Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Historický summit Trump - Kim: Na čem všem se vůdci USA a KLDR dohodli?

12. června 2018
12:02

Severní Korea se zavázala spolupracovat se Spojenými státy na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově, za což dostane od Washingtonu bezpečnostní záruky. Na dnešním historickém summitu se na tom ve společném závěrečném prohlášení shodli severokorejský vůdce Kim Čong-une a americký prezident Donald Trump. 

Dokument obsahuje čtyři body, na kterých se Trump s Kimem shodli.

V prvním bodě oba státníci prohlašují, že chtějí nastolit nové vztahy mezi USA a KLDR ve shodě s touhou lidu obou zemí po míru a prosperitě.

Další bod uvádí, že USA a KLDR spojí své úsilí při budování trvalého a stabilního mírového stavu na Korejském poloostrově.

Třetí bod odkazuje na dubnový Kimův závazek z jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, kdy přislíbil kompletní jaderné odzbrojení.

Poslední bod je pak dohodou Washingtonu a Pchjongjangu vyhledat, identifikovat a repatriovat ostatky padlých během válečného konfliktu na Korejském poloostrově v 50. letech minulého století.

Prezident Trump se zavázal poskytnout KLDR bezpečnostní garance a předseda Kim opětovně ujistil o svém pevném a neochvějném závazku kompletního jaderného odzbrojení na Korejském poloostrově,“ píše se rovněž v prohlášení.

Jak to viděl Trump

„Je to bezprecendentní setkání mezi americkým prezidentem a vůdcem Severní Koreje. Skutečná změna je skutečně možná. Setkání bylo příjemné, dobře jsme se poznali. Hodláme započít novou historii, novou kapitolu mezi našimi zeměmi,“ řekl později na tiskové konferenci Trump, zatímco jeho protějšek už z místa summitu odjel. „Před 70 lety krvavý konflikt zpustošil Korejský poloostrov. Ta válka vlastně dodnes neskončila, ale doufáme, že brzy skončí. A ona skončí. Minulost nemusí určovat budoucnost. Včerejší konflikty nemusí být zítřejší válkou. Můžeme uctít oběti svých předků a hrůzy války budou překryty požehnáním míru,“ řekl Trump.

Naznačil pak, jakou vidí motivaci severokorejského lídra. „Vůdce Kim má před sebou nevídanou příležitost. Všichni na něj mohou pamatovat jako na toho, který zajistil prosperitu svému lidu. Vůdce Kim říká, že už nyní ničí testovací místo pro jaderné zbraně. Řekl mi to. A to je důležité, že bude tato základna zrušena. Je to tvrdý proces, ale mír za to stojí. Tohle se mělo vyřešit už před lety. Korejci ze Severní a Jižní Koreje jsou talentovaní lidé, mají stejnou kulturu, dědictví i osud. Teď mohou spojit své rodiny, když hrozba jaderných zbraní bude odstraněna. Sankce zatím zůstávají v platnosti. Je to významný okamžik v dějinách světa.“ 

„Myslím, že jsem pomohl i vězňům“

Na tiskové konferenci Trump čelil množství nepříjemných dotazů. Trump to už před summitem schytával za možnou legitimizaci režimu severokorejského vůdce. Jeden z novinářů se na to ptal ptal s odkazem na desetitisíce politických vězňů v KLDR. „Ne, myslím, že jsem jim (vězňům) pomohl, protože věci se změní. Snad se mě jednou budete moci zeptat pozitivněji. Ti lidé budou jednou vítězi,“ řekl stručně prezident USA.

Jeden z novinářů se Trumpa ptal, jaké má záruky, že Severní Korea dohody už poněkolikáté neobejde. „Zmínil, že v minulosti zastávali určité postupy a k ničemu to nevedlo. Byly to miliardy dolarů k ničemu. To vůdce Kim sám řekl. Pevně říkal, že toho chce dosáhnout, možná víc než já. Nikdy nevíte. Věřím, že ten dokument naplníme. Až přistane, spustí ten proces okamžitě,“ reagoval americký prezident.

„Kima pozvu do Bílého domu ve správnou dobu“

Zároveň Trump prý ve „správný okamžik“ nejen pozve Kima do Bílého domu, ale také se sám vypraví do Severní Koreje. „Hodlám pozvat pana Kima do Bílého domu ve správnou dobu. Až uděláme kus práce. V té dohodě ještě není vše,“ poznamenal a zopakoval, že sankce trvají, ale budou snad brzy zrušeny. Trump se prý na ten okamžik těší.

Trump dříve označil severokorejský režim za „brutální“. I na toto jeho prohlášení přišel jeden z dotazů novinářů. „Víme, jaká je tam situace. Ale nejen tam. My jsme o tom dnes hovořili. Na mysli jsme měli především denuklearizaci. Myslím, že se to změní,“ tvrdil Trump. V jiné z odpovědí dodal, že chce se Severní Koreou přestat hrát „hry na válku“. Trump v minulosti opakovaně vyhrožoval KLDR válečnou akcí.

A co se stane, pokud Kim Čong-un dohodu o konci jaderných zbraní nedodrží? „I don't want to be threatening (= nechci vyhrožovat),“ reagoval na tiskovce Donald Trump.

Svět je v očekávání

Trumpovu schůzku s Kimem řada zahraničních představitelů ocenila. Čínské ministerstvo zahraničí přitom navrhlo zvážit uvolnění sankcí proti KLDR, podle Trumpa je na to ale ještě brzy. V odblokování odvetných opatření a v rozvinutí normální hospodářské spolupráce doufá také Rusko, které chce být jadernému odzbrojení nápomocné. Japonský premiér Šinzó Abe prohlášení ze summitu označil za první krok k denuklerizaci Korejského poloostrova.

Český premiér Andrej Babiš věří, že stanovené cíle se podaří naplnit a že se odstraní riziko války v regionu. Ministerstvo zahraničí na twitteru uvedlo, že výsledky summitu vítá. Dohodou podepsanou USA a KLDR se bude ještě podrobněji zabývat.

„ČR vítá výsledky summitu USA - KLDR a zájem obou stran zlepšit vzájemné vztahy a nastolit trvalý mír na Korejském poloostrově. Vítáme i závazek KLDR podniknout kroky k úplné denuklearizaci,“ uvedlo ministerstvo.

Nezaznělo už to někde? 

Komentátoři ale připomněli, že podobný slib týkající se denuklearizace, který se objevil v dohodě, dal severokorejský vůdce Kim Čong-un již na dubnovém summitu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Dohoda byla tehdy komentátory označena za velmi vágní, protože nestanovuje žádný časový rámec pro odzbrojovací proces ani neuvádí konkrétní opatření k dosažení tohoto cíle.

Ani tentokrát nevyjadřují první reakce velké nadšení, píše server BBC News. „Pokud je toto výsledek... tak je deprimující. Je to ještě méně, než většina skeptiků očekávala. Domníval jsem se, že se Kim alespoň vzdá nějakých raket, uzavře nějaké jaderné zařízení, něco konkrétního,“ napsal na Twitteru analytik Robert Kelly.

„Toto slibují posledních 25 let!“ uvedl Vipin Narang, který působí jako expert na jaderné strategie na americkém Massachusettském technickém institutu.

Trump s Kimem se v Singapuru sešli v hotelu Capella na ostrově Sentose. Jednání začalo v 09:00 místního času (03:00 SELČ), po necelé hodině se ke státníkům přidali členové delegací a debata později pokračovala pracovním obědem. Summit skončil podpisem společného prohlášení po pěti hodinách.

Podívejte se, jaký vůz přivezl Kim Čong-una k jednacímu stolu.

Zobrazit celou diskusi