Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Hanoji „zbrojí“ na Kima a Trumpa: Nabízejí extra burgery i prezidentské účesy

Autor: Darina Jíchová - 
25. února 2019
11:40

Druhý summit mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem proběhne tento týden ve vietnamské Hanoji. Přípravy na příjezd obou státníků jsou v plném proudu: ve městě hlídkují desítky ozbrojených vojáků se psy a platí zpřísněná bezpečnostní opatření. Také restaurace upravily svá menu, k dostání jsou speciální burgery. Kim dorazí do Hanoje obrněným vlakem už v pondělí, zástupy policistů i vojáků na nádraží vyhlíží jeho obrněný vlak, Trump přiletí až v úterý večer, uvedl deník Daily Mail.

Druhý summit ještě ani nezačal a americký ministr zahraničí Mike Pompeo prohlásil, že se uvažuje o třetí schůzce. „Je možné, že to tento týden všechno neprojednáme,“ nechal se slyšet Pompeo, se kterým minulý týden jednal i šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Od Kima a Trumpa se očekává, že zkonkretizují vágní dohodu o denuklearizaci, kterou podepsali během svého prvního setkání v červnu 2018 v Singapuru.

Kim dorazí jako první

Zatímco se politici připravují na cestu, Kim by se měl už pomalu blížit ke své destinaci, Vietnamci se snaží dělat vše proto, aby světovým lídrům zajistili bezpečí a pohodlí. O víkendu do Hanoje dorazilo několik vojenských jednotek, jejichž příslušníci v plné výzbroji, někdy i za doprovodu psů, procházejí město a dohlížejí na pořádek.

V Hanoji před summitem Kima a Trumpa platí zvýšená opatření. Na ulici hlídkují vojáci. V Hanoji před summitem Kima a Trumpa platí zvýšená opatření. Na ulici hlídkují vojáci. | ČTK

Další část vojaků, společně s policisty, hlídkuje u nádraží Dong Dang, kam by měl během dneška dorazit vlak se severokorejskou delegací. První část amerického týmu v čele s ministrem Pompeem už také odletěla směrem do Hanoje. „Ano, zřejmě nás čeká ještě další summit. Tento týden možná neprojednáme všechno, ale očekáváme značný pokrok,“ řekl Pompeo před odletem.

Neshody ohledně denuklearizace

O klidný průběh jednání se starají také hlavní vyjednavači, za Spojené státy je to kontrétně Stephen Biegun a za Severní Koreu Kim Hjok-čchol. Muži dávají dohromady projev, který společně pronesou Kim a Trump. Budou nad ním pravděpodobně pracovat a upravovat ho do poslední chvíle, než ho ve středu předají svým vůdcům.

Biegun minulý měsíc přiznal, že Pchjongjang a Washington „se zatím neshodly na tom, co zahrnuje úplná denuklearizace“. USA požadují, aby se Kim vzdal svého jaderného arzenálu v celém rozsahu: vyrobené zbraně, zásoby plutonia, plány. To zahrnuje i zničení testovacích středisek atd.

Kim požaduje odvolání sankcí

KLDR si ale s pojmem denuklearizace spojuje spíše zrušení sakcí, než odzbrojování. „Tato nejednoznačnost jen zvyšuje pochybnosti o tom, zda jsou USA a KLDR k denuklearizaci vůbec ochotny přistoupit,“ uvedl odborník na situaci na Korejském poloostrovu Šin Ki-wúk.

Trump v otázce jaderného odzbrojování KLDR využívá politiku cukru a biče. Na jednu stranu vychvaluje severokorejský režim a jeho potenciál stát se ekonomickou mocností, na druhou trvá na tom, že přísné sankce budou platit, dokud země neudělá znatelný krok k denuklearizaci.

Obavy zběhů

Ze strany KLDR je vidět jistá snaha, Pchjongjang přerušil testovací odpaly a nechal zničit své raketové středisko. Zároveň však Kim prohlásil, že vývoj zbraní je hotový a základny už nejsou zapotřebí. Této problematice se věnoval také bývalý zástupce velvyslance Severní Koreje v Británii Tche Jong-ho, který v srpnu 2016 uprchl do Jižní Koreje i s rodinou.

„Mám trochu strach, podstata totální likvidace jaderných zbraní se v posledních měsících vytratila z požadavků USA. Mluví se spíše o konci jaderných provokací a testovacích odpalech,“ uvedl Tche. „Myslím si, že Trump přistoupí na částečnou denuklearizaci. Pokud to tak dopadne, KLDR se stane jadernou silou v tamním regionu. Kimovi nevěřím, svých zbraní se nevzdá,“ obává se Tche.

Otázka lidských práv zůstala napoprvé stranou

Mnozí doufají, že Trump s Kimem také promluví o porušování lidských práv v KLDR. Přes 30 tisícům Severokorejců se podařilo ze zbídačené země utéct. Svědectví o tom, jak s nimi tamní režim zachází, šokoval svět. Na prvním summitu v Singapuru se však Trump o lidských právech ani nezmínil.

Lee Hjeon-seo uprchla z KLDR v roce 1997 v době studia. „Kima a jeho mladší sestru v Soulu považují za celebrity. To je směšné, jsou to diktátoři. Lidé zapomínají na to, co Kim dělá svým vlastním občanům. Od dubnového setkání mezi Kimem a Munem se vytahují jen ty kladné věci,“ postěžovala si Lee.

„Prezident Trump se s námi minulý rok sešel, přes 50 minut jsme debatovali o lidských právech v Severní Koreji. Byla jsem nadšená. Byl jeden z mála světových politiků, který se o téma zajímal. Pak jsem viděla přímý přenos ze summitu v Singapuru, kde se této otázce zcela vyhnul,“ popsala Lee své zklamaní. Ona i další zběhové pochybují o tom, že se k lidským právům Trump vrátí v Hanoji.

V Hanoji se lidé před summitem USA a KLDR můžou nechat ostřihat "na Kima" nebo "na Trumpa". V Hanoji se lidé před summitem USA a KLDR můžou nechat ostřihat "na Kima" nebo "na Trumpa". | ČTK

Účes na Kima a Trump k obědu

Hanoj zaplavilo šílenství kolem summitu, v hlavním městě Vietnamu se lidé mohou nechat ostříhat „na Kima“ nebo „na Trumpa“. Kadeřníci dokonce nové účesy nabízí zadarmo. Na své si přijdou také milovníci jídla, hlavně burgerů. Restaurace Durty Bird přišla s dvěma specialitami. Od pondělka je k dostání extravagantní „Špinavý Donald“ a záhadný „Kim Čong-mňam“.

Podle irského šéfkuchaře Colina Kellyho mají oba pokrmy vystihnout „esenci“ světových lídrů. „Špinavý Donald má v sobě dvojitou dávku hovězího a slaniny s kouskem trhaného kuřete. Maso jsme doplnili ruským dresinkem, burger je stejně kontroverzní jako politik. Myslím, že by vtípek ocenil,“ uvedl Kelly.

Restaurace přišla se speciálními burgery "Špinavým Donaldem" a "Kim Čong-mňamem". Restaurace přišla se speciálními burgery "Špinavým Donaldem" a "Kim Čong-mňamem". | Reuters

Oproti tomu základ „Kim Čong-mňama“ tvoří vepřový bok a kousek divočáka, Kelly do burgeru přidal smažené kimči a kimči majonézu.

 

Zobrazit celou diskusi