Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trump na summitu s Kimem možná ukončí válku mezi Korejemi. Trvá od 50. let

Autor: ČTK - 
25. února 2019
19:47

Americký prezident Donald Trump a severokerejský vůdce Kim Čong-un by se mohli na nadcházejícím summitu ve Vietnamu dohodnout na vyhlášení konce válečného stavu, který mezi Severní a Jižní Koreou technicky stále přetrvává od korejské války z let 1950 až 1953. S odvoláním na úřad jihokorejského prezidenta o tom dnes informovala agentura Jonhap. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sdělil, že problém Korejského poloostrova nemá rychlé řešení. Trump odletěl z letecké základny Andrews u Washingtonu do vietnamského hlavního města Hanoje Před odletem v Bílém domě prohlásil, že summit bude „naprosto úžasný“ Řekl také, že Kim s ním mluví o záležitostech, o nichž zatím nikdy s nikým nemluvil.

„Ta možnost tu je,“ citovala jihokorejská agentura jihokorejského prezidentského mluvčího na tiskovém brífinku v Soulu. Mluvčí tak odpověděl na otázku, zda je deklarace ukončení války součástí agendy summitu. Konflikt v červenci 1953 skončil jen příměřím.

Lavrov, kterého dnes citovala agentura Interfax, sdělil, že USA se před summitem obrátily na Rusko a požádaly o radu. Podle Lavrova nemá problém Korejského poloostrova rychlé řešení. OSN by podle něj měla zrušit část sankcí, jež komplikují vztahy mezi Pchjongjangem a Soulem.

Trump zopakoval, že jeho hlavním cílem v jednání se severokorejským diktátorem je denuklearizace Korejského poloostrova. Odměnou podle Trumpa bude pro KLDR nebývalý ekonomický rozmach. „(Kim Čong-un) bude mít stát, který vytvoří spoustu rychlostních rekordů, pokud jde o ekonomiku,“ řekl šéf Bílého domu.

Trump a Kim se sejdou už k druhé vzájemné vrcholné schůzce ve středu a ve čtvrtek v Hanoji. Historicky první summit úřadujícího amerického prezidenta a vůdce KLDR se uskutečnil před osmi měsíci v Singapuru. Trump a Kim se tehdy dohodli, že budou usilovat o úplné jaderné odzbrojení Korejského poloostrova. Poněkud vágně formulovaná dohoda však zatím nepřinesla významné výsledky.

Americký prezident v neděli na setkání s guvernéry jednotlivých států USA v Bílém domě řekl, že je spokojen, dokud Severní Korea nepokračuje ve zkouškách raket. „Nespěchám. Nechci na nikoho tlačit,“ řekl šéf Bílého domu. „Jenom nechci (raketové) zkoušky. Dokud nejsou žádné zkoušky, jsem spokojený,“ dodal Trump.

Kim Čong-un přicestuje do Vietnamu už v pondělí. Před summitem s Trumpem se sejde s vietnamským prezidentem a dalšími vysokými činiteli. Trump do Vietnamu dorazí v úterý večer. S vietnamským prezidentem Nguyenem Phu Trongem se sejde ve středu ráno.

ANO_nam_bude_lip ( 25. února 2019 09:30 )

"Trump na summitu s Kimem možná ukončí válku mezi Korejemi" Blbost. Soudruh Kim se nedá, komunisté potřebují svého nepřítele, i kdyby si ho měli vymyslet. U nás máme alespoň "pražskou kavárnu", kterou sice nikdo nikdy neviděl a její adresa neexistuje, ale soudruzi proti ní bojují statečně.

Zobrazit celou diskusi