Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Velvyslanec prchá před Kimem. V Itálii žádá o azyl, úřady ho střeží na bezpečném místě

Autor: ČTK - 
3. ledna 2019
10:30

Severokorejský velvyslanec v Římě požádal Itálii o azyl pro sebe i pro svou rodinu. Informoval o tom dnes list La Repubblica s odvoláním na jihokorejská média. Poslední obdobný případ se udál v srpnu 2016, kdy zástupce velvyslance Severní Koreje v Británii uprchl do Jižní Koreje i se svou rodinou.

Čo Song-ki je nyní „pod ochranou“ italských úřadů „na bezpečném místě“. Diplomat byl úřadem pověřen do 20. listopadu loňského roku. Žádost o azyl italské úřady přijaly minulý měsíc. Jihokorejská média píší o „nejmenované západní zemi“.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un. (1. 1. 2019) Severokorejský vůdce Kim Čong-un. (1. 1. 2019) | Reuters

Osmačtyřicetiletý Čo úřad velvyslance vykonával od října 2017. Řím předtím na protest proti jadernému testu KLDR vypověděl předchozího severokorejského ambasadora. "Čo je synem, nebo zetěm jednoho z nejvyšších funkcionářů severokorejského režimu,“ uvádí jihokorejský tisk.

Zběh z privilegované rodiny

Severokorejští diplomaté sloužící v zahraničí musí často nechat v KLDR nějaké členy rodiny, zpravidla děti, aby se předešlo jejich přeběhnutí. Čo nicméně v roce 2015 přijel do Říma s manželkou i dětmi - zřejmě proto, že pochází z privilegované rodiny. Motiv jeho činu není známý.

Tche Jong-ho - zástupce velvyslance KLDR v Británii, který uprchl do Jižní Koreje - svůj krok zdůvodnil tím, že chtěl svým třem dětem zajistit lepší budoucnost.

 

prasatkopepicek ( 3. ledna 2019 10:57 )

A ze vsichni vzdycky utikali a utikaji ze skveleho socialismu (po kterem se tu tolika lidem tak styska) kde nad nimi bdeli a bdeji soudruzi na ten hnusny zapad? Pravda, Dean Read byl vyjimka. Na tom je videt, ze komousi vzdycky byli jsou a budou jen banda gauneru kteri jen slibovali a slibuji rovnost a blahobyt pro vsechny, ale nic takoveho uz z principu nemuze fungovat. Proste rudy dobytek co nema v nasi spolecnosti misto. A ve snemovne uz vubec ne.

Zobrazit celou diskusi