Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak to chodí u Trumpů: Melania manžela uklidňuje, Ivanka po otci „uklízí“

Autor: Darina Jíchová - 
30. ledna 2019
20:15

S další knihou, která nahlíží do fungování vlády prezidenta Donalda Trumpa, přišel bývalý guvernér státu New Jersey, republikán Chris Christie. V biografii se zaměřil hlavně na to, jakou roli v Trumpově prezidentuře zastává jeho rodina, zvláště pak jeho děti. Christie uvedl, že prezident od všech svých spolupracovníků vyžaduje naprostou loajalitu. Trump prý skoro nikomu nevěří, výjimku tvoří právě jeho děti a samozřejmě jeho manželka Melania. První dáma prý tiší Trumpův hněv a Ivanka řeší jeho přešlapy, napsal americký magazín People.

V knize Nechte mě skončit, v originále Let Me Finish, popisuje, jak hluboký podíl měly Trumpovy děti na jeho prezidentské kandidatuře a následně pak na jeho vládě. Trump od počátku své podnikatelské kariéry byl zvyklý míchat svůj profesionální a osobní život.

Majetnický Trump

Má zálibu rovněž všechny své projekty pojmenovávat svým jménem: jeho mrakodrapy a hotely jsou známé jako Trump Tower, realitní firma se jmenuje Trump Organization i nedávno zrušená nadace nesla jeho jméno.

Christie tento trend vysledoval k jeho prarodičům a ke zmiňované realitní firmě, která se původně jmenovala E. Trumpová & syn, pojmenovaná po jeho babičce Elizabeth. Současný prezident se na svou rodinu spoléhal už dlouho před tím, než se dostal do Bílého domu. Jeho synové Eric, Donald mladší a dcera Ivanka jsou jeho hlavními obchodními poradci, společně se objevili v Trumpově reality show Učeň (The Apprentice).

Donald Trump a jeho rodina (zleva): Barron, Melania, Donald, Tiffany, Eric, Donald Jr., Ivanka Donald Trump a jeho rodina (zleva): Barron, Melania, Donald, Tiffany, Eric, Donald Jr., Ivanka | Profimedia.cz

Noví Kennedyovi

Trumpovy děti se plně zapojily i do jeho prezidentské kampaně a vlády, Christie tuto jejich rodinnou a vládní propojenost přirovnal ke Kennedyovým. Ivanka a její manžel Jared Kushner jsou prezidentovými poradci, Trump prý jednu dobu zvažoval, že by zetě jmenoval svým personálním šéfem.

„Je to můj otec a můj šéf,“ řekla během jednoho z rozhovorů Ivanka. „Jedním z důvodů, proč máme tak dobrý pracovní a osobní vztah, je proto, že s ním jednám otevřeně a upřímně,“ vysvětlila reportérům stanice ABC News.

Kritika kvůli nepotismu

Synové Eric a Donald mladší vedou realitní společnost, která i přes kritiku mnohých etických odborníků stále patří prezidentovi. Trump už byl několikrát obviněn z nepotismu, tedy protežování svých blízkých a dosazování je do funkcí, pro které mnohdy ani nemají kvalifikaci.

Prezident Donald Trump spoléhá hlavně na svoje děti: Ivanku, Donalda mladšího a Erica. Prezident Donald Trump spoléhá hlavně na svoje děti: Ivanku, Donalda mladšího a Erica. | reprofoto/twitter

„Máte kolem sebe dvě sobě velmi blízké osoby, jejichž smyslem není naše země, ale její prezident. A to je zásadní problém, protože záměrem této práce je sloužit zemi,“ pustila se do Trumpa manželka zemřelého senátora Johna McCaina Cindy loni v únoru. Svými slovy narážela právě na Ivanku a Kushnera.

Prezidenta ale kritika zvenčí evidentně nezajímá a podle Christieho jeho nejstarší syn i dcera s manželem zůstávají v jeho nejužším kruhu poradců. Exguvernér rovněž odhalil, že měl s Trumpovými konflikt hned od počátku jejich spolupráce, Christie stál v čele týmu, který Trumpovi zařizoval přechod do Bílého domu. Republikán v době, kdy působil jako prokurátor, poslal do vězení Kushnerova otce.

Christie poslal Kushnerova otce za mříže

„Ten kluk mi to nemohl odpustit, pokoušel se mě zbavit od chvíle, kdy jsem přišel do Bílého domu,“ popsal Christie svůj spor s Kushnerem. „Jestli se tu chce člověk udržet, musí v 95 procentech případů souhlasit s tím klukem, jinak nepřežije,“ sdělil Christiemu Steve Banon, ještě když v Bílém domě pracoval jako strategický poradce.

Christie v biografii uvedl, že nikdy neměl Trumpovu plnou důvěru a že se o většině rozhodnutí musel radit se speciální komisí, ve které zasedal i Kushner. Prezidentova rodina byla také proti tomu, aby se Christie stal Trumpovým viceprezidentem, to je prý pravý důvod, proč funkci nakonec získal Mike Pence.

Zklidňující balzám jménem Melania

Velkou pozornost věnuje exguvernér také první dámě. Melania je prý vždy schopná Trumpa utišit a zmírnit jeho reakci. Christie se netají tím, že je jejím velkým zastáncem, popisuje ji jako „inteligentní, empatickou, intuitivní a světaznalou“ dámu, kterou si podle něj „nelze neoblíbit“.

Trump je proslulý svou výbušnou povahou, Melania je podle Christieho ta, která vyrovnává jeho ohnivou náturu. „Dvouhodinová večeře s Donaldem může být stresující. Nejlépe to asi vystihla moje žena Mary Pat: Je vyčerpávající. Naštěstí je u toho většinou Melania, pokud Donald moc mluví, položí mu ruku na předloktí. Funguje to jako signál: Pusť taky druhé ke slovu. Je jako uklidňující balzám,“ vyjádřil se na konto první dámy.

Manželství Trumpových vidí exguvernér růžově. Nicméně kolem prvního páru a jejich soužití koluje mnoho spekulací: mluvilo se například o Trumpově nevěře v době Melaniina těhotenství. Na partnerský vztah jako takový se Christie tolik nezaměřuje, co však neopomněl zmínit, byla role Trumpa jako otce.

Trump jako otec: Rozvod to zkomplikoval

„Nelze mu upřít, že své děti miluje,“ napsal Christie. „Rozvod všechno zkomplikoval,“ řekl prý exguvernérovi Trump během kampaně. „Snažil jsem se nezmizet ze života svých dětí.“ Trump podle něj vyjádřil i jisté pochybnosti o tom, zda udělal dobře, když své potomky zapojil do svého podnikání.

„Začíná to být skutečné, můžu se stát prezidentem. Co pak budu dělat? Vždycky jsem se snažil dohlížet na to, co a jak moje děti dělají, jestli jsou úspěšné. Teď na to nebudu mít čas. Co se stane potom?“ strachoval se Trump podle Christieho slov.

Ivanka po otci „uklízí“

Není to ale jen Trump, kdo se stará o své děti, jeho potomci mu službu oplácí. Podle vyšetřovatelů případu ruského vlivu na volby to měl být právě Donald mladší, kdo byl nadšený slibem Rusů, že poskytnou kompromitující materiály na otcovu soupeřku Hillary Clintonovou.

Bývá to však hlavně Ivanka, kdo je schopný „ukočírovat“ škodu, kterou Trump a jeho výroky napáchají. Během kampaně v roce 2016 například zklidnila situaci poté, co její otec slovně napadl soudce Gonzala Curiela kvůli jeho mexickým kořenům. Trumpova rasistická poznámka vzbudila pobouření.

„Případ z Trumpovy univerzity řeší soudce Gonzalo Curial, jedná nefér,“ napsal Trump na Twitteru v květnu 2016. „Jmenoval ho Obama. Je neobjektivní, nesnáší Trumpa.“

S řešením přispěchala Ivanka. „Tenhle výrok ti škodí,“ vysvětlila otci. Společně s Christiem připravila oficiální prohlášení a částečně i omluvu pro všechny, kterých se jeho slova dotkla. Kniha exguvernéra Christieho vyšla v úterý 29. ledna.

Zobrazit celou diskusi