Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kam zmizela severokorejská „princezna“? Kim zbavil sestru funkcí, sílí spekulace

Autor: Darina Jíchová - 
23. května 2019
23:05

Kim Jo-čong (30), sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una, byla dlouho považovaná za jeho pravou ruku a nejbližší poradkyni. Před dvěma lety ji Kim dokonce povýšil do vedoucího vládního orgánu Severní Koreji – politbyra. Od té doby Kim Jo-čong bratra všude doprovázela, sehrála také důležitou roli ve sbližování s Jižní Koreou, nechyběla ani na jednom ze summitů s americkým prezidentem. Po únorovém fiasku v Hanoji však zmizela z veřejného života, spekuluje se o tom, že ji Kim sesadil z funkce, napsal deník Business Insider.

Kim Jo-čong vedla severokorejskou delegaci na zahájení ZOH 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu, tisk si ji okamžitě zamiloval. Psal o ni jako o „skromné a půvabné severokorejské princezně“, Kim Jo-čong se tak stala tváří oteplování na Korejském poloostrově. Jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi přivezla osobní dopis od svého bratra, který předznamenal historický korejský summit, k němuž došlo loni v dubnu.

Kimova pravá ruka

Na setkání samozřejmě nechyběla ani Kim Jo-čong, bylo jasné, že je nejmocnější ženou v KLDR. Spekulovalo se o tom, že je po Kim Čong-unovi dokonce druhou nejmocnější osobou KLDR. Její hvězda rychle stoupala. Po bratrově boku se objevila také na prvním jednání s Donaldem Trumpem v Singapuru, kde se muži sešli loni v červnu. Do dějin se zapsalo i to, že první dohodu mezi USA a KLDR Kim podepsal sestřiným perem. Luxusní propiskou, kterou mu připravil Trumpův tým, pohrdl.

Kim Čong-unovi během podpisu smlouvy asistoval jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Trumpovi ministr zahraničí Mike Pompeo. Kim Čong-unovi během podpisu smlouvy asistoval jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Trumpovi ministr zahraničí Mike Pompeo. | Reuters

Od té doby byla přítomna všem důležitým jednáním. Zatímco Kimova manželka na sebe strhávala pozornost barevnými a slušivými modely, Kim Jo-čong v nenápadném kostýmku zasedala na všech politických schůzích a pomáhala bratrovi vládnout. Naposledy vyrazila do vietnamské metropole Hanoj na dlouho očekávaný summit s USA.

Kimin pád způsobil neúspěch v Hanoji

Severokorejská i americká delegace od jednání mnoho očekávala. Severokorejci zrušení sankcí, Američané postup v denuklearizaci. Obě strany z Hanoje odjížděly neuspokojené, Kim a Trump se nedohodli. Zdá se, že Kim si vztek vybil na své mladší sestře. Hanojský summit byl poslední oficiální akcí, na kterou bratra doprovodila.

Po neúspěchu v Hanoji udělal Kim čistku ve svém týmu, britský list The Sun dokonce v dubnu napsal, že diktátor nechal popravit 4 lidi, včetně pracovníků ministerstva zahraničí. Spekuluje se o tom, že Kim ztratil důvěru ve svou sestru a zbavil ji všech vysokých funkcí. Tyto domněnky podpořil i fakt, že Kim Jo-čong nedoprovázela bratra do Vladivostoku na schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Ve Vladivostoku se neobjevil ani bývalý šéf severokorejské tajné služby generál Kim Jong-čchol, který byl výraznou osobností v diplomatických hovorech mezi KLDR a USA. Podle deníku NK News, který sleduje dění v KLDR, Kim Jo-čong dokonce chyběla na nejnovějším seznamu členů vládnoucího politbyra. Státní agentura Severní Korey KCNA tento fakt nijak nekomentovala.

Přežije sestra bratrovu nedůvěru?

Nicméně Kim Jo-čong byla podle jihokorejského tisku i stanice BBC součástí týmu, který ve Vladivostoku připravoval vše potřebné na příjezd vůdce KLDR. Zdá se, že Kim ještě úplně na sestru nezanevřel. V minulosti však severokorejský diktátor ukázal, že slitování nemá ani s rodinou. V roce 2013 nechal popravit svého strýce Čang Song-tcheka, který po smrti Kimova otce Kim Čong-ila v roce 2011 prakticky vládl KLDR, i když oficiálně zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

slovan1954 ( 23. května 2019 23:25 )

Celkem hezkej klučina !!!!!

Zobrazit celou diskusi