Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Kim Čong-un neovládá čas ani teleportaci, přiznal tisk. Mýtus kolem vůdce zbořil po letech

Autor: Darina Jíchová - 
26. května 2020
06:05

O severokorejské vládnoucí dynastii Kimů koluje mnoho mýtů, rodina dokonce odvozuje svůj původ od bohů. Na konci minulého týdne státní média zbořila jeden takový mýtus. V Severní Koreji se dlouho tradovalo, že Kim Čong-un stejně jako jeho předkové má schopnost „ovládat čas a prostor“. Podle odborníků se jedná o jasný důkaz toho, že Kim chce „zlidštit“ svou image, uvedl list Daily Mail.

Kim se poslední dobou moc neukazuje na veřejnosti, v dubnu dokonce zmizel na tři týdny a zmeškal i oslavy narozenin svého dědečka a zakladatele KLDR Kim Ir-sena. To vyvolalo různé spekulace, server Daily NK, který v jihokorejském Soulu vedou severokorejští zběhové, informoval nejdříve o tom, že diktátor podstoupil náročnou operaci srdce, následně se objevily zprávy o tom, že zemřel, případně, že je ve vegetativním stavu.

Kim zvěsti utišil o prvním květnovém víkendu, kdy se sestrou Kim Jo-čong vyrazil na otevření továrny na hnojiva, krátce nato se opět stáhl do ústraní. Zajímavé na tom je, že na čas zmizel i ze stránek státního tisku, kde jinak figuruje pravidelně. Podle některých odborníků na KLDR se Kim bojí koronaviru, a proto se ukazuje na veřejnosti jen zřídka.

Kim nemá nadpřirozené schopnosti

Minulý týden státní deník Rodong Sinmun přinesl překvapivou zprávu, reportéři uvedli, že „vůdce Kim neovládá prostor a čas“, čímž zbortili několik let starou legendu. „Když se na to podíváme realisticky, člověk prostě nemůže jen tak zmizet a pak se objevit na úplně jiném místě,“ napsali novináři. O členech Kimovy rodiny se totiž několik desetiletí tradovalo, že mají schopnost „magického přemísťování se“.

Podle posledních zpráv ale Kimové žádnou nadpřirozenou rychlost nebo teleportaci neovládají. Podle zdroje z jihokorejského ministerstva pro sjednocení Severokorejci „najeli na novou strategii polidštění svého vůdce“.

Strategie polidštění

„Odvracejí se od mystifikace, zdůrazňují jejich vlastenectví a lásku k lidu. Teprve analyzujeme, co to vlastně znamená,“ sdělil tisku zdroj. Kimova „humanizace“ začala po loňském neúspěchu ve vietnamské Hanoji, kde selhaly jeho hovory s americkým prezidentem Donaldem Trump o denuklearizaci KLDR a uvolnění přísných sankcí.

Přestože se Kim nyní tak často neukazuje na veřejnosti, jihokorejská rozvědka tvrdí, že nic nenasvědčuje tomu, že by měl nějaké zdravotní problémy. V květnu provedl změny na dvou klíčových postech. „Dál se věnuje svým povinnostem, jen se drží v ústraní,“ vysvětlují Jihokorejci. Kimovo zmizení je ale dost nevídané, letos v dubnu se ukázal jen čtyřikrát, v dubnu 2019 vystoupil na veřejnosti celkem 27krát.

arbitr ( 27. května 2020 06:54 )

Je zajímavé, jak "novináři" nemohou žít s Kimem ani bez něho!
A hlavně jak, podle novinářské etiky, prezentují pouze 3x ověřené zprávy.

Zobrazit celou diskusi