Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První dcera jako poradkyně: Co dělá Ivanka Trumpová v Bílém domě? A k čemu potřebuje prověrku?

Autor: Darina Jíchová - 
8. dubna 2019
14:14

Význačnou roli ve vládě amerického prezidenta Donalda Trumpa zastává také jeho nejstarší dcera Ivanka, která oficiálně působí jako poradkyně Bílého domu. Za svou práci nepobírá žádný plat, co ale vlastně první dcera Spojených států dělá? Prezident si pro ni a jejího manžela Jareda Kushnera vyžádal nejvyšší bezpečnostní prověrku, ta jim i přes mnohé protesty byla udělena. Trumpová a Kushner patří do prezidentova nejužšího kruhu poradců, mají obrovské pravomoci, co všechno do nich spadá, však není jasné, napsal deník Daily Express.

Nejvyšší bezpečnostní prověrka pro Trumpovou a jejího manžela, kterou jim „vydupal“ prezident, leží v žaludku mnohým současným i bývalým zaměstnancům Bílého domu. Jeden z nich sdělil tisku, že Trump nedbal na rady odborníků, kteří udělení nejvyššího stupeně bezpečnostní prověrky nedoporučovali.

Vadil možný střet zájmů nebo pochybná činnost 

Bezpečnostní poradkyně Bílého domu Tricia Newboldová v Kongresu vypověděla, že prověrku původně zamítlo několik úředníků. Jako důvody jejich rozhodnutí uvedla možný střet zájmů, zahraniční vliv, pochybnou či kriminální činnost, finanční problémy nebo užívání drog. Exšéf Trumpovy osobní ochranky podle ní osobně zamítl obavy odborníků a prověrku udělil. Angažoval se hlavně ve dvou případ výšše postavených poradců.

„Nesloužila bych dobře své zemi, svým dětem ani sobě, kdybych jen přihlížela něčemu, co může ohrozit naši národní bezpečnost,“ prohlásila Newboldová. „Myslím, že je to poslední šance, jak vrátit do našeho úřadu čestnost,“ řekla před Speciálním dozorčím výborem v Kongresu, který udělení prověrky přezkoumává. Bílý dům se k tématu zatím nevyjádřil.

Bojovnice za práva žen

Slova Newboldové znovu otevřela otázku, co Trumpová a Kushner v Bílém domě konkrétně dělají a zda k tomu skutečně potřebují nejvyšší možnou bezpečnostní prověrku. V roce 2017 Trumpová nastoupila jako otcova poradkyně na plný úvazek, sama tehdy uvedla, že její pracovní náplň zahrnuje „prosazování ekonomické samostatnosti žen“. Dodala také, že se bude zaměřovat na „roli vzdělávání“, zmínila i „práci v soukromém sektoru“.

Ivanka Trumpová působí jako nejbližší poradkyně prezidenta Donalda Trumpa. Otec jí zařídil nejvyšší bezpečnostní prověrku. Ivanka Trumpová působí jako nejbližší poradkyně prezidenta Donalda Trumpa. Otec jí zařídil nejvyšší bezpečnostní prověrku. | Reuters

Trumpová se rovněž zapojila do světové iniciativity na podporu osamostatnění 50 milionů žen v rozvojových zemí. Program by svého cíle měl dosáhnout do roku 2025. Získala pro USA zakázku na pracovní místa a odbornou přípravu od více než 200 společností. Pomohla s rozjezdem projektu Světové banky na pomoc začínajícím podnikatelkám. Experti poukázali, že zmíněná činnost je sice obdivuhodná, ale nevyžaduje nejvyšší bezpečnostní prověrku.

Ivanka v roli diplomatky

Trumpová v otcových službách působí i jako diplomatka. V roce 2018 vyjela do Jižní Korey na Zimní olympijské hry jako zástupce USA a sešla se s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. „Ivanka schopně reprezentovala naši zemi a naše diplomatické zájmy v daném regionu,“ zhodnotil její misi tehdejší bezpečnostní poradce H. R. McMaster.

Pole působnosti Trumpové je široké a nikdy nebylo specifikováno, prezidentovi radí v mnoho otázkách včetně migrace a rozdělování rodin na americko-mexické hranice. Právě v této problematice se s otcem názorově rozcházeli. Trumpová byla podle všeho „vehementně proti rozdělování rodin“.

Trumpová v poslední době projevila také zájem o daňovou reformu. Její interest ocenil převážně prezident. „Tati, můžu s tebou? Ptala se mě před jednáním, řekl jsem, že samozřejmě ano, pokud můžeš,“ pochlubil se prezident. Bílý dům předložil Speciálnímu dozorčímu výboru seznam všech úspěchů Trumpové, zatím ale nebyl schopný vysvětlit, k čemu potřebuje nejvyšší bezpečnostní prověrku.

Video  Za Babišem v Bílém domě přivedli i Ivanku Trump: Lákal ji do Česka. A předal i Zemanovo pozvání  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy / Foto Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi