce později – v dubnu 2018. Společný a historicky významný Korejský summit vstoupil do dějin mimo jiné také tím, že se na jeho úvod stal Kim Čong-un prvním nejvyšším představitelem KLDR, který vstoupil na jihokorejskou půdu.

Následoval červnový Singapurský summit, na kterém se vůdce KLDR setkal se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Vrcholem pak bylo setkání v severokorejském Pchjongjangu, kterého se na Kimovo pozvání v září zúčastnil opět jihokorejský prezident Mun Če-in.

Zklamání však přišlo na konci února 2019, kdy se s Kimem opět sešel americký prezident Trump. Tentokrát ve vietnamské Hanoji. Výsledkem summitu se kvůli neochotě ústupku obou hlavních aktérů nestala dohoda, ale spíše mezinárodní fiasko. Členkou severokorejské delegace v Hanoji byla právě i Kim Jo-čong. Ta se po neúspěchu snahy sblížit komunistický režim se Západem stáhla z veřejného života a některá média měla za to, že ji její bratr z funkce sesadil. Jejich domněnky se však nakonec ukázaly jako liché.

Pravá tvář princezny

Počátkem minulého měsíce KLDR testovala na svém jižním pobřeží v rámci vojenského cvičení dvě rakety krátkého doletu. K podobným akcím se režim vrátil právě po ochlazení nadějných kontaktů s ideovými oponenty za hranicemi. Jihokorejské ministerstvo zahraničí v reakci na cvičení následně informovalo o odpalech raket a vydalo protestní nótu proti pokračování vojenských manévrů.

Dvojice vpředu - jihokorejský prezident Mun Če-in a vůdce KLDR Kim Čong-un. Vzadu kráčí Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského lídra. Snímek je z 27. dubna 2018. Dvojice vpředu - jihokorejský prezident Mun Če-in a vůdce KLDR Kim Čong-un. Vzadu kráčí Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského lídra. Snímek je z 27. dubna 2018. | ČTK/AP

Odpověď přišla překvapivě od Kim Jo-čong, po které se v posledních měsících „slehla zem“. „Severní Korea má právo provádět jakákoliv vojenská cvičení a testy,“ prohlásila sestra vůdce a zcela odsoudila prohlášení Jihokorejců, kteří odstřely označili za „nesmyslný čin“. „Takové nekoherentní tvrzení a akce jen znásobují naši nedůvěru, zášť a pohrdání vůči jihu,“ pokračovala Kim.

Ve svém projevu navíc označila Kancelář jihokorejského prezidenta, kterému na olympiádě vřele tlumočila bratrovo pozvání k jednomu stolu, za „popálené dítě, které se bojí ohně“. Celý protest Jihokorejců pak zhodnotila jako „štěkot vyděšeného psa“.

Severokorejská „princezna“ se tak poprvé ukázala v jiném světle, než na které byla veřejnost dosud zvyklá. A je dost možné, že ji v něm uvidíme čím dál častěji. Možná dokonce častěji, než si dnes někteří dovedou představit.

spania ( 30. dubna 2020 11:45 )

Nesympatická žena,je z ní cítit faleš a zlo už na dálku.

HledacPravdy ( 29. dubna 2020 11:06 )

To bude slušná holka, jen nepodporuje kapitalisty, tak z ní dělaj stvůru.

frantacizek ( 28. dubna 2020 22:38 )

tahle to na 100% nebude, žádná žena v tomhle režimu. Nějaký muž z rodiny nebo klíčová postava armády, jestli to teda Kimi nedal

illyria ( 28. dubna 2020 19:30 )

.-D a Česko nebo Slovensko je s KLDR ve válce?.D

pupak_1 ( 28. dubna 2020 14:30 )

Tu bych doma mít nechtěl.
Rodina Kimů je jeden psychopat, vedle druhého.

Zobrazit celou diskusi