Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putin a Kim se setkají ve Vladivostoku. Kam až dojede obrněný vlak z KLDR?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
23. dubna 2019
15:20

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v Rusku setká s prezidentem Vladimirem Putinem. Informaci zveřejněnou minulý týden Kremlem dnes potvrdila i oficiální severokorejská agentura KCNA. Podle listu Kommersant se Putin a Kim setkají ve čtvrtek ve Vladivostoku, to ale Kreml zatím nepotvrdil. Severokorejský vůdce se po nezdařeném summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Hanoji snaží získat mezinárodní podporu pro hospodářský rozvoj své izolované země, napsala agentura Reuters.

KCNA informovala, že Kim „brzy uskuteční návštěvu Ruska na pozvání prezidenta Putina. Témata jejich jednání nespecifikovala. Vůbec první cestu do Ruska podle tamních médií Kim patrně absolvuje svým obrněným vlakem, jímž vyráží na cesty do okolních asijských zemí. Přijet by měl do pohraničního města Chasan, kde na nádraží už visí vlajky obou států a jsou tam připravené schůdky. Odtud zřejmě bude pokračovat limuzínou.

Na nádraží v pohraničním městě Chasan jsou už připravené schůdky. Na nádraží v pohraničním městě Chasan jsou už připravené schůdky. | Reuters

Místem jednání má být patrně Vladivostok, kam již minulý týden přijel šéf kanceláře severokorejského vůdce Kim Čang-son, jenž bývá pověřován organizací Kimových cest do zahraničí. Kim Čang-son se byl například podívat i v místním divadle nebo akváriu, neopomněl zkontrolovat právě také vlakové nádraží.

Část summitu se bude patrně konat na vladivostocké Státní univerzitě Dálného východu. Server NK News zveřejnil fotografie z univerzity, kde dělníci umísťují ruské a severokorejské vlajky.

Harmonogram a témata? Zatím velká neznámá

Přesný harmonogram schůzky je zatím držen v tajnosti, což je pro Kimovy zahraniční cesty příznačné. Pro Putina bude Vladivostok zastávkou na cestě do Pekingu, kde se má zúčastnit fóra o mezinárodní spolupráci, které začíná tento čtvrtek. O konání summitu vypovídá například i vývěsní tabule univerzitní tiskárny, na které stojí: „Z důvodu příjezdu Kim Čong-una bude centrum až do 25. dubna zavřené.“

Summit se uskuteční nedlouho po severokorejském testu nové taktické zbraně, kterým podle pozorovatelů dává režim v Pchjongjangu najevo snahu modernizovat armádu bez ohledu na Kimova jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten se snaží severokorejského diktátora přesvědčit k jadernému odzbrojení Korejského poloostrova výměnou za zrušení sankcí. Jejich únorová v pořadí druhá schůzka skončila neúspěchem.

Putin s Kim Čong-ilem v roce 2002. Putin s Kim Čong-ilem v roce 2002. | ČTK

Navíc poprvé od navázání diplomatických hovorů mezi USA a KLDR existuje nějaký deadline, Kim chce po Trumpovi, aby do konce roku přišel s novým návrhem vyhovujícím oběma stranám. Jakou roli bude mít v dalších jednáních ruský prezident? Putin se od počátku kloní k tomu, aby byly v době vyjednávání o denuklearizaci Korejského poloostrova staženy přísné sankce uvalené na KLDR. Kreml rovněž prosazuje postupné jaderné odzbrojování.

USA a jejich spojenci však trvají na tom, že opatření odvolají až ve chvíli, kdy Kim prokáže, že začal s důkladnou denuklearizací. Teprve poté jsou USA ochotny jednat o zrušení sankcí. Rusko i Čína nastavená opatření porušovaly a Kimův režim podporovaly.

Co Kima zajímá?

Severokorejský vůdce bude mít dlouhý seznam požadavků a není jisté, zda některé z nich ruský prezident vyslyší, napsala agentura AP. Uvedla, že Kima ve vztahu k Rusku nejvíce zajímají dvě témata.

První z nich představuje 10 tisíc severokorejských dělníků, kteří pracují v Rusku. Většina z nich těží dřevo na ruském Dálném východě. Kvůli sankcím OSN musí ze země do konce roku odejít. Dříve jich v Rusku bylo až 50 tisíc a podle amerických odhadů zajišťovali pro KLDR příjem v řádu stovek milionů dolarů.

Druhým problémem, který Kima aktuálně tíží, je hrozba, že Severní Korea nebude mít toto léto dostatek potravin. Rusko už projevilo vůli poskytnout Pchjongjangu humanitární pomoc a Moskva minulý měsíc oznámila, že do severokorejského přístavu Čchongdžin poslala přes dva tisíce tun pšenice.

Kim „vylákal“ Putina do Vladivostoku

Bude to Kimovo první setkání s ruským lídrem, Putin oproti tomu v minulosti jednal s Kimovým otcem Kim Čong-ilem. Kimovi se však podařilo něco jedinečného, místo toho, aby musel za Putinem do Moskvy, „vylákal“ Putina tisíce kilometrů od Kremlu do Vladivostoku.

I kdyby ze summitu mezi Ruskem a KLDR nevzešla žádná podstatná dohoda, politologové se shodují, že schůzka bude mít hlavně symbolickou funkci. Naváže na dlouholeté spojenectví mezi Rusy a Severokorejci a dá Kimovi větší prostor při pokračujícím vyjednávání s USA. 

Kim chce snížit závislost na Číně

Navzdory veškerému vyjednávání s USA o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova Kim stojí v první řadě o to, aby se zlepšilo hospodářství KLDR. Závislost na Číně jako na hlavním obchodním partneru Pchjongjang znervózňuje.

Společné hospodářské projekty Severní a Jižní Koreje, například obnova železniční sítě a infrastruktury, zase naráží na Washington, který Soul varoval, ať se nepouští do podniků, které by porušily sankce, připomíná AP.

Podle interního dokumentu, který získal a v japonských novinách zveřejnil jihokorejský badatel, má Kim v plánu do roku 2020 obchod s Ruskem zdesateronásobit. To nebude možné bez značného uvolnění sankcí a změny chování Ruska, napsala AP. Zatímco Čína má v Severní Koreji nemálo obchodníků, Rusů tu působí minimum.

Konec izolace KLDR

Od oznámení Kimova plánu vyvést KLDR z izolace uplynul bezmála rok a půl. S čínským prezidentem Si Ťin-pchingem se Kim setkal od té doby čtyřikrát, s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem třikrát a s Trumpem dvakrát. S Putinem se tedy setkává překvapivě pozdě, napsala AP.

petr12 ( 23. dubna 2019 19:38 )

prasatkopepicek!! ty ubožáku,chciplotino,jelito pokud se navážíš do Putina měl bys začít se otužovat protože na sibiři se moc nazahřeješ už vidím ty hovado jak mu kouříš palec u nohy.

prasatkopepicek ( 23. dubna 2019 17:31 )

Putin bude asi ten v levo. Cim vetsi prase, tim je vzrusenejsi ruda pakaz je. A ten v pravo bude asi nejaky Nocni vlk z Modre lastury. Bukvice zase prijedou, bude veselo.

intruder1 ( 23. dubna 2019 15:55 )

Kim, je to příklad nádherného lidského prasete.

Zobrazit celou diskusi