Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Severokorejská „princezna“ je po měsících absence zpět. A rovnou s výbušným prohlášením

Autor: Darina Jíchová - 
5. března 2020
08:48

Sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una na dlouhou dobu zmizela z veřejného života, nyní se Kim Jo-čong vrátila po bok svého bratra. Ve svém prvním vystoupení po několika měsících se pustila do Jižní Koreje, byli to přitom právě jihokorejští novináři, kteří na ní před dvěma lety během olympiády v Pchjongčchangu začali pět chválu. „Štěkot vyděšeného psa,“ zaútočila Kim na Jižní Koreu, která kritizovala KLDR po pondělním odpalu dvou raket, uvedl deník The Guardian.

KLDR prováděla na svém jižním pobřeží vojenské cvičení, na které dohlížel i sám Kim Čong-un, v rámci drilu vojáci otestovali dvě rakety krátkého doletu. O odpalech informovalo jihokorejské ministerstvo obrany, které následně protestovalo proti pokračování vojenského cvičení KLDR. Zpětná reakce přišla překvapivě od Kim Jo-čong.

Poslednímu odpalu raket přihlížel i Kim Čong-un, (2.03.2020). Poslednímu odpalu raket přihlížel i Kim Čong-un, (2.03.2020). | Reuters

„Severní Korea má právo provádět jakékoliv vojenská cvičení a testy,“ prohlásila Kim, zcela odsoudila prohlášení Jihokorejců, kteří odstřely označili za „nesmyslný čin“. „Takové nekoherentní tvrzení a akce jen znásobují naši nedůvěru, zášť a pohrdání vůči jihu,“ pokračovala Kim.

Kim je přední poradkyní svého bratra, kterého doprovázela na řadě důležitých summitů. Působila rovněž jako jeho velvyslankyně během Zimních olympijských her 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu, byla to právě ona, kdo se stal symbolem sblížení obou Korejí.

Kim zkritizovala Jižní Koreu

Ve svém projevu se Kim nezmínila o prezidentovi Mun Če-inovi, se kterým se několikrát osobně setkala. Kancelář jihokorejského prezidenta však označila za „popálené dítě, které se bojí ohně“. Celou její reakci pod jejím jménem publikovala státní média, což podle odborníků jen podtrhuje, jak důležitou roli hraje v režimu Kim Čong-una.

„Když někdo jako Kim Jo-čong, která do této chvíle zastávala roli jemné velvyslankyně nakloněné sblížení Severní a Jižní Koreje, vystoupí s tak silným prohlášením kritickým vůči současné jihokorejské vládě, je to jasným ukazatelem toho, že KLDR stupňuje svůj tlak na Korejském poloostrově,“ vysvětlil expert na mezikorejské vztahy Go Mjong-hjun.

Kim Jo-čong neustále stoupá ve stranické hierarchii a podle politologů není jen nejmocnější ženou KLDR, ale jednou z nejmocnějších postav režimu vůbec. V loňském roce se spekulovalo o tom, že její roli ohrozil neúspěch při únorovém summitu mezi Spojenými státy a KLDR. Západní tisk byl toho názoru, že ji její bratr sesadil, jejich domněnky se ale nepotvrdily.

Severokorejská Ivanka Trumpová

Novináři během olympiády Kim Jo-čong přirovnávali k Ivance Trumpové, diktátorova sestra byla podle nich „skromnější verzí“ dcery amerického prezidenta Donalda Trumpa. Mnozí reportéři už tehdy rychle poukázali na to, že Kim Jo-čong musí vědět, co se děje v režimu jejího bratra. „Zlo s krásnou tváří je pořád zlo,“ psaly stovky uživatelů twitteru v roce 2018.

offline ( 5. března 2020 10:30 )

Přitom by stačila zase jedna raketa, a Kim by se rozplynul v oblaku dýmu, jako nedávno íránský generál. To by byl takový šok, že by se strachem pokakaní severokorejci na nic nezmohli a byl by klid.

Zobrazit celou diskusi