Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim představil novou módní kolekci: Napodobeniny Chanelu a jedlé bundy

Autor: Darina Jíchová - 
28. ledna 2019
12:30

Severokorejské Oděvní výzkumné středisko pod rozkazem od vůdce Kim Čong-una přišlo s novou kolekcí módy. Hitem dámské sekce jsou vysoké podpatky, pro muže byla navržena speciální bunda, která je prý jedlá. Některé dámské kousky silně připomínají modely od Chanelu, kabelky jsou zase levnými napodobeninami značky Gucci, uvedl deník Daily Mail.

Několikastránkové katalogy na výzvu ministerstva potravin a každodenních nutností sestavilo Oděvní výzkumné středisko, do jehož továren často na kontroly jezdí i Kim Čong-un. Nová kolekce obsahuje také outdoorové oblečení vhodné pro „plachtění, horolezectví nebo průzkumnictví“. Některé oděvy jsou prý dokonce vyrobené z jedlého materiálu.

KLDR představila nový katalog pánské a dámské módy. Dámská kolekce vzdáleně připomíná šatník první dámy KLDR Ri Sol-ču a její oblíbenou značku Chanel. KLDR představila nový katalog pánské a dámské módy. Dámská kolekce vzdáleně připomíná šatník první dámy KLDR Ri Sol-ču a její oblíbenou značku Chanel. | reprofoto/twitter/aleksigley

Bundy proti chladu i hladu

„V látkách najdete stopy proteinů, aminokyselin, ovocných šťáv, hořčíku, železa a vápníku. V případu ohrožení hladomorem lze takové oděvy i sníst,“ vysvětluje katalog. Další zvláštností nové kolekce je „chytré oblečení“. Některé košile a bundy obsahují technologie schopné monitorovat stav lidského těla.

Velká pozornost je věnována ženské módě. Modely jsou plné barev a modernějších střihů, novinkou jsou lodičky s vysokými podpatky. Styl reflektuje kousky, ve kterých se na veřejnosti objevila Kimova manželka Ri Sol-ču. Severokorejci tak vlastně okopírovali Chanel a Gucciho, značky, které má Ri velmi ráda.

Móda připomíná 90. léta

Přestože je to pro módu v KLDR krok kupředu, pořád to není krok do současnosti. „Většina těch modelů je dost retro. Připomínají čínskou módu v 90. letech,“ uvedl Alek Sigley, zakladatel společnosti Tongil Tours zajišťující vzdělávací cesty po KLDR. „Pro Severokorejce je to ale supermoderní a trendové,“ dodal Sigley.

Zobrazit celou diskusi