Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Skvělý dopis,“ pochvaluje si Kim psaní od Trumpa. A těší se na další summit

Autor: ČTK, vei - 
24. ledna 2019
07:30

Severokorejský vůdce Kim Čong-un je spokojen s výsledky rozhovorů, jejichž účelem je připravit druhý summit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Dnes o tom podle agentury Reuters informovala severokorejská státní média. Trump se chce s Kimem sejít koncem února, místo vrcholné schůzky ještě oznámeno nebylo.

Kim podle severokorejské státní agentury KCNA prohlásil, že bude důvěřovat Trumpovu pozitivnímu směru myšlení. Před několika týdny přitom diktátor varoval, že by se Pchjongjang mohl vydat jinou cestou, pokud USA budou na KLDR kvůli jadernému odzbrojení vyvíjet přílišný nátlak.

„Kim Čon-un řekl, že bude důvěřovat pozitivnímu směru myšlení prezidenta Trumpa, vyčkávat s trpělivostí a dobrou vírou a společně s USA krok za krokem postupovat k cíli,“ oznámila KCNA. Dodala, že Kim s velkým uspokojením přijal zprávy o výsledcích jednání americké a severokorejské delegace a také „skvělý dopis“ od Trumpa.

První summit se konal loni v červnu v Singapuru a Trump s lídrem KLDR se na něm shodli, že chtějí Korejský poloostrov bez jaderných zbraní. Harmonogram nukleárního odzbrojení si ale nestanovili, což by mohl napravit právě plánovaný druhý summit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi