Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kimův luxusní plážový resort je skoro hotový. Stojí poblíž raketové střelnice

Autor: Darina Jíchová - 
18. ledna 2019
00:00

Severokorejský vůdce Kim Čong-un může být spokojen, stavba luxusního resortu u města Wonsanu se chýlí ke konci. Lídr KLDR chce, aby se budované turistické centrum vyrovnalo turistickým rájům, jaké jsou například na Maledivách. V letovisku kromě hotelů stojí také kasina, divadla, obchodní centra a přístaviště. Všechno obklopuje několik kilometrů dlouhá písečná pláž. Ze stejné pláže ještě nedávno Kim odpaloval rakety, napsal deník The Telegraph.

Kim chce otevřít Severní Koreu cizincům a z turismu čerpat peníze, které jeho země sevřená přísnými sankcemi bez pochyb potřebuje. Otázkou ale je, pohrnou se davy turistů do KLDR? Lidé mají v živé paměti případ amerického studenta Otta Warmbiera (†22), který byl přes rok zadržován v Severní Koreji a krátce po návratu domů v červnu 2017 zemřel.

Varovný případ mrtvých turistů

Není to jediný případ, kdy to s turistou v KLDR nedopadlo dobře. V červenci 2008 byl zastřelen Jihokorejec, který přijel obdivovat Diamantové hory. Nicméně stavba resortu ve Wonsanu rapidně pokročila a je téměř u konce. Severokorejský vůdce se celému projektu důkladně věnoval a pravidelně jezdil kontrolovat postup stavbařů.

Stavba severokorejského přímořského letoviska je skoro u konce. NA projekt dohlížel i vůdce Kim Čong-un. Stavba severokorejského přímořského letoviska je skoro u konce. NA projekt dohlížel i vůdce Kim Čong-un. | reprofoto/twitter

Stavbu letoviska oznámila severokorejská vláda už v roce 2013, stavilo se ale pomalu, v létě 2017 práce téměř ustaly. Po Kimově návštěvě, kdy vůdce neskrýval své zklamání, se projektanti polepšili a za posledních 18 měsíců se jim resort podařilo skoro dokončit.

Kim miluje Wonsan od dětství

Kim ve Wonsanu v dětství strávil každé léto, snad i proto ho vybral jako místo severokorejského turistického ráje. „Vidí to jako snadný způsob, jak získat finanční zdroj. Turistické letovisko nevyžaduje žádnou technologii. Navíc Severokorejci mají dost pracovní síly, rychle byli schopní zmobilizovat velký počet dělníků,“ uvedl Daniel Pinkston, expert na KLDR.

Hlavním cílem KLDR je podle Pinkstona přilákat čínské a jihokorejské turisty a odvážné cestovatele z celého světa. Dodal, že veškeré transkace v resortu budou kvůli sankcím uvaleným na severokorejské banky zřejmě probíhat v hotovosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petrw ( 19. ledna 2019 11:38 )

vihor

zdendekk ( 18. ledna 2019 07:28 )

. Moje největší noční můry: -------------------------- 1 - Miloš Zeman 2 - Andrej Babiš 3 - Jentakjen 4 - Prochcaný tepláky

Agent_007 ( 18. ledna 2019 05:05 )

Poslat tam všechny antikomunisty,aspoň si tam na ně zvyknou.

qmurq ( 18. ledna 2019 00:36 )

nedá__ to ti naši politici a prezident se nezasmějí a nezasmějí.

qmurq ( 18. ledna 2019 00:34 )

Kimicek je stále takový rozesmátý, že. Dokonce neád cígo z ruky.

Zobrazit celou diskusi