Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Neskutečné,“ rozplývala se první dcera po vstupu do KLDR. Od Američanů to schytala

Autor: Darina Jíchová - 
1. července 2019
21:23

Ivanka Trumpová je pravou rukou svého otce, prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Jako jeho nejdůvěrnější poradkyně ho doprovází na většinu jednání, výjimkou nebyl ani summit G20 v japonské Osace. Nemohla samozřejmě chybět ani na neplánované schůzce Trumpa se severokorejským vůdce Kim Čong-unem. Stejně jako otec i Trumpová podnikla historický krok a v demilitarizované zóně mezi Jižní a Severní Koreou vstoupila do KLDR. „Neskutečné,“ komentovala svůj zážitek, napsal deník Daily Mail.

Trump se stal prvním americkým prezidentem, který „navštívil“ Severní Koreu, po jeho boku mu stála jeho nejoblíbenější dcera Ivanka. Ta přes demarkační linii přešla se svým manželem, rovněž poradcem Bílého domu Jaredem Kushnerem. Na následné tiskové konferenci Trump pustil ke slovu i svou dceru, ta celý moment popsala jako „ohromný a neuvěřitelný“.

Ještě před cestou na schůzku s Kimem se Trumpová nechala slyšet, že „by klidně hranici přešla, pokud by byla do KLDR pozvaná“. Její zápis do historie ale trochu zastínilo video z předcházejícího summitu hospodářsky nejvyspělejších zemí. Elysejský palác zveřejnil trapný moment americké první dcery, která se snažila zapojit do debaty mezi britskou premiérkou Theresou Mayovou, kanadským premiérem Justinem Trudeau, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a ředitelkou Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou.

Snaha Trumpové zapojit se do hovoru se státníky:

Na záběrech je vidět Trumpová, jak přikyvuje na každé slovo politiků, i její pokusy zapojit se do hovoru, uživatelům sociálních sítí neunikl ani otrávený výraz Lagardeové při výrocích Trumpové. První dcera za svůj výstup sklidila výsměch, bez poznámky to nenechala ani nejmladší demokratická kongresmanka Alexandria Ocasiová-Corzezová.

„Může to být šokující, ale být něčí dcerou jako položka na životopisu nestačí,“ napsala demokratka na svém twitteru, dodala, že by jistě neuškodilo, kdyby s sebou prezident vzal zkušené diplomaty. Zatímco Trumpová za „neskutečné“ označila překročení severokorejské hranice, mnozí na sociálních sítích jako „neskutečnou“ vidí nejen její přítomnost na summitu G20, ale i její funkce v otcově vládě.

Trumpová po prezidentově boku vystupuje v mnoha rolích: dcera, poradkyně, diplomatka a někdy dokonce zaskočí i za první dámu, Trumpovu třetí manželku Melanii. Východní křídlo Bílého domu už několikrát vydalo ostré prohlášení, že „Ivanka Trumpová v žádném případně není první dámou USA“. Melania Trumpová ale místo cesty do Osaky zůstala doma, její nepřítomnost Bílý dům nijak nevysvětlil.

Nové diplomatické duo: Krásky a zvíře - Ivanka Trumpová a Mike Pompeo. Nové diplomatické duo: Krásky a zvíře - Ivanka Trumpová a Mike Pompeo. | Reuters

Prostor tak dostala Trumpova dcera, v Osace vystoupila na fóru věnovaném postavení žen v ekonomice, přednášela společně s japonským premiérem Šinzem Abé nebo nizozemskou královnou Maximou. Přestože v domácí politice je zvyklá zasahovat do nejdůležitějších otázek, na světové úrovni se jí to nepodařilo, jak je patrné z videa Elysejského paláce.

Ivanka jako šéfka diplomacie?

Řadu amerických politiků vliv Trumpové a jejího manžela na vládu děsí, společně s Kushnerem se dokázala zbavit například bývalého personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho, který se podle zdrojů stanice CNN pokoušel jejich vliv omezit.

V Trumpově administrativě její hvězda dál stoupá, během poslední zahraniční cesty se jí dostalo téměř více pozornosti, než ministrovi zahraničí Mikeu Pompeovi. Prezident z nich dokonce ve své řeči udělal duo, kterému přezdívá „Kráska a zvíře“, čímž naznačil, jak velkou moc má jeho dcera na poli vrcholné diplomacie. „Slyšeli jste už o Ivance? Ivanko, pojď sem,“ volal dceru před novináře.

Video  Za Babišem v Bílém domě přivedli i Ivanku Trump: Lákal ji do Česka. A předal i Zemanovo pozvání  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy / Foto Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

jana999 ( 2. července 2019 08:14 )

tak každý se snaží pomoct dětem, u nás jsou taky funkce děděnné, jako debílek benda, dienstbier, novotný, to u té ivanky je aspon na co koukat

ilthinra ( 2. července 2019 01:39 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Zobrazit celou diskusi