Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Trump to schytal za své děti u královny. „Obklopuje se princi“ a Ivanka moc fotila

Autor: ČTK, Mii - 
5. června 2019
19:17

Nejen Ivanka Trumpová, která se těší přítomnosti svého otce často. Amerického prezidenta Donalda Trumpa na ve středu ukončené státní návštěvě Británie doprovázely i jeho další tři dospělé děti. Americká média je okamžitě začala porovnávat s členy královské rodiny a upozornila, že Trump má královské manýry. Agentura AFP si zase všímá, jak Trumpovy děti „zaplavily“ sociální sítě fotografiemi z Buckinghamského paláce.

„Pro Trumpa je návštěva Londýna záležitostí (královské) rodiny,“ zní titulek úterního článku deníku The New York Times (NYT). „Druhá královská rodina? Trumpovi berou Londýn útokem,“ napsala zase agentura AP.

Nejvíce byla během třídenní státní návštěvy vidět Ivanka, která stejně jako její manžel Jared Kushner působí v Bílém domě jako poradce prezidenta. Starší ze dvou Trumpových dcer se po boku členů administrativy účastnila i jednání s premiérkou Theresou Mayovou a kulatého stolu s britskými podnikateli a své aktivity podrobně dokumentovala na twitteru a instagramu.

Chyběl jenom mladý Barron

Na pondělní státní banket nebo úterní prohlídku prostor v Downing Street, v nichž zasedal válečný kabinet premiéra Winstona Churchilla, s sebou však americký prezident vzal i zbylé tři dospělé potomky: dceru Tiffany a syny Donalda mladšího a Erica, kteří mají na starosti chod rodinného podniku Trump Organization. Eric a Donald junior také z předních řad společně s Ivankou přihlíželi úterní tiskové konferenci svého otce s britskou premiérkou.

„Obklopuje se rodinnými příslušníky trochu ve stylu královských rodin, princů a princezen,“ řekla NYT autorka knihy o rodině Trumpů a jejich podnikání Gwenda Blairová. Z dětí současného amerického prezidenta vynechal státní návštěvu Británie pouze 13letý Barron.

Podle zdrojů NYT a agentury AP členové Trumpovy rodiny Bílý dům o možnost připojit se ke státní návštěvě Británie požádali asi měsíc před jejím konáním. Bílý dům neposkytl žádné vysvětlení ohledně toho, proč byly osoby bez vládních funkcí do plánů zahrnuty, napsala AP. Publicistický web Quartz podotýká, že výdaje na jejich ochranu a ubytování či za dopravu jdou za americkými daňovými poplatníky.

Podle publicisty Douga Weada, kterému v roce 2004 vyšla kniha o dětech amerických prezidentů, ale není proti jakýmkoli normám, aby šéfa Bílého domu při významných příležitostech doprovázeli jeho potomci. Dodal, že Američané jsou spíše zvyklí na prezidenty s nezletilými dětmi, „takže jsme ještě neviděli, jak to vypadá se staršími dětmi“.

Nedodrželi zvyklosti monarchie

Ivanka, Donald mladší, ani Eric a Tiffany se nebáli nadšení z banketu v Buckinghamském paláci a dalších částí státní návštěvy vyjadřovat na sociálních sítích. „Magický večer v Buckinghamském paláci s mým nejlepším přítelem,“ napsala například Ivanka k fotografii se svým manželem z pondělního banketu.

„Děti prezidenta byly na hony vzdáleny zvyklostem britské monarchie a pověstné netečnosti anglické královny, když v tomto nejvyšším místě královské moci s požitkem pózovaly, ať už po jednom, nebo společně,“ komentovala příspěvky na sociálních sítích agentura AFP.

Zobrazit celou diskusi