Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Trump dorazil do Hanoje za Kimem. „Obrovské davy a tolik lásky,“ rozplývá se

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. února 2019
19:05
Autor: ČTK - 
26. února 2019
16:00

Americký prezident Donald Trump přiletěl v úterý do Hanoje, kde se ve středu a ve čtvrtek setká se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Do vietnamské metropole před americkým prezidentem dorazil dnes po téměř sedmdesátihodinové cestě vlakem a autem i Kim.

Prezidentský letoun Air Force přistál v Hanoji po setmění krátce před 21:00 místního času (před 15:00 SEČ). Trumpa na letišti přivítali zástupci Vietnamu i Spojených států. Kolonu vozů cestou do hotelu JW Marriott, kde je americký prezident ubytován, zdravily davy lidí, kteří mávali vietnamskými, americkými a severokorejskými vlajkami.

„Právě jsem přicestoval do Vietnamu. Děkuju všem lidem za velkolepé přijetí v Hanoji. Obrovské davy a tolik lásky!“ napsal Trump na twitteru.

Podle mluvčí Bílého domu Sarah Sandersové se Trump s Kimem ve středu večer místního času nejprve setkají mezi čtyřma očima, následovat bude pracovní večeře. Té se již zúčastní jejich poradci. Hlavní část oficiálních jednání je plánována na čtvrtek.

Na červnové historické schůzce v Singapuru se Trump a Kim společně zavázali k úsilí o denuklearizaci Korejského poloostrova a k posílení míru v regionu. Ujednání ale neobsahuje konkrétní časové závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily.

Vysoká očekávání

Očekávání od dvoudenního summitu v Hanoji jsou vyšší, než byla v loňském roce, kdy pouhé podání rukou amerického a severokorejského vůdce bylo považováno za historickou událost.  Pokud má být hanojská schůzka považována za úspěšnou, měla by podle expertů stanovit časový rámec pro proces jaderného odzbrojení KLDR a uvést konkrétní opatření k dosažení tohoto cíle. Trump nicméně v neděli možnost nějakého zásadního průlomu relativizoval. „Nikam nespěchám. Nechci testy (jaderných zbraní a raket dlouhého doletu). Pokud nebude (KLDR) testy provádět, budeme spokojeni,“ řekl americký prezident.

Severní Korea chce na oplátku od Spojených států především postupné rušení hospodářských sankcí, které ochromují její ekonomiku. To ovšem Washington odmítá a trvá na tom, že KLDR se musí nejprve „zcela, ověřitelně a nezvratně“ zbavit svých atomových zbraní, a teprve poté mohou být sankce odvolány.

 

beavis1 ( 26. února 2019 17:45 )

Trump: Hele Kime, kup nějaký zbraně a budem kámoši! Pak si dělej co chceš.

Zobrazit celou diskusi