Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kim nechal úředníky roztrhat psy, jiné upálil, tvrdí svědci. KLDR pro něj chce Nobelovku

Autor: Darina Jíchová - 
27. února 2019
10:57

V Hanoji se schyluje k zahájení druhého summitu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Jihokorejské vyšetřování přitom odhalilo děsivé záznamy o vládě mladého diktátora. Kim prý několikrát provedl čistku svého kádru, dotkla se 421 státních úředníků. Někteří odešli do exilu, mnozí však byli popraveni. Kim se neštítil ani nejdrsnějších metod, které předčily i některé krvavé scény ze seriálu Hra o trůny. Krutý diktátor své nepřátele třeba nechal sežrat vyhladovělými psy, uvedl deník Daily Mail. Tisk rovněž přinesl šokující zprávu o tom, že Severokorejci pro Kima chtějí Nobelovu cenu míru.

Kim Čong-un se chopil moci v roce 2011 po smrti svého otce Kim Čong-ila, od té doby se „zbavil“ stovek státních úředníků, které považoval za své nepřátele. Jihokorejská vyšetřovací agentura zaměřující se na Severní Koreu NKSC sestavila zprávu, podle které Kim nechával své oběti například rozstřílet protiletadlovým kulometem nebo oběsit.

Čistka se nevyhla ani Kimově rodině

Mezi jeho oblíbené popravovací techniky však patřilo i upalování zaživa plamenometem. Několik úředníků nechal nahé běhat po lese a vypustil za nimi vyhladovělé psy, kteří je nakonec roztrhali. V některých případech prý nechal zabít i rodiny úředníků.

Čistky se nevyhly ani jeho příbuzným, v roce 2013 byl popraven Kimův strýc Čang Song-tchek. O tři roky později byl v Malajsii otráven vůdcův nevlastní bratr Kim Čong-nam. Spekuluje se, že Kim měl v atentátu prsty.

Čang Song-tchek zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany. Čang Song-tchek zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany. | ČTK

Skončil jako zrádce

Čang zastával v době vlády Kimova otce ty nejvyšší posty, oficiálně byl místopředsedou Komise národní obrany, během Kim Čong-ilovy nemoci byl ale v podstatě hlavou státu. Krátce po Kimově nástupu byl ale z postu sesazen a očerněn. Následně obviněn z vlastizrady a společně se svými nejbližšími spolupracovníky popraven, stejný osud potkal i jeho širší rodinu.

Podle reportu NKSC nechal Kim zabít více než 15 lidí, 400 dalších odstranil z Komunistické strany KLDR, většinou lidé skončili ve vězení nebo v pracovních táborech. Vyšetřovatelé pracovali s výpověďmi 14 zběhů, kteří v minulosti patřili mezi severokorejskou elitu, svědectvím šesti bývalých úředníků žijících v Číně a pěti dalších, kteří jsou v programu na ochranu svědků.

Do vězení kvůli hrbení se

Sebrané důkazy dokazují, že Kim osobně nařídil popravu svého strýce. Podařilo se zajistit i příkaz zatčení desítek úředníků za směšné přestupky typu „hrbení se na státním večírku“. Experti NKSC tvrdí, že stovky dalších lidí byly v KLDR popraveny, jejich jména však zmizela ze všech státních záznamů.

Otázka lidský práv na summitu v Hanoji

Mun, bývalý student univerzity v Pchjongjangu, uvedl, že se jednou stal svědkem veřejné popravy 12 mužů, které vojáci postavili ke zdi a rozstříleli kulometem. Jeho svědectví přinesla rozhlasová stanice Radio Free Asia (RFA), Mun řekl, že vojáci použili čtyři protiletadlové zbraně. Ostatky popravených nechali přejet obrněným vozem.

Zprávu NKSC rozebrala rada organizace zabývající se lidskými právy v KLDR. Její členové apelovali na prezidenta Trumpa, doufají, že otázku porušování lidských práv otevře během summitu v Hanoji.

Nobelkovka pro Kima a Trumpa

V souvislosti s reportem o Kimově krutosti je naprosto zarážející snaha Severokorejců o to, aby byl Kim nominován na Nobelovu cenu míru. Představitelé KLDR se nechali slyšet, že by se dalo tolerovat i to, kdyby jejich vůdce sdílel ocenění s Trumpem.

První zmínky o Nobelově ceně se v severokorejském tisku objevily už po loňském summitu s americkým prezidentem. Před nadcházejícím setkáním v Hanoji se v podstatě nepíše o ničem jiném. Poučovány jsou o tom v rámci propagandy i děti ve školách, úředníci v kancelářích nebo dělníci v továrnách. Stanice RFA doplnila, že média Kima označují za „nejskvělejšího muže na světě“ a zároveň tvrdí, že stejné přízvisko si vysloužil i v zahraničí.

makmark ( 27. února 2019 21:51 )

Darino Jíchová, autorko tohoto přitroublého článku.. kde jsou ti stateční redaktoři z Blesku, kteří kdysi napsali v Blesku s nákladem 500 000 ks, že pan Bush je u nás vítán, ale ten radar v Brdech, co nám přivezl vnutit, ten tu nechceme... ? Nejsou, protože někdo řekl BLESKU, TRHEJ, CHYT LUMPA!!! Proto už ten červený plátek v trafice nekupuji ani do autobusu. Tu pohádku, jak severokorejci opekají své vlastní děti vám tatulda taky vypárvěl? Ve Wikipedii (pouze v anglické verzi) o tom najdete, že to byla novinářská neověřená kachna, ale všechny satelitky vrtěly prátelsky ocáskem a zprávu rozšiřovali dále.. Tak ocásek BLESKEM zasunout a šup potom spinkat. papapapa. Pomáhá to myslet, stejně jako konzumace fosforu ve Vietnamu

PPP150W ( 27. února 2019 13:24 )

Vám by prospěla pořádná rána do palice, abyste se probral a začal se starat o sebe. Vezměte si Kima do Německa. Tam by taky bylo dost žrádla pro psy.

Kopyto ( 27. února 2019 12:59 )

No to je nařvanec a vodula...

Samsung10 ( 27. února 2019 12:40 )

Tohle prase za chvilku samo praskne sádlem, mutant a ještě hnusný dement!

vihor ( 27. února 2019 12:18 )

Teď už jen čekám, kdy za Kimem vyrazí Babiš v rámci diverzifikace odbytu a pochválí ho, jaký tam má pořádek. Pak tam vyrazí Zeman a bude s Kimem přihlížet vojenské přehlídce poskakujících Kimových vojáčků. Ale vážně. Oproti Trumpovi je Kim přece jen takový provinční vrahoun. Likviduje jen své vlastní lidi, kteří k němu mají nějaký vztah. Trump ale raketami likviduje údajné teroristy daleko od USA, proti kterým není vedeno žádné regulérní soudní řízení. Takže o lidských právech možná bude poučovat Kim Trumpa

Zobrazit celou diskusi