Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim si vyjel za sluncem do luxusního plážového resortu. Zamíří i za Putinem?

Autor: Darina Jíchová - 
8. dubna 2019
23:30

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se zajel podívat do svého luxusního plážového resortu u města Wonsan. Diktátor zkontroloval, jak pokračuje stavba letoviska, které by mělo být hotové do dubna 2020. Otevřeno bude zřejmě u příležitosti oslav narozenin Kimova dědečka a bývalého vůdce KLDR, Kim Ir-sena, napsal deník Daily Mail. Objevují se rovněž spekulace o tom, že se chystá summit mezi KLDR a Ruskem.

Zatímco svět s napětím očekává, jak se bude vyvíjet patová situace mezi Spojenými státy a Sevení Koreou, Kim nehledá řešení, jak ven ze začarového kruhu, do kterého se dostal po neúspěšném summitu s prezidentem Donaldem Trumpem v Hanoji. Američané od KLDR požadují úplnou a nezvratitelnou denuklearizaci, Severokorejci by chtěli zrušení sankcí.

S tím USA souhlasí, ale až po jaderném odzbrojení Korejského poloostrova. Zde se hovory mezi dvěma státy zarazily. Kim tento víkend vyrazil na inspekci vznikajícího letoviska, je to jeho druhá návštěva resortu během 5 měsíců.

Letovisko se otevře na narozeniny Kimova děda

V záři slunce se procházel po stavbě, obklopovali ho úředníci, kteří si pečlivě zapisovali do bločků každou jeho poznámku. Státní televizní stanice KCNA následně uvedla, že se Kim nechal slyšet, že by se „práce na projektu nikdy neměla provádět lajdácky“. Stavba podle něj bude pokračovat ještě 6 měsíců, pak začne finální fáze a resort bude hotový k 15. dubnu 2020, tedy na výročí narození Kimova děda Kim Ir-sena.

O sankcích se během svého prohlášeni nezmínil. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo hledí s nadějí na následující jednání Kimovy vlády. Doufá, že na zasedání Kim oznámí, že je v zájmu KLDR vzdát se svých jaderných zbraní. Severokorejské Nejvyšší národní shromáždění se tento týden ve čtvrtek sejde letos poprvé. Očekává se, že zde Kim promluví o nezdaru z Hanoje.

USA doufá v denuklearizaci KLDR

„Je to každoroční událost, kde vůdce Severní Korey promluví ke svým lidem. Budeme pečlivě sledovat, co letos řekne,“ sdělil Pompeo novinářům televizní stanice CBS. „Jeho projev asi nebude nijak překvapivý, osobně doufám, že oznámí svůj postoj k situaci. Doufám, že řekne něco jako: Jako vůdce KLDR věřím, že je pro nás nejlepší spolupracovat s USA a denuklearizovat naši zemi,“ dodal Pompeo.

Pompeo zdůraznil, že diplomatické styky mezi KLDR a USA pokračují, nezmínil ale, o čem se v současné době debatuje. Je toho názoru, že v následujících měsících dojde k třetímu summitu mezi Kimem a Trumpem. Pompeo rovněž trvá na tom, že ekonomické sankce nebudou odvolány, dokud se KLDR nevzdá svých jaderných zbraní.

Chystá se Kim na setkání s Putinem?

Více než o dalším setkání s Trumpem se spekuluje o tom, že Kimovy kroky povedou do Ruska na summit s prezidentem Vladimirem Putinem. Pozvánku Kremlu severokorejský diktátor obdržel už loni, do Pchjongjangu mu ji přivezl ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Během posledních 11 měsíců Moskva nenápadně pozvání připomínala, nyní to vypadá, že by k jednání mohlo konečně dojít. Do KLDR proudí stále více ruských úředníků, zvláště pak členů bezpečnostních složek. Podle analytiků Rusové tlačí na schůzku hlavně po neúspěchu v Hanoji.

 

Zobrazit celou diskusi