Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ivanka Trump naváže na Melanii. Míří do Afriky podporovat ženy

Autor: ČTK - 
4. dubna 2019
13:42

Dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka navštíví tento měsíc dvě africké země, ve kterých chce podpořit zapojení žen do ekonomiky v rozvojovém světě. Podle sdělení Bílého domu zamíří do Etiopie a Pobřeží slonoviny, kde bude jednat s místními politickými lídry, manažery a podnikatelkami. Cílem iniciativy, jejíž je Ivanka hlavní tváří a která byla zahájena letos v únoru, je do roku 2025 podpořit 50 milionů žen v rozvojovém světě v jejich ekonomické aktivitě.

Větší zapojení žen do ekonomiky je hlavním tématem Ivanky Trumpové během jejího působení v Bílém domě. Tuto problematiku již prosazovala na předchozích zahraničních cestách, například v Japonsku či v Indii.

Její plánovaná cesta navazuje na pětidenní návštěvu Afriky Trumpovou manželkou Melanií z minulého roku. První dáma USA se tehdy zasazovala za dodržování sociálních práv dětí. Projekt je financován z prostředků americké agentury pro rozvojovou spolupráci USAID, která na jeho realizaci vyčlenila 50 milionů dolarů (1,15 miliardy Kč).

Návrh státního rozpočtu prezidenta Trumpa počítá se zvýšením těchto výdajů pro rok 2020 na 100 milionů dolarů, přičemž iniciativa by měla být podporována také dalšími vládními agenturami a soukromým sektorem. Trump v návrhu rozpočtu však zároveň usiluje o snížení celkových výdajů na diplomacii a rozvojovou spolupráci.

Podle zpravodajského webu ABC News by mohly snahy Ivanky i Melanie Trumpových komplikovat některé z Trumpových výroků. Na začátku minulého roku totiž unikly k novinářům nahrávky prezidentovy konverzace se senátory, ve kterých se šéf Bílého domu nelichotivě vyjádřil právě o afrických zemích.

prazanda11 ( 4. dubna 2019 13:58 )

Proč se věčně věku leze do pr.dele těm černým? Kdo jim ubližuje? My? Vraždí se tam navzájem oni ne? Pak přijedou sem a vraždí nás bílé, tak kde je ten problém? My za to nemůžeme že se to mnozí jak mšice! A nevykladejte mi tu nic o rasizmu hovada!

Zobrazit celou diskusi