Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vroubky Trumpova nového muže: Namol za volantem, šikana kolegů i podivnosti kolem opiátů

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. února 2019
17:59

Americký prezident Donald Trump oznámil jméno svého nového hlavního zdravotního poradce. Funkci získal někdejší kontroverzní lékař Bílého domu Ronny Jackson, informoval server televize CNN. Jackson se zároveň stane prezidentovým asistentem. Jackson přitom před necelým rokem po kritice stáhl svou kandidaturu na ministra pro záležitosti veteránů, na nějž ho navrhl prezident Trump. Muž od loňského roku čelí desítkám obvinění z pracovních přestupků.

Jackson má na kontě řadu obvinění z přehmatů či přímo z porušení zákona, mimo jiné z opakovaného řízení v opilosti, svévolného předepisování opiátů nebo šikanování kolegů. Proti lékaři vystoupilo 23 jeho současných i bývalých kolegů. Pentagon údajné nevhodné chování tohoto lékaře vojenského námořnictva, který veškerá obvinění popírá, stále vyšetřuje, uvedla CNN.

Prezident Trump představil svého nového zdravotního poradce, je jím kontroverzní lékař Ronny Jackson. Prezident Trump představil svého nového zdravotního poradce, je jím kontroverzní lékař Ronny Jackson. | Profimedia.cz

Jackson vzbudil kontroverzi minulý rok, když po zdravotní prohlídce hlavy státu oznámil, že Trump se těší „výtečnému zdraví“ a „má neuvěřitelně dobré geny“. Zároveň však podle CNN novinářům řekl, že Trump je se svou váhou na hranici obezity a že trpí běžnými srdečními obtížemi. Jackson záhy skončil jako prezidentův osobní lékař.

Drogový dealer v Bílém domě

„Řekl jsem prezidentovi, že kdyby v posledních 20 letech zdravěji jedl, mohl tu být do 200 let,“ prohlásil Jackson také. Šéfa Bílého domu čeká další výroční zdravotní prohlídka v pátek 8. února. 

„Když jste něco chtěli, zašli jste si k němu,“ uvedl demokrat Jon Tester z ministerstva záležitostí veteránů. Dodal, že se v Bílém domě Jacksonovi přezdívá „candyman“, česky cukrář, což je v USA slangové označení pro drogového dealera. Jackson obvinění odmítá, jsou podle něj „lživá a vykonstruovaná“.

 

Zobrazit celou diskusi