Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trump se chlubí, že zabránil „obří válce“. S Kimem jedná o dalším summitu

Autor: Darina Jíchová - 
7. ledna 2019
11:35

Americký prezident Donald Trump se v Bílém domě pochlubil novinářům, že to byl právě on, kdo zabránil válce mezi Spojenými státy a Severní Koreou. Dokonce se nechal slyšet, že pokud by před dvěma lety nebyl zvolen prezidentem, obě země by v této době spolu válčily. Prezident dodal, že plánuje další setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, muži nyní vybírají místo společného summitu, uvedl deník Daily Mail.

„Kdybych nebyl zvolen prezidentem, byla by obrovská válka s KLDR,“ prohlásil Trump před svou cestou do prezidentského letního sídla Camp David. „Když jsem přišel do Bílého domu, řítili jsme se do války s KLDR. Kdyby byl zvolen někdo jiný, byla by válka. A podívejte, teď vedeme se Severní Koreou příjemný dialog,“ pochlubil se novinářům.

Další summit s Kimem „zanedlouho“

Prezident krátce promluvil o další schůzce s Kimem. Podle jeho slov k ní dojde „zanedlouho“. Dodal, že nepřímo mluvil s Kimem a že vybírají místo konání summitu. „Vyjednáváme o lokalitě našeho summitu, pravděpodobně ji brzo oznámíme,“ uvedl Trump. „Oni se chtějí setkat a my také,“ popsal snahu obou států dojednat schůzku.

Minulý týden obdržel Trump osobní dopis od Kima, jeho obsah ale zůstává utajen. Odborníci zveřejnili seznam potenciálních míst konání summitu. Podle zpravodajské stanice CNN na něm figurují země jako Vietnam, Indonésie, Havaj, Mongolsko nebo demilitarizovaná zóna mezi KLDR a Jižní Koreou.

První americko-severokorejský summit proběhl 12. června loňského roku v Singapuru. Jeho hlavním tématem byla denuklearizace Severní Korey. Z jednání Kima a Trumpa vzešla ale jen velmi vágní dohoda, země zůstávají v patové situaci. Kim sice nechal zničit jedno ze svých testovacích středisek, v těch dalších ale podle satelitních snímků probíhá rekonstrukce.

Nová vlna sankcí a hrozba KLDR

Přísné sankce uvalené na KLDR kvůli testovacím odpalům a jadernému zbrojení stále platí, na konci roku navíc USA přišly s dalšími opatřeními kvůli porušování lidských práv, týkají se třech vysokých státních úředníků. KLDR nová omezení nepřijala s nadšením, pohrozila, že další nátlak ze strany USA by byl „osudová chyba“.

PPP150W ( 1. března 2019 18:50 )

Oproti Kimovi je to o to horší, že ten tlustý spratek nemá na víc, než týrat svůj vlastní národ. Jinak je to parchant podobného kalibru. Kdyby ho někdo odstřelil, pes po něm neštěkne. Vzhledem k tomu, že nemá syna, dalo by se předpokládat, že jejich zapráskaný rod u moci skončí. Nedělám si iluze, že by v Koreji proběhly bůh ví jak demokratické, či svobodné volby, ale aspoň by na čas nastal chaos, ze kterého by nemohlo vzejít nikdy takové zlo, jakým je pro tuto zemi jejich současný režim v čele s tyranem Kimem.

PPP150W ( 1. března 2019 18:41 )

Na Donalda by měli dohlédnout psychologové. Jeho samolibost, pocit nepostradatelnosti a póza samospasitele zeměkoule je chorobná a velmi nebezpečná. Považuje se za Boha a tím rozhodně není. Je to nebezpečný psychopat disponující nezměrnou mocí, který může svět přivést do záhuby. Měl by být neprodleně zbaven mandátu hlavy USA.

Zobrazit celou diskusi