Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Kim a Trump opět spolu, jednání „o míru“ začala hádkou o to, co bude k večeři

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. února 2019
17:38
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
27. února 2019
12:42

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un zahájili svůj druhý summit, který se během středy a zítřka uskuteční ve vietnamské Hanoji. Muži si po osmi měsících od svého prvního setkání v Singapuru znovu potřásli rukama. Po schůzce za zavřenými dveřmi oba státníci povečeřeli. Jednat se bude hlavně o denuklearizaci, první problémy se vyskytly už při sestavování menu, informovala stanice CNN.

V krátkém prohlášení před kamerami šéf Bílého domu vyjádřil naději, že summit bude nejméně tak úspěšný jako ten předchozí, možná i úspěšnější. Zopakoval také své přesvědčení, že Severní Korea se v případě denuklearizace může stát ekonomicky velmi prosperující zemí. Kim poznamenal, že výsledek nynější schůzky bude dozajista všeobecně vítaný.

Na dotaz novinářů, zda americký prezident na vrcholné schůzce vyhlásí konec korejské války, která skončila v roce 1953 pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou dohodou, Trump odpověděl: „Uvidíme.“

Pchjongjang v minulosti opakovaně žádal uzavření mírové dohody se Spojenými státy, protože právě ony jsou přímým signatářem smlouvy o příměří. O tom, že by se Kim a Trump mohli na vyhlášení konce války ve Vietnamu dohodnout, spekulovala před summitem řada analytiků.

Trump na denuklearizaci KLDR nespěchá

Americký prezident na úvod setkání s Kim Čong-unem odmítl, že by zmírnil své požadavky na Severní Koreu ohledně jaderného odzbrojení. Spojené státy během uplynulých měsíců opakovaně zdůrazňovaly, že KLDR se musí „zcela, ověřitelně a nezvratně“ zbavit svých atomových zbraní.

O víkendu ale americký prezident očividně zmírnil svou rétoriku a prohlásil, že je spokojen, pokud Severní Korea nepokračuje ve zkouškách raket. „Nespěchám. Nechci na nikoho tlačit,“ řekl šéf Bílého domu. „Jenom nechci (raketové) zkoušky. Dokud nejsou žádné zkoušky, jsem spokojený,“ dodal Trump.

Po krátkém jednání mezi Kimem a Trumpem zasedli muži společně s dalšími nejvyššími představiteli USA a KLDR k večeři. Bude mezi nimi americký ministr zahraničí Mike Pompeo, personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney, severokorejský šéf diplomacie Ri Jong-ho a hlavní severokorejský vyjednávač se Spojenými státy Kim Jong-čchol, který v minulosti působil jako šéf vojenské rozvědky.

Kim a Trump se svými týmy na večeři v Hanoji (27. 2. 2019) Kim a Trump se svými týmy na večeři v Hanoji (27. 2. 2019) | Reuters

Během večeře se Trump pochlubil novinářům, kteří byli ve značně omezeném počtu vpuštěni do jídelního sálu, že s Kimem měli skvělé jednání. Muži se k sobě chovali velmi přátelsky a Trump často udržoval i fyzický kontakt. „Kdybyste tak mohli slyšet, o čem jsme hovořili. Dali byste za to všechny peníze, bylo to skvělé.“ Kim naznačil, že mu Trump vyprávěl několik zajímavých příhod ze života.

Po večeři se obě delegace vydaly do svých hotelů. První odjížděl Trump, za ní následoval Kim. Největší pozornost se nyní upírá na možný podpis mírové dohody, která by ukončila válečný stav trvající od 50. let. Odborníci ale varují, že by otázka míru mohla zastínit důležitost denuklearizace Korejského poloostrova. Jednání budou pokračovat zítra.

Hlavní část jednání Kima a Trumpa, včetně možného podpisu dohod či delších tiskových konferencí, by se měla podle tiskových agentur odehrát právě ve čtvrtek. Dějištěm čtvrtečních rozhovorů bude podle agentury AP rovněž hotel Metropole; časový rozvrh ještě nebyl upřesněn.

Problémy s menu

Zdroj sdělil stanici CNN, že šéfkuchaři hotelu Metropole neměli ještě několik hodin před začátkem pracovní večeře Kima a Trumpa hotové menu. Nemohli se totiž shodnout na tom, co světovým vůdcům s rozdílnými stravovacími návyky budou servírovat.

O Kimovi se ví, že je požitkář a rád si užívá vybrané delikatesy. Trump má na druhou stranu rád jednoduchá „americká“ jídla: hamburgery, hranolky, steak nebo pizzu. Bílý dům tlačil na kuchaře, chtěl se vyhnout tomu, aby bylo menu příliš komplikované.

Na jídelním lístku byl nakonec krevetový koktejl, grilovaný steak z nízkého roštěnce, roštěnec s korejským kysaným zelí kimči a čokoládový fondant.

Podle odborníků na řeč těla se Trump a Kim snažili ukázat, že spolu dobře vychází. Trump Kimovi podal ruku s dlaní otevřenou vzhůru, což signalizuje spíše podřízenou pozici. Kim působil sebejistěji než při setkání v Singapuru.

a_a_abc ( 27. února 2019 17:48 )

Z fota na blití...

cocumysvole ( 27. února 2019 17:08 )

Kim a Trump opět spolu, jednání „o míru“ začala hádkou o to, co bude k večeři. A to je naprosto v pořádku, protože jedině dobře najedenej a dobře naloženej člověk má dobrý nápady a je schopen jednat o míru.

2222 ( 27. února 2019 16:03 )

Tak Kim je asi němej,Trump se snaží,ale Kim pořát nic.

2222 ( 27. února 2019 15:57 )

Docela rád bych viděl Kima mluvit.Zatím to na každém videu vypadá,že jen kejvá hlavou a nic.

prasatkopepicek ( 27. února 2019 13:45 )

To je vam malo ze se vase vesnice poperou kdykoliv se setkaji? Zenske na poli kdyz kopou na hranici katastru, ze se posekaji motyckami? Tak to udelejte napul - pul se sipkovou, pul se zelim.

Zobrazit celou diskusi